CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer. In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.
In ons tag overzicht is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.
Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.
Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.
Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.
Wilt u een CD of DVD laten recenseren door één van de medewerkers van CultuurpodiumOnline, dan kunt u een exemplaar, liefst voorzien van achtergrondinformatie of persbericht opsturen naar ons postadres.
Uw productie op
CultuuurpodiumOnline
De redactie van Cultuurpodium Online ontvangt een grote hoeveelheid uitnodigingen voor voorstellingen, concerten en festivals. Jammer genoeg kunnen we niet van alles verslag doen in ons magazine. We proberen bovendien om een zo afwisselend mogelijk beeld te geven van wat er op de Nederlandse podia allemaal te beleven valt. We kunnen daarom niet garanderen dat we aandacht aan uw voorstelling zullen besteden. Wel kunnen we altijd een kort bericht over uw productie melden via onze twitterstream.
Onderwerp: JAZZ
31 03 09 - 22:12
Onpersoonlijke hoogstandjes van begaafd zangeres Roberta Gambarini
Door Aukje met foto's van Jelmer de Haas (klik voor vergroting) Gezien in het Bimhuis te Amsterdam op 22 maart 2009
De Italiaanse jazzzangeres Roberta Gambarini is technisch een zeer begaafde zangeres. Ze debuteerde op zeventienjarige leeftijd al in jazzclubs en mocht met grote namen als Dave Brubeck, Herbie Hancock en Toots Thielemans spelen. Opvallend aan haar performances is het scatten dat ze veelvuldig inzet. Vanaf haar twaalfde kreeg ze clarinetles en het is duidelijk dat dit instrument van invloed is op haar huidige spel, zeker wanneer ze met haar stem een trompet met demper imiteert tijdens het door Bruno Martino gecomponeerde stuk 'Estato'.
Mijn te gekke Oma: ontroerende apenstreken door jeugdtheater ‘Opslag voor cacao’
Door Mirjam van Zweden foto Opslag voor Cacao
Als ik op een zonnige ochtend op de fiets de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort nader hoor ik al het geluid van opgewonden kinderstemmen. Bij theater De Lieve Vrouw staan groepen kinderen voor de deur te wachten met hun juffen en meesters. Volle bak met deze schoolvoorstelling die gelukkig na de zomer weer in vele theaters te zien is voor kinderen van 6+ met ouders, opa’s en oma’s enzovoort.
Als het licht op het podium aangaat zien we een klein huisje. De kinderen beginnen meteen mee te klappen met de muziek die opklinkt. Maar ze zijn snel stil als er vanachter het huisje een mevrouw met grijs haar tevoorschijn springt die met een verrekijker de omgeving verkent. Dan komt ook Josje, die haar schooltas bij het huisje neergooit.
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)
Feest! En niet zo’n klein beetje ook. Maar liefst gedurende 25 uur! Onafgebroken. Ik ben niet zo’n feestganger en dan ook nog eens 25 uur lang. Eerlijk gezegd zag ik er wel een beetje tegenop. Maar ja, een feest ter gelegenheid van 25 jaar De Stijle, Want en dat ook nog eens in de zeer gastvrije Dommelhof in het Belgische Neerpelt; dat moest wel gezellig worden.
Een beknopte inleiding Wie het werk van het Nederlandse gezelschap De Stijle, Want een beetje kent, weet dat er weinig voorstellingen bestaan waarbij je zo snel - en op zo’n hilarische wijze - weer uit een circustent wordt gejast als bij deze jongens.
Antigone - Kreon – Oidipous: een autopsie van een familie
Fotografie aankondigingen: Sabine Sabelis
Vanaf donderdag 26 maart staat Toneelgroep Amsterdam in de Toneelschuur in Haarlem met Antigone - Kreon – Oidipous: een autopsie van een familie.
“De vloek van je vader en je moeder nadert je met dodelijke tred.” Dat voorspelt de blinde ziener Tiresias Koning Oidipous in het begin van Antigone - Kreon - Oidipous: een fatale zoektocht naar kennis en de waarheid over onszelf. De Thebaanse tragedies vertellen een even beroemde als tragedische familiegeschiedenis. Geschreven door de Griekse tragedieschrijver Sofokles ca. 496-406 v.Chr.)
Hanne Hukkelberg voor een concert naar Amsterdam op 4 mei
Foto's van Carina Musk-Andersen
De Noorse zangeres Hanne Hukkelberg debuteerde in 2005 met Little Things. Met opvolger Rykestrasse 68 kaapte ze meteen de Spellemansprise – de Noorse Grammy - voor beste album van 2006 weg. Met haar karaktervolle meisjesstem, een uniek arsenaal aan geluiden en instrumenten, zweverige melodieën en inventieve arrangementen, creëert Hanne Hukkelberg een fantasierijk muzikaal schilderij. Ze vindt een ongeëvenaarde sound op de breuklijn tussen pop, elektronica en jazz. Haar derde album Blood From A Stone wordt eind april verwacht. Het nieuwe album is het resultaat van een verblijf van zeven maanden op het eiland Senja, in het Noorden van Noorwegen en is volgens Hukkelberg zelf minder introvert, luider en toegankelijker. De afwijkende geluiden, vreemde instrumenten en talloze laagjes die haar nummers altijd al kenmerkten, blijven gelukkig een vaste waarde.
La Traviata: lokatietheater in een Venetiaans Palazzo
Door Mieke Kreunen met foto's van Musica a Palazzo
Een paar weken geleden was ik in Venetië en woonden we een wel heel bijzondere uitvoering van La Traviata namelijk in een echt Venetiaans Palazzo. Musica a Palazzo, zoals dit project heet, wil de magie van de Salotto Musicale oftewel de Muzikale Salon weer terugbrengen. Dit was een vorm van muziek maken waarbij een piano, een paar strijkers en een bescheiden aantal zangers memorabele concerten gaf.
Sinds 1700 waren de Muzikale Salons erg populair als een modieuze en hippe manier om sociale contacten en genieten van literatuur of muziek te combineren.
Van Hoorne Theaterproducties presenteert Hans & Grietje De Musical
Foto's Wim Lanser
In seizoen 2009-2010 presenteert Van Hoorne Theaterproducties met veel trots de sprankelende familievoorstelling Hans & Grietje De Musical. De rol van Snoepheks zal vertolkt worden door zangeres en musicalactrice Linda Wagenmakers. De titelrollen zijn in handen van Roy van den Akker (Hans) en Katiuscia Principato. (Grietje). Beiden hebben hun sporen reeds verdiend in diverse musicalproducties. Marcel Smid zal net als bij Roodkapje de Musical de regie voor zijn rekening nemen. De castleden kennen het genre van Van Hoorne Theaterproducties als geen ander en dat staat garant voor een succesvolle, energieke en humoristische voorstelling.
No way to treat a lady in M-Lab van 8 t/m 18 april
Onderwerp: VERWACHT, OEROL, FESTIVAL
26 03 09 - 22:09
Gras tussen de planken: perskonferentie Oerol 2009
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema (klik voor vergroting)
Op de Koegelwieck was het al een hartelijk weerzien van alle persvertegenwoordigers die elkaar jaarlijks treffen bij de perskonferentie van Oerol. Niet officieel misschien, maar voor velen de eerst voorbode van een festivalseizoen vol beloftes.
Onder het thema Gras tussen de planken zijn van 12 t/m 21 juni tijdens Oerol honderden voorstellingen, muziekoptredens en straattheateracts te zien op de meest uiteenlopende locaties in het Terschellingse landschap. “Als je bij ons op het podium staat, groeit er letterlijk gras tussen de planken” verduidelijkt de artistieke leiding. Het thema benadrukt dit jaar de bijzondere combinatie van cultuur en natuur, die kenmerkend voor Oerol is. Naast het nieuwe programma heeft Oerol ook een nieuwe huisstijl en subsponsor NS.
Memphis sound herleeft in Paard met Booker T. & The MG’s
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting) Booker T. & The MG’s gezien in het Paard van Troje, Den Haag op 21 maart 2009.
De soulmuziek kent verschillende stromingen. Denk maar aan de Philly sound, de Motown sound en de Memphis sound. Deze laatste zuidelijke stroming kenmerkt zich door emotie, broeierigheid maar ook kokende grooves. Daarnaast zijn er ook invloeden uit de blues en country te horen. Belangrijkste platenlabel binnen deze soultak is ongetwijfeld Stax Records. Vele soullegendes hebben hierop grote hits gescoord. En dat is mede te danken aan de vaste sessieband van Stax: Booker T. & The MG’s.
Toetsenist Booker T. Jones, gitarist Steve Cropper, bassist Donald “Duck” Dunn en de overleden drummer Al Jackson Jr. zijn tussen 1963 en 1968 te horen op een slordige 500 albums en daardoor medeverantwoordelijk voor grote hits van artiesten als Otis Redding, Sam & Dave, Eddie Floyd, Rufus Thomas en Carla Thomas. Daarnaast brengen ze ook zelf muziek uit en scoren ze met nummers Time is Tight en het klassieke Green Onions.
Door Michaela Meijer met foto's van Michiel Vos (klik voor vergroting)
De Nederlandse symfonische metal band Delain brengt haar 2e album uit en viert dat op 19 maart samen met een zo goed als uitverkochte Melkweg (Oude Zaal).
Delain, opgericht in 2002 door Martijn Westerholt (ex Within Temptation) als een soort project met een hele waslijst aan projectmuzikanten. Met deze muzikanten werd het debuutalbum “Lucidity” opgenomen, welke in 2006 uitkwam. Een schot in de roos, want de vraag om ook op te treden kwam vaker en vaker. Een band met vaste muzikanten werd noodzakelijk en zo vormde zich de band Delain, bestaande uit Charlotte Wessels (zang), Martijn Westerholt (toetsen), Ronald Landa (gitaar), Rob van der Loo (bas) en Sander Zoer (drums).
Door Annette en Daan Stokman met foto's van Tom Tom Club
Op 17 maart stroomt de foyer van het jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam vol. Het publiek bestaat voor een groot deel uit scholieren (12+), hun begeleiders en enkele groepjes volwassenen. Op het programma staat de Tom Tom club, die nadat ze 2 keer in dit theater gespeeld hebben, het land in gaan en dan vooral de grotere theaters aandoen.
De Tom Tom Club bestaat uit percussionist Ben Walsh, scratch-master DJ Dizz1 en wereldkampioen beatboxen Tom Thum die, samen met vier jongens opgeleid in het Flying Fruit Fly Circus in Sydney, een weergaloze show gaan neer zetten. In augustus 2007 maakten deze 7 jonge Australische talenten hun internationale debuut in het Edinburgh Fringe en zetten daar, aldus de recensies, meteen de zaal op z’n kop. We zijn benieuwd of ze dat hier ook gaan waarmaken.
Door Ester Dijkema met foto's van Pip Hutton's site
De Britste acteur Pip Utton is voor een korte tournee in Nederland met vijf verschillende one-man shows. De show Kean/Labels was op 14 maart te zien in de Schouwburg in Arnhem.
Voor de pauze zien we Edmund Kean, een belangrijke Shakespeare -vertolker uit de negentiende eeuw. Vanuit het niets groeit Kean uit tot een alom beminde acteur. Door een affaire met de vrouw van zijn beste vriend komt hij in de problemen en raakt zijn carrière in verval. Hij groeit uit tot een brallende aan de drank verslaafde acteur die zijn geluk zoekt in Amerika en Canada, maar uiteindelijk terugkeert naar zijn geliefde Engeland.
Legendarische soul met Booker T. & The MG’s in het Paard van Troje
Wat hebben soul legendes als Otis Redding, Wilson Pickett en Sam & Dave gemeen? Allen werden begeleid door de band Booker T. & The MG’s.
Na een slordige 20 jaar afwezigheid staan toetsenist Booker T, gitarist Steve Cropper en bassist Donald ‘Duck’ Dunn weer op de internationale podia en ze slaan daarbij Nederland niet over. Op zaterdag 21 maart staan de muzikanten in het Haagse Paard van Troje.
De band is bekend van nummers als Green Onions en Time is Tight waarmee ze in de jaren zestig grote hits scoorden. Hun geluid was karakteristiek voor de zogeheten Memphis Sound die vooral via het fameuze label Stax Records naar buiten werd gebracht. De band is op dik 500 albums te horen die in de periode 1963 – 1965 zijn opgenomen.
Vrij ende Franck met Three-Ality in Paradiso: cd presentatie
Tekst en beeld Sabine Sabelis (klik voor vergroting)
Op het podium staan 3 jonge dames vergezeld door een groep muzikanten. In de zaal staat een gemengd publiek gevormd door ouders van de dames op het podium, gillende vriendinnen van de meiden op het podium en nog een paar handen vol geïnteresseerden. Dat is het eerste beeld wat je kreeg als je afgelopen woensdagavond in de kleine zaal van Paradiso stond. Het van te voren beluisteren van de cd maakte dat er een wat dubbel gevoel was waarmee ik begon aan deze avond. Maar dat dubbele gevoel was aan het einde van het optreden helemaal weg.
De Friese dames Maaike, Femke en Sanne zijn een paar geleden, na het winnen van het Friese Songfestival, met de voorstelling Made in Holland van Leoni Janssen als vervanging meegereisd met De Kast en Nynke Laverman. Onno Krijnen zag in hun het perfecte trio om Nederlandstalige renaissance liedjes in te zingen en hij voorzag de teksten van een moderne muzikale omlijsting.
Door Ester van Aalst met foto's van de website van Leoni Jansen Gezien: 7 maart 2009, theater De Twee hondjes in Hellevoetsluis
In het theaterconcert “Second Wind” zingt Leoni Jansen de liedjes waarmee ze is opgegroeid. Leonard Cohen, Bob Dylan en Joni Mitchell passeren de revue. Liedjes die zo goed en veelzeggend zijn omdat ze horen hoe iemand geworden is. Na de pauze nieuwe liedjes zoals ‘Ja Gesé’ van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Chris Chameleon en verschillende folk-songs. De liedjes worden door verhalen van Leoni aan elkaar verbonden. Leoni en haar muzikanten maken er een heerlijke luisteravond van.
Leoni Jansen (1955) is presentatrice, theatervrouw en zangeres. Haar biografie begint in 1977 met twee theatershows met Gerard Cox en Simone Kleinsma. Dan volgt een gevarieerd pad met veel presenteren en tv maar ook veel muziek. Een kant die voor velen verrassend is.
Door Diedy van Tol met foto's van Roy Beusker en Andy Doornhein
V&V Entertainment en het Utrechtse gezelschap De Utrechtse Spelen hebben intensief samengewerkt rondom deze productie en er zullen meerdere projecten volgen. Uniek, deze samenwerking tussen de vrije producent en het gesubsidieerde toneel. Doelstelling: men wil middels deze wijze een breder publiek aan zich binden. Nog een reden om deze dag als gedenkwaardig te kenmerken: voor het eerst kan het Nederlands publiek met deze voornamelijk in het buitenland zo succesvolle productie kennismaken.
The Beauty Queen of Leenane speelt zich af op het druilerige, sobere Ierse platteland waar moeder Mag (Nelly Frijda) en dochter Maureen (Annick Boer) hun leven slijten in een eenvoudige cottage. Een saai, eentonig bestaan. Vooral voor de 40-jarige Maureen die weinig vrienden en aanspraak heeft.
“Muziek is net als een regenboog: waarom niet van elke kleur genieten”? In gesprek met Steve Lukather.
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
“You know what man? I’m the luckiest man alive! Ik heb een prachtige vrouw, mooie familie, geweldige kinderen, goede vrienden, een prachtige carrière, ik heb met bijna al mijn helden gespeeld, geld verdiend en geld verloren. En weet je? Ik hou nog steeds van mijn werk en reis over de wereld om te spelen en ik krijg ervoor betaald”.
Steve Lukather straalt het ook uit. De Amerikaanse meestergitarist, zanger, songschrijver, arrangeur en producer, vooral bekend van zijn werk met de vorig jaar opgeheven groep Toto maar ook van talloze sessies op een slordige 1000 platen met de meest uiteenlopende artiesten, zit relaxed en goed gehumeurd naast me op de bank van zijn kleedkamer in de Zoetermeerse Boerderij. Hij is inmiddels 51, heeft een behoorlijk bolle kop gekregen en het lijkt erop dat zijn roetzwarte haar en ringbaardje geverfd zijn. Daarnaast vertoont hij een gezellig buikje onder een psychedelisch longsleeve T-shirt met opgerolde mouwen (hij houdt wel van een biertje en bedankt me hartelijk voor de meegenomen Duvel). Hij praat aan een stuk door met de nodige ‘fucks’ en onderbroekenlol. Als hij de compacte vorm van mijn mp3 opnamerecordertje ziet, reageert hij: “it’s as simple as my dick man”!
Toen in 2005/2006 de musical Turks Fruit – naar het beroemde boek van Jan Wolkers – werd uitgebracht en vervolgens vijf keer genomineerd werd voor een musical award, was het duidelijk: er is in Nederland een nieuw soort musical ontstaan. Ontdaan van alle glitter en glamour en geen grote ensembles en decors, maar een goed verhaal en een ijzersterkte cast.
Wat voor Turks Fruit gold, geldt ook weer voor de nieuwe musical van producent Beeldenstorm i.s.m. Harry Kies Theaterproducties: Brandende Liefde. Het was Jan Wolkers zelf die destijds voorstelde van Brandende Liefde een musical te maken. Zijn weduwe Karina is ook nu weer nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze nieuwe musical naar een boek van haar man.
Multitalent Wouter Hamel bouwt vrolijk cd-releasefeest in Paradiso
)| Door Aukje met archiefbeelden van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting) Gezien in Paradiso op 21 februari
Het Nederlandse zangtalent Wouter Hamel heeft een nieuwe cd uit en dat moet gevierd worden. In Paradiso, waar hij twee jaar geleden nog zijn debuut 'Hamel' vierde in de kleine zaal, staat hij nu in de grote zaal met een enthousiast publiek. Het bewijst dat dit talent in die twee jaar naam heeft gemaakt in Nederland.
Hij deed dat met lichtvoetige jazzy popliedjes, waarbij hij invloeden gebruikte uit o.a. de soul en tango. Zijn tweede album 'Nobody's Tune' borduurt hier op voort en presenteert wederom een scala aan stijlen, waaronder reggae. Maar bovenal zijn het makkelijk in het gehoor liggende liedjes, die dansbaar en vrolijkmakend zijn. Met af en toe een ballad, zoals het mooie 'Amsterdam' (Nobody's Tune) dat hij aan het eind van de avond in zijn eentje achter de piano ten gehore brengt.