Onderwerp: DANS, Lowlands
28 Augustus 2011
Genieten van het Nationale Ballet
Tekst en beeld Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Gezien: Nationale Ballet, 20 augustus, Juliet Lowlands
Op Lowlands in de Juliet tent gebeuren vaak unieke dingen. Dat is ook het geval op zaterdagavond. Voor het eerst in de geschiedenis van het Nationale Ballet treden ze op Lowlands op. Dat niet alleen maar 's ochtends hebben ze ook een workshop gegeven aan 3500 vroege Lowlandsvogels in de grote Grolsch tent. Onder leiding van Rachel Beaujean is een deel van het Zwanenmeer en een speciale Lowlands choreografie gedanst.
De belangstelling is groot en ruim een uur voor de voorstelling staat er al een enorme rij voor de Juliet en als de deuren opengaan blijkt dat veel mensen teleurgesteld moeten worden. Er is helaas niet genoeg plaats voor iedereen die in de rij staat.
Het Nationale Ballet laat in de show die bijna een uur duurt een dwarsdoorsnede van hun repertoire en kunnen zien. Als je de vijf stukken die ze laten zien achter elkaar ziet kan je niet anders dan onder de indruk zijn van de veelzijdigheid van het grootste Nederlandse dansgezelschap .
Ze beginnen met de entree van de tweede akte uit Het Zwanenmeer op een choreografie van Rudi van Danzig. Het Zwanenmeer is een van de meest uitgevoerde klassieke balletten ter wereld en waar iedereen wel van gehoord heeft maar het blijft indrukwekkend hoe 24 betoverde zwanen en 2 solisten het publiek met dit klassieke ballet betoveren.
Wat een contrast met Tango, een solo uit de choreografie van Hans van Manen. Op muziek van Piazzolla wordt de tango in de schijnwerpers gezet. Vooral dat het een solo is maakt het heel bijzonder omdat de tango meestal door een dame en heer gedanst wordt. Met tango zou je eerder een pas-de-deux verwachten maar die komen later als de bomvolle Juliet getrakteerd op twee pas-de-deux van van William Forsythe.
Een terugkomend thema van de Belgisch/Marokkaanse Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is ontmoetingen. Speciaal voor het Nationale Ballet heeft hij Labyrinth gemaakt. Dit is een nieuw stuk waarvan twee delen gedanst worden over man-vrouw relatie. Het eerste deel gaat over de onderdrukking van de vrouw wat prachtig in beeld gebracht wordt. De vrouw wordt als het ware de grond in geduwd en de man staat boven haar. Het tweede deel gaat juist over ondersteuning van de vrouw waarin de vrouwelijk soliste omhoog wordt getild.
Als laatste krijgen we 'Solo' te zien. Wederom een stuk van choreograaf Hans van Manen. Dit stuk wordt gedanst door drie solisten die allemaal een gelijkwaardige rol hebben. Er wordt uitgelegd dat het voor een solist niet te doen is om het alleen te dansen en als je de snelheid ziet van het stuk kan je je dat voorstellen.
Het Nationale Ballet krijgt een zeer verdiende staande ovatie en het was een mooie kennismaking met dit dansgezelschap wat in september hun 50-jarig bestaan groots gaat vieren.
website van het Nationale Ballet voor meer informatie over 50-jarig bestaan en optredens