Onderwerp: JAZZ
9 Mei 2013
The Bridge - een interview met Martin Fondse
Tekst: Clarissa Mattos
Beeld: Ron Beenen
Op 17 mei vindt er een bijzonder concert plaats in LantarenVenster in Rotterdam. De Braziliaanse ster Lenine speelt dan met de Nederlandse componist en orkestleider Martin Fondse. Wij spraken met Fondse over deze samenwerking.
De Brug
“The Bridge” is een project ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Lenine. De Braziliaan is geboren in Recife, ooit Mauritsstad, hoofdstad van Nederlands Brazilië. Daar staat dan ook de Maurício de Nassau-brug, een replica van een brug over de Amsterdamse Amstel. Die brug symboliseert de historische band tussen Brazilië en Nederland.
“Deze brug is voor ons een prachtig symbool voor dit project. Ik ben in allerlei landen geweest en ben betrokken bij diverse soorten projecten. Lenine is zelf ook een grote smeltkroes van muzikale invloeden. Daarin vinden we elkaar nu” aldus Fondse.
Brazilie is voor Martin Fondse bekend terrein. Hij is er vaak geweest. Nu is het dus de muziek van de braziliaanse zanger/gitarist die een brug slaat tussen de componist, pianist en arrangeur en het land. “Ik ben bij Lenine in Rio geweest. Samen zijn we meteen over muziek gaan praten, naar zijn muziek gaan luisteren en Youtube filmpjes gaan kijken. Daarna hebben we direct afgesproken dit project te gaan doen”
Amsterdam en Recife
Amsterdam en Recife zijn beiden steden vol met bruggen. Daarin voelen Martin Fondse en Lenine een rechtstreekse verbinding. ‘The bridge is neither to go or to come, the bridge is the crossing’’ zegt de tekst van Lenine’s hit “A Ponte - De brug”. Volgens Fondse zijn die bruggen nodig; anders zou de muziek niet ontstaan. “We ontmoeten elkaar op het midden van de brug.”
Funk & Orchestra?
Lenine maakt muziek waarin voor Brazilianen het geluid van het noordoosten van het land duidelijk terug te horen is. Voor buitenlanders is zijn muziek lastiger te definieren: Funk, rock, pop? De muziek van Fondse is grenzeloos; een toverdrank van klassiek, freejazz, jazz en meer waarbij improvisatie de belangrijkste ingredient is. Hoe kunnen twee zo verscheidene stijlen combineren? Fondse verklaart: “In het geluid van Lenine zit veel van de regionale beat van Brazilië en tegelijkertijd is zijn muziek erg breed. Ik herken dit laatste in mijn eigen muziek. Lenine’s muziek is zeker niet alleen funk. Als je goed luistert hoor je de gelaagdheid: de maracatu en andere ritmen zijn gemixt met funk, rock and jazz. Het zit er allemaal in.’
Bruggen bouwen
Het repertoire van The Bridge bestaat met name uit de hoogtepunten van Lenine’s carrière. Die nummers zijn ingebed in de arrangementen van Fondse en in nieuwe composities. ”We hebben al zijn muziek doorgenomen. Ik componeer bruggen tussen deze stukken of soms laten we dingen overlappen. Ik schreef bijvoorbeeld een stuk en daar paste een bestaande zanglijn van een stuk van Lenine overheen. Dat wordt dan vervolgens een nieuw stuk”.
Martin Fondse Orchestra
Het Martin Fondse Orchestra (voorheen Starvinsky Orkestar) is een bigband en een klassiek ensemble die uit de fontein van de jazz drinken en ook van andere moderne stijlen proeven. De musici van het orkest waren ook direct enthousiast over de muziek van Lenine. “Ze kenden Lenine niet. Toen ze zijn nummers hoorden waardeerden ze meteen zijn mooie ideeen en al die spannende mixen die in zijn muziek zitten.”
Wat kan het publiek verwachten? “Een combinatie van hoe Lenine en muziek maakt en hoe ik dat met mijn orkest doe. Ik hoop dat onze samerwerking iets brengt dat er nog niet is. Iets dat mij verrast, dat Lenine verrast en dus hopelijk ook het publiek.”
Europese Tour
Na het concert in Rotterdam treden Fondse en Lenine nog samen op in Duitsland, de Music Meeting in Nijmegen, in Lissabon en in Madrid.
Website: http://www.thebridge-project.com/