CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer. In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.
In ons tag overzicht is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.
Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.
Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.
Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.
Wilt u een CD of DVD laten recenseren door één van de medewerkers van CultuurpodiumOnline, dan kunt u een exemplaar, liefst voorzien van achtergrondinformatie of persbericht opsturen naar ons postadres.
Uw productie op
CultuuurpodiumOnline
De redactie van Cultuurpodium Online ontvangt een grote hoeveelheid uitnodigingen voor voorstellingen, concerten en festivals. Jammer genoeg kunnen we niet van alles verslag doen in ons magazine. We proberen bovendien om een zo afwisselend mogelijk beeld te geven van wat er op de Nederlandse podia allemaal te beleven valt. We kunnen daarom niet garanderen dat we aandacht aan uw voorstelling zullen besteden. Wel kunnen we altijd een kort bericht over uw productie melden via onze twitterstream.
Onderwerp: ALGEMEEN
07 02 08 - 08:18
Server down
Gisteren ging onze server down rond 10.00 's ochtends. Ondanks vele (dure want maar liefst 80 cent per minuut) telefoontjes van onze kant en het label 'emergency' aan het supportticket, zag de provider geen kans het euvel eerder te herstellen dan rond een uur of 10.00 's avonds. Excuses voor wie gisteren tevergeefs ons magazine wilde bezoeken en u kunt ervan verzekerd zijn dat wij op zoek gaan naar een meer betrouwbare en bedrijfszekere hostingoplossing.
Onderwerp: MUZIEK, CABARET
05 02 08 - 22:42
Harmonium
Door Aukje (helaas waren geen foto's van Harmonium beschikbaar)
Gezien in de Kleine Komedie op 27 januari
In de foyer staat aangegeven dat de voorstelling ‘Harmonium’ van Ricky Koole en Leo Blokhuis tot 21.40 uur zal duren, zonder pauze. Dat is bijna anderhalf uur. Het lijkt me kort voor iemand die prachtig kan vertellen over liedjes (Leo Blokhuis) en iemand die vergeten liedjes wil zingen (Ricky Koole).
Maar wanneer ik op mijn horloge kijk aan het eind van de voorstelling, zie ik dat het half elf is. Hét bewijs dat een boeiende muziekavond niet in anderhalf uur gepropt kan worden.
Velen kennen Leo Blokhuis van zijn medewerking aan de ‘Top 2000 a gogo’ en de ‘Popquiz a gogo’, beiden gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, en van zijn boeken vol muziekverhalen (‘Grijsgedraaid’ en ‘Het Plaatsjesboek’). Leo Blokhuis is een wandelende muziekencyclopedie en kan meeslepend vertellen over de achtergrond van liedjes.
Lees meer
Heeft Gabriel Rios wel het juiste publiek aangeboord?
Door Richard van de Crommert met foto's van Govert Driessen
Een optreden van de Puerto Ricaan Gabriel Rios is als een rock’n roll-bandje uit de jaren vijftig. Tenminste, zo stel ik me dat voor uit filmpjes uit die tijd. Eerlijk. Puur. En beschaafd. Dat laatste typeert Rios misschien nog het meest. Want nergens werd zijn optreden, afgelopen zaterdag in de Melkweg, vlammend, zoals een popband spannend zou moeten zijn. Het was onderhoudend. Dat zeker. Ik heb genoten. Maar voor een popartiest moet er een schepje bovenop.
In Nederland was de sympathieke Amerikaan al eerder te zien. Onder andere op Lowlands. En op Pinkpop. In de Melkweg werd duidelijk dat die keuzes misschien te vluchtig zijn geweest. Hij heeft er in elk geval geen groot publiek aan overgehouden. In het hoofdstedelijke poppodium waren een magere zevenhonderd man aanwezig. De balkons waren gesloten. Maar de fans die wel waren gekomen, waaronder een deel grijs, maakten er een feestje van.
Lees meer
Unieke samenwerking tussen choreograaf en beeldend kunstenaar in Beeldschoon!
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
Karin Post is één van de choreografen wiens werk vertolkt wordt in het nieuwe programma Beeldschoon! van Introdans Ensemble voor de Jeugd. Zij is ook de enige Nederlandse choreograaf in het gezelschap dus toen de kans zich voordeed om haar te interviewen grepen we die met beide handen aan.
Karin Post heeft samen met beeldend kunstenaar Yvonne Fontijne een uniek project gerealiseerd waarbij er animaties gemaakt door Yvonne en de choreografie van Karin in één stuk samenkomen. Het ballet 'Ballade' is speciaal in opdracht van Introdans gemaakt en beleeft binnenkort de wereldpremière. De animaties zijn gemaakt met behulp van 'motion capture' waarin de bewegingen van dansers zijn vastgelegd. In de uiteindelijke animatie worden die bewegingen soms figuratief (waarin nog een menselijke gestalte herkenbaar is) en op andere momenten ook heel abstract (waarbij alleen nog het vormenspel overblijft) gebruikt. Alleen de bewegingskarakteristieken van de dansers blijven dan in interactie met de dans van de echte dansers op het toneel ervoor.
Lees meer
Door Annemiek Barnouw met foto's van Marco Borggreve (klik voor vergroting)
Als een sprookje in 1967 herschreven wordt, dan zijn de hoofdpersonen getransformeerd tot personages van hun tijd: Sneeuwwitje heeft gestudeerd, is feministisch en heeft er genoeg van voor de zeven dwergen te zorgen, de zeven dwergen zelf werken als glazenwassers en blikken Chinees babyvoedsel in en Paul, de prins, weet eigenlijk niet zo goed wat hij moet met zijn leven.
Dat laatste geld eigenlijk voor alle hoofdpersonen: niemand weet wat hij wil. Zowel Snow White als hoofddwerg Bill proberen hier wat aan te veranderen. Bill besluit dat hij niet meer aangeraakt wil worden, door niemand, ook niet door Snow White. Snow White begint met het schrijven van poëzie en ze hangt op een kwade dag haar haar uit het raam in de hoop dat de prins waar ze eigenlijk al heel lang van droomt erin zal klimmen. De andere dwergen zijn eigenlijk nog erg gelukkig met de verzorging door Snow White en de douche die ze beurtelings met haar mogen nemen. Zij proberen een list te verzinnen om het tij te keren. Helaas lukt dat niet.
Lees meer
Wouter Hamel, de jonge Nederlandse jazzcrooner, zet met dit debuut een fris klinkend jazzalbum neer dat helder en vakkundig is geproduceerd door Benny Sings. Bij de opener Details denk je niet meteen dat hier een jonge zanger bezig is. Het klinkt soms als orkestreerde big band jazz maar zoals bekend hebben Wouter en Benny ook volop met samples gewerkt.
Lees meer
Onderwerp: WERELDMUZIEK
01 02 08 - 12:11
Warme winternachten tussen angst en hoop
Door Ellen van der Kemp met foto's van Berbera van den Hoek
Theater aan het Spui Zaterdag 19 januari 2008
Van donderdag 17 tot en met zondag 20 januari vond in Den Haag het internationaal literatuurfestival Winternachten plaats. De 13e editie van het festival had als thema: angst en hoop. Fotografe Berbera van den Hoek en ik bezochten de zaterdagavond. Deze avond stond in het teken van de hoop. De angst was vrijdagavond al onder handen genomen. Literatuurkenner Michaël Zeeman voerde gesprekken met wetenschappers en kunstenaars over wat hun hoop geeft. Als eerste kwamen de wetenschappers aan het woord. Landbouwkundige Louise Fresco schetste aan de hand van de voedselverdeling een niet al te hoopvol beeld van de toestand in de wereld zoals die nu is. In een boeiende column betoogde ze dat niet de angst telt, maar het antwoord op de nog niet gevonden oplossingen. “Hoop gaat over wat nog niet gedaan is”. Ex-wetenschapper minister Plasterk demonstreerde zijn hoop aan de hand van demografische gegevens. De levensverwachting is in de afgelopen decennia fors gestegen en de lijn kan volgens hem nog verder stijgen. Voor veel ziektes zijn medicijnen gevonden. Waar de politiek en economie ons tot wanhoop drijven, geeft de wetenschap ons hoop. Maar we moeten oppassen voor magisch denken. Op elke oplossing volgt weer een nieuw probleem.
Lees meer
Door Richard van de Crommert met foto's (l en r) van Gerry Hurkmans
Pas komend weekeinde is het carnaval, maar boven de rivieren (in Amsterdam, Haarlem, Alkmaar en Enschede) leek het afgelopen week al begonnen met de theatershows In De Ban Van Bannink van het Haarlemse symfonie-orkest Holland Symfonia. Vooral als liedjes van Ja Zuster Nee Zuster, Het Schaep Met De Vijf Pooten en het Fanfarelied in gang werden gezet had het publiek de neiging tot inhaken.
De show In De Ban Van Bannink is een prachtig, maar ook vrolijk, eerbetoon geworden voor de Nederlandse componist Harry Bannink van vier zangers plus het honderdveertig man tellende Holland Symfonia. Loes Luca, Nynke Laverman, Frans van Deursen en Henny Vrienten zongen een greep uit het meer dan drieduizend liedjes tellende repertoire van Bannink die erg bekend werd door zijn samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Met het symfonie-orkest was de b ¼hne al volledig gevuld. Voor de vier zangers restten er slechts een paar stoelen en twee banken. Goed genoeg om enkele stoelendansen mee op te voeren.
Lees meer