Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, PODIUM FOTO, WERELDMUZIEK
7 November 2018
Crossing Border 2018: ruimte voor onbekende kwaliteitsmuziek
Het muziek- en literatuurfestival Crossing Border vond met het hoofdprogramma plaats op 1, 2 en 3 november. Met muziek pareltjes als Fantastic Negrito, St. Paul And The Broken Bones, Alela Diane en Xylouris White.
Het festival Crossing Border keerde terug naar het Theater aan het Spui en locaties in de nabije omgeving zoals De Nieuwe Kerk. De afgelopen jaren werd het festival in en rond het Paard gehouden en weer daarvoor in en rondom de Koninklijke Schouwburg.
Mengvorm
Het Haagse muziek- en literatuurfestival bestaat al sinds 1993. Het is een onderscheidend festival, waar grote acts als Ed Sheeran, Patti Smith, Nick Cave, Coldplay en Lou Reed ooit belangrijke stappen hebben gezet. Het festival is gericht op een mengvorm van literatuur, film en muziek. Het festival vond eenmalig plaats in Amsterdam, maar verhuisde vervolgens weer terug naar Den Haag. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Den Haag, dit jaar dus in en rondom Theater aan het Spui.
Op Crossing Border kun je vooral nieuwe acts ontdekken, de acts die er qua muziek dit jaar stonden zijn nog geen grote namen, al hebben zij zeker de potentie om groot te worden.
Soulshow
Op de zaterdag waren dat onder meer Xavier Dphrepaulezz wiens carrière bijna in het slop raakte maar omsloeg toen hij Fantastic Negrito werd, en hij zijn publiek bij de ziel greep met een psychedelische mix van neo-soul, blues en rock. Op Crossing Border was het een van de meest overtuigende optredens. Net als St. Paul and the Broken Bones, die met hun vurige soulklanken de zaal met gemak omver bliezen. Lead singer Janeway maakte er een onvervalste soulshow van met alles erop en eraan.
Ook fascinerend was Xylouris White, een samenwerking tussen de legendarische Griekse zanger en luitspeler George Xylouris en Jim White, de Australisch drummer bekend van The Dirty Three. Zij hebben samen al drie albums uitgebracht vol met nummers die free-jazz, rock en traditionele Griekse muziek combineren.
Voetjes van de vloer
Op vrijdag 2 november viel vooral singer-songwriter Alela Diane op. Met haar zachte, heldere stem vertelt de Amerikaanse over de agonie en extase van moeders in mooie, weemoedige en emotionele liedjes. Bijzonder was ook de muzikale afsluiter van de eerste dag: Orquesta Akokan. Het Cubaans-Amerikaanse orkest wist de voetjes van de vloer te krijgen. Akokán is een woord dat veel Cubanen gebruiken, het is afkomstig uit het Yoruba en betekent ‘uit het hart’ of ‘ziel’. Op het podium soulvolle mambo, met veel latin passie gebracht. Aan het begin van de avond wist Honey Harper met zijn eerlijke, zuivere countryklanken diep te raken.