Onderwerp: FESTIVAL
12 September 2006
Onthulling Beeldenpark 'Beelden uit Zee' op Terschelling
(thumbnail)Tekst uit persberichten met foto's van Peter Rillema (klik voor vergroting)
Op 8 september j.l. heeft Gedeputeerde Cultuur, Dr. B. Mulder, van de provincie Frysl ¢n op de zeedijk van Terschelling een beeldenpark onthuld met Beelden uit Zee. De frequente Oerolganger zal de titel herkennen van het project van de Marokkaans-Israëlische beeldhouwster Yaël Artsi dat al enige jaren een onderdeel vorm van het festival en in het kader staat van het 25 jarig jubileum van Oerol. Artsi is bekend door zeer opvallende kunstwerken in de openbare ruimte over de hele wereld. Haar kunstwerken staan o.a. In Argentinië, Denemarken, Frankrijk, Japan, Israël, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. Artsi genoot haar opleiding aan de kunstacademie in Parijs. Het verhaal begint bij een Zweeds schip dat meer dan 100 jaar geleden - in 1903 - verging bij Terschelling. Het Terschellinger duikteam Ecuador haalde uit het wrak van dit schip een aantal grote brokken hoogwaardig graniet en dat inspireerde Yaël Artsi om op locatie een kunstwerk te maken van deze granieten blokken waarvan zij er in het totaal 23 gebruikte. Vanaf het Oerolfestival in 2003 heeft zij ieder festival gewerkt aan de verschillende sculpturen. Het beeldenpark dat zij maakte bestaat zes beelden 'Zeilen', 'Vergaan”, “Eilanders”, “Bolder”, “Wrak” en “Eiland”. Het hoogste sculptuur is 3,60 meter. De beelden vormen met elkaar een monument dat vele aspecten van het eiland in zich draagt: maritieme geschiedenis, zee, natuur, toerisme en het Terschellinger erfgoed.
De beelden uit zee zijn geplaatst op een voor Nederlandse maatstaven unieke plek op het voormalige 'Lichtje'. Dat is de plaats waar de dijk rond de Dellewal uitkomt op de zeedijk van Terschelling. Vroeger stond daar het geleide licht voor de scheepvaart voor het aandoen van de haven van Terschelling. Bij hoog water kabbelt het water daar aan de dijk, bij laag water kan men er het wad op lopen, maar bovenal heeft de bezoeker daar een schitterend uitzicht op het eiland en op de Waddenzee.
Voor Terschelling betekenen de “Beelden uit Zee” “ geplaatst in een natuurlandschap - een versterking van het culturele aanbod. In de loop van de jaren is dit project ook uitgegroeid van een Oerolding naar een Eilandding wat slechts refereert aan Oerol als één van de aspecten van Terschelling. Wel vormen de beelden een blijvend element dat ket de Oerol festivals verbonden blijft. De beelden zijn via fiets- en wandelroutes gemakkelijk bereikbaar.
Fotograaf Peter Rillema was op 8 september bij de onthulling van de beeldengroep en maakte voor Cultuurpodium.nl de bij dit artikel geplaatste foto's.
Beelden uit Zee - website