Onderwerp: TONEEL
15 09 06 - 11:01
TF1: Don Carlos “ Toneelgroep Amsterdam & De Theatercompagnie
Door Marieke van Soest met foto's van Chris van der Burght (klik voor groter)
gezien op 13 september in de Stadsschouwburg Amsterdam
Het verhaal van Don Carlos spreekt aan. Hij is de zoon van Philips II, dictator tijdens de tachtigjarige oorlog. Om politieke redenen trouwde Philips met de vrouw die aan Don Carlos was toegezegd. Elizabeth is zijn grote liefde, nu moet hij haar moeder noemen.
Hij zoekt steun bij zijn vriend, de markies van Posa, om een ontmoeting met haar te regelen. De markies bezoekt Don Carlos om steun te vinden voor de onderdrukte Nederlanden.
De tekst is van Friedrich Schiller en is geschreven in 1787. De uitdaging is om te laten zien dat deze oude tekst niets aan actualiteit heeft ingeboet.Ook dit spreekt aan: hoe is aan deze uitdaging vormgegeven?
Lees meer
Onderwerp: MUZIEK, LOCATIETHEATER, FESTIVAL
14 09 06 - 17:48
Noorderzon en Amerika: U.S. and them
Door Marjanne de Haan en Liesbeth Beeftink, met foto’s van Jan Luursema
In de programmakrant van Noorderzon licht artistiek leider Mark Yeoman de special focus van dit jaar, Amerikaans theater, toe als een keuze voor reflectie. Het Amerika dat wij uit de media kennen, is vooral politiek en cliché, zegt Yeoman. Gelukkig bestaat er ook een ander, kritisch en genuanceerd Amerika. Het Groningse publiek kon het zelf ondervinden, want Noorderzon programmeerde maar liefst acht Amerikaanse voorstellingen. Ik bezocht er twee.
DJ Spooky, Rebirth of a Nation
Gezien op 21 augustus.
De Amerikaanse regisseur D.W. Griffiths heeft de eerste speelfilm in de geschiedenis van de film op zijn naam staan. Birth of a Nation, anderhalf uur lang, verscheen in 1915 en gaat over de Amerikaanse burgeroorlog, politieke intriges, de Klu Klux Klan en de misplaatste angst voor zwarte heerschappij. President Woodrow Wilson zag de film in het Witte Huis. De Amerikaanse DJ Spooky, alias Paul Miller, vermoedt dat Birth of a Nation ook wel eens te zien is in de thuisbioscoop van de familie Bush. Pikant, want de film is behalve een cinematografische doorbraak, racistische propaganda pur sang. De aankondiging in de programmakrant wekt hooggespannen verwachtingen over de politieke boodschap en actuele relevantie van Rebirth of a Nation en de Grote Tent zit behoorlijk vol voor een film/video voorstelling.
Lees meer
Onderwerp: ALGEMEEN
13 09 06 - 12:16
Wereldpremière: belastingvrij cultureel beleggen bij de Triodos Bank
Wie houdt van kunst en cultuur kan kiezen uit talrijke musea, films, concerten en theatervoorstellingen. Kunst en cultuur vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en dragen bij aan de vergroting van ieders levenskwaliteit. Door middel van het Triodos Cultuurfonds kunnen beleggers nu direct bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van kunst en cultuur in Nederland. Met dit fonds wordt bijvoorbeeld financiering mogelijk gemaakt van de bouw of renovatie van onder meer theaters en musea, maar ook van de aankoop, bouw en verbouwing van bijvoorbeeld broedplaatsen en ateliers. U ondersteunt bijvoorbeeld de Stadsschouwburg Amsterdam, het Glasmuseum in Leerdam en kunstbroedplaats Marci Panis te Amsterdam.
Lees meer
Onderwerp: FESTIVAL, STRAATTHEATER
12 09 06 - 21:36
Keistadfeesten Amersfoort: Theater op straat
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)
De Keistadfeesten in Amersfoort kennen een lange traditie, een traditie die volgens sommigen het evenement een stoffig imago oplevert.
Of dit door de organisatie onderkend wordt weet ik niet, wel is het zo dat men de laatste jaren naast vaste programmaonderdelen zoals de ‘Marktdag’ en ‘Clowntjeshof’ nieuwe initiatieven uitprobeert. Dit jaar resulteerde dat in een zeer omvangrijk programma. Op zaterdag alleen al kon men kiezen uit o.a. Siesta, die een wandelroute langs monumenten van industrie en techniek organiseerde, de Open Monumentendag, de Eendjesrace, Saxus (40 saxofonisten tezamen in een boot), de Gipsy Road Show en Theater op Straat.
Lees meer
Onderwerp: FESTIVAL
12 09 06 - 15:25
Onthulling Beeldenpark 'Beelden uit Zee' op Terschelling
(thumbnail)
Tekst uit persberichten met foto's van Peter Rillema (klik voor vergroting)
Op 8 september j.l. heeft Gedeputeerde Cultuur, Dr. B. Mulder, van de provincie Frysl ¢n op de zeedijk van Terschelling een beeldenpark onthuld met Beelden uit Zee. De frequente Oerolganger zal de titel herkennen van het project van de Marokkaans-Israëlische beeldhouwster Yaël Artsi dat al enige jaren een onderdeel vorm van het festival en in het kader staat van het 25 jarig jubileum van Oerol. Artsi is bekend door zeer opvallende kunstwerken in de openbare ruimte over de hele wereld. Haar kunstwerken staan o.a. In Argentinië, Denemarken, Frankrijk, Japan, Israël, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. Artsi genoot haar opleiding aan de kunstacademie in Parijs.
Lees meer
Onderwerp: POP-ROCK, MUZIEK, KLASSIEKE MUZIEK
12 09 06 - 00:30
Het beste gezelschap ooit!
Door Lana de Wit met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Het beste gezelschap waarmee hij ooit had gewerkt. Zo omschreef Thé Lau zijn optreden met het Residentie Orkest dat afgelopen donderdag plaats vond in het Paard in Den Haag. Eenmalig helaas! Het was een bijzonder concert dat niet helemaal vlekkeloos verliep.
Slechts een select gezelschap van ongeveer twintig musici van het Residentie Orkest betrad het podium in de Haagse popzaal. Het merendeel van hen bestond uit leden van het strijkersensemble. Vervolgens kwamen de Letse dirigent Neeme J ¤rvi van het Residentie Orkest en een ietwat vermoeid ogende Thé lau op de b ¼hne. Maar zodra Lau’s rauwe stem, ingetogen en gepassioneerd door de ruimte klinkt, is er van vermoeidheid geen sprake.
Lees meer