Onderwerp: MUZIEK, CABARET
5 Februari 2008
Harmonium
Door Aukje (helaas waren geen foto's van Harmonium beschikbaar)
Gezien in de Kleine Komedie op 27 januari
In de foyer staat aangegeven dat de voorstelling ‘Harmonium’ van Ricky Koole en Leo Blokhuis tot 21.40 uur zal duren, zonder pauze. Dat is bijna anderhalf uur. Het lijkt me kort voor iemand die prachtig kan vertellen over liedjes (Leo Blokhuis) en iemand die vergeten liedjes wil zingen (Ricky Koole).
Maar wanneer ik op mijn horloge kijk aan het eind van de voorstelling, zie ik dat het half elf is. Hét bewijs dat een boeiende muziekavond niet in anderhalf uur gepropt kan worden.
Velen kennen Leo Blokhuis van zijn medewerking aan de ‘Top 2000 a gogo’ en de ‘Popquiz a gogo’, beiden gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, en van zijn boeken vol muziekverhalen (‘Grijsgedraaid’ en ‘Het Plaatsjesboek’). Leo Blokhuis is een wandelende muziekencyclopedie en kan meeslepend vertellen over de achtergrond van liedjes. Ricky Koole is zangeres en actrice (Hof van Haile, Lek, De Jurk). Ze bracht cd’s uit en trad op in theaters. Omdat ze covers zingt, is ze altijd op zoek naar mooie onbekende songs. Wiens hulp kon ze daar beter voor inschakelen dan Leo Blokhuis?
Die inschakeling bracht ook iets anders teweeg dan een daaruit voortvloeiende theatervoorstelling, namelijk een liefdesrelatie. Als stel maar ook als twee individuen hebben ze een missie: de aandacht vestigen op vergeten liedjes en componisten. Met deze missie reizen ze door heel Nederland, bijgestaan door de gitaristen Wouter Planteijdt en Eric van Dijsseldonk.
In de voorstelling wordt besproken of muziek meer diepgang krijgt als je er meer over weet. Wie vindt van wel, kan bij deze voorstelling zijn hart ophalen. Leo Blokhuis weet als geen ander boeiend te vertellen over bijvoorbeeld de grondlegger van de blues, Robert Jonhson. Of over songs die elders hun oorsprong hebben. Maar zelfs degene die normaalgesproken niet geïnteresseerd is in het verhaal achter de liedjes, krijgt toch zin om het nummer of de artiest die wordt besproken thuis te gaan draaien. En om te onthouden welke artiesten en liedjes in de voorstelling aan bod komen, liggen er aantekenblaadjes en pennen voor de bezoeker klaar, waar Ricky Koole gedurende de voorstelling op een niet-subtiele manier op wijst.
De sfeer is intiem, de twee creëren met succes een huiskamergevoel. Ze vertellen over de muziek waarmee ze zijn opgegroeid, en hoe ze van daaruit de muziek ontdekten die hen beïnvloedde en raakte. Van de meeste nummers wordt een fragment gedraaid, een paar nummers verdienen het om in het donker met een felle lichtspot op de draaitafel gehoord te worden.
Ricky Koole zingt met haar heldere country-achtige stem prachtige nummers. Maar ze beschikt niet alleen over zangtalent, ook haar komische talent komt aan bod. Wanneer Leo Blokhuis vertelt, staat zij aan zijn zijde om op een komische manier het verhaal kracht bij te zetten.
De twee nemen de tijd voor hetgeen waar ze zo goed in zijn. En dat is prettig. Een verhaal hoeft niet afgeraffeld te worden omdat de ander al klaar staat om te zingen. Misschien is het ook daarom wel dat de voorstelling met bijna een uur uitloopt.
Na de voorstelling kan de nieuwe cd van Ricky, met o.a. liedjes uit de voorstelling, gekocht worden. Leuk detail is dat deze nummers ook zijn uitgebracht op vinyl. Al was deze al uitverkocht.
Eenmaal thuis blijft de voorstelling inspireren. Worden vergeten nummers opgezocht en gedraaid. Op de website van Leo Blokhuis strooien bezoekers met muziektips. En wordt vooral uitgekeken naar een nieuwe voorstelling. De twee hebben een uniek en succesvol concept neergezet dat we graag terug zien in de theaters.
Luister hier naar het interview dat Jacques Nachtegaal eerder met Ricky Koole had.
Harmonium - website
Leo Blokhuis - website
Ricky Koole - website
Wouter Planteijdt - website
Eric van Dijsseldonk - webiste