Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK, ALGEMEEN
29 Juli 2018
Gezellige drukte tijdens openingsavond de Parade Utrecht
Tekst: Jeroen Opgenoort
Beeld: Ronald Rijntjes, Sofie Simao (Hadewych Minis)
Het rondtrekkende theaterdorpje genaamd 'de Parade' is weer neergestreken in het Utrechtse Moreelse Park. We deden het theater festival in Utrecht aan op 27 juli 2018, de openingsdag, en kregen al gelijk een goede impressie van de sfeer die er de komende twee weken rond zal hangen voordat het verhuist richting de hoofdstad. Alle klassiekers zijn weer aanwezig, van de fontein-bar tot de zweefmolen, van de poffertjes tot de silent-disco. Door het warme droge weer zijn de vele terrasjes en tafels volledig bezet en hangt er al gelijk een gezellig druk sfeertje. De voorstellingen zijn zeer divers en brengen alvast een voorproefje op wat er zoal vanaf september te zien zal zijn in de Nederlandse theaters. Wij bezochten een drietal voorstellingen, waaronder Hadewych Minis, Paul Haenen en Niek Barendsen & Leon Ali Cifteci.
Hadewych Minis: Minis Plus
Ons eerste optreden van de avond is Hadewych Minis Plus. De Limburgse actrice, bekend van 'Zij gelooft in Mij', 'Wie is de Mol?' en de film ‘Borgman’ (waar ze een Gouden Kalf mee won), doet de Parade aan met een zeer afwisselende show. Ze combineert hierin zang met dans, cabaret en acteren. Maar zelfs binnen de liedjes die er gezongen worden zit erg veel variatie.
Minis brengt bijvoorbeeld haar eigen versie van het meest bekende James Brown nummer maar schakelt ook moeiteloos over naar flamenco. Al dit moois wisselt ze af met korte verhalen over haar jeugd, haar kinderen en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. De kans is zeer groot dat voor eenieder er wel een situatie in zit die herkenbaar is. Ondanks dat het erg op en neer gaat qua muziek, tempo en sfeer blijft Hadewych's optreden zeer vermakelijk en lijkt het publiek zich geen seconde te vervelen.
Paul Haenen: Haenen brengt vreugde
De tweede voorstelling van de avond is die van cabaretier Paul Haenen. Voordat de show begint heet Paul iedereen persoonlijk welkom door bij de ingang te staan om een praatje te houden en de hand te schudden, een typisch fenomeen wat bij de Parade hoort. De alom bekende Amsterdammer doet de Parade dit jaar aan met een show waarin hij zichzelf blootstelt terwijl hij ook de nodige aandacht geeft aan drie andere bekende typetjes van hem, of karakters zoals hij deze zelf noemt.
Ondanks dat iedereen Paul al heeft gezien loopt de cabaretier toch even kort van het podium af om de show officieel en volgens de regels te kunnen beginnen. Het publiek kan hier om lachen en begroet hem dan ook met een oorverdovend applaus, de stemming zit er meteen goed in. Paul deelt tijdens de voorstelling veelal persoonlijke ervaringen. De karakters waar Paul Haenen om bekend staat komen op verschillende momenten in de voorstelling naar voren.
De Ridder van Oranje Nassue doet dit op een slimme wijze waardoor hij zichzelf niet tot nauwelijks hoeft om te kleden. En hij gaat zelfs in discussie met zichzelf voor het grootste gedeelte van de show, maar doet dat op een zeer amusante en vermakelijke manier, waardoor de lachspieren goed getraind worden. En voor diegene die er niet om kunnen lachen zou Paul zelf zeggen: “Zoek de schuld bij jezelf”.
Niek Barendsen & Leon Ali Cifteci: Welkom in Nederland
De derde en laatste voorstelling die we bijwonen is die van Niek Barendsen en Leon Ali Cifteci. Niek, voornamelijk bekend als regisseur van 'Welkom bij de Romeinen' (2014) en Leon bekend als Hassan uit 'Ben zo terug' (1999) staan al ruim voor aanvang van hun show buiten het theater een voorproefje te geven aan het voorbijkomend publiek. Dit werkt erg aanstekelijk, want eenmaal binnen is het theater vol en beginnen de mannen met een vliegende start aan hun voorstelling.
Verschillende maatschappelijke onderwerpen komen aanbod, van subsidie trekkers tot het inburgeren van vluchtelingen. Muzikaal zit het goed in elkaar, want zij brengen een aantal eigen liedjes en een bekende meezinger van Willeke Alberti. Het publiek reageert hierop met een groots applaus. De mannen geven het publiek weinig tijd om zich te vervelen, want de show is zeer krachtig in de korte tijd die ze hebben. Houdt dit in de gaten voor het nieuwe theaterseizoen.
Live-bands
Om de avond in stijl af te sluiten staan er nog een tweetal live-bands te popelen om los te gaan op de podia. Dit gebeurt in de kerk en in Hotel Vile. De Limburgse formatie Afterparteeszorgde met hun Rock & Roll dat de voetjes zeker van de vloer gingen. In de kerk was er weer een heel ander muzikaal feest aan de gang. Hier bracht de Amsterdamse formatie Koffie een mix van jazz, funk en fusion. Het aanwezige publiek bleef ondanks de warmte genieten en dansen op de strakke beats en solo’s. Een feestelijke afsluiter van deze openingsdag van de Parade 2018. Mocht je meer informatie willen lezen bezoek dan de website. In Utrecht is de Parade nog te bezoeken tot en met 12 augustus 2018.