Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER
16 Juni 2017
Wie overleeft op Arjensdune?
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen
Natuurlijk gaan we op Oerol ook naar het Friese theatergezelschap Tryater. Ditmaal spelen ze een geëngageerd stuk: ‘Wie overleeft de Grutto?’. Over de grutto dus, die steeds minder in deze contreien te vinden is, waar hij normaal aansterkt en eieren legt. Maar het weiland is tegenwoordig een dorre harde vlakte. Het achterliggende thema: Hoe kun je voorkomen dat je uitsterft? Wie zich niet aanpast lijkt ten dode opgeschreven, de grutto, de panda, maar ook wij mensen uiteindelijk, net als alle uitgestorven dieren voor ons. De theatergroep heeft voor een wel heel letterlijke uitwerking van de titel gekozen en het verhaal van de grutto gelardeerd met persoonlijke verhalen van de vijf spelers, over hun ervaring met (over)leven. In de bloedhitte op Arjensdune beklijft helaas vooral het doorzettingsvermogen van de spelers.
Het speelvlak bij Arjensdune geeft alle ruimte aan een gitarist/tevens Darwin, een harpiste/tevens kinderloze Ouwe taart, een opgewonden standje/tevens bioloog en dochter die verlangt naar eigen nageslacht, een pandabeer - ook één van de laatste - en een Grutto. Samen met een groepje jonge vogeltjes, hollen ze onvermoeibaar door de duinen. De verzengende hitte van de zon smoort echter alle goede bedoelingen van Tryater. Vooral streekgenoten, vrienden en familie genieten van het verhaal, waarin een grutto nestelt, zijn jong door een trekker wordt overreden en de panda hem advies geeft over de manier waarop je als publiekslieveling kan overleven. De grutto kiest ervoor toch gewoon door te gaan met wat grutto’s nu eenmaal doen.
De grutto, we kwamen hem al eerder tegen op Oerol bij de voorstelling van Pier21. Ook daar werd uitgelegd dat de grutto hier foerageert en nestelt voor hij weer op weg gaat naar Afrika. Doordat de weilanden steeds voedselarmer worden, heeft de grutto het zwaar. Tryater legt in het Fries aan de toeschouwers de vraag voor of wij wel in staat zijn ons gedrag te veranderen om zo meer ruimte te geven aan andere dieren, zoals de grutto.
‘Wie overleeft de Grutto?’ is af en toe vermakelijk en heeft verder theatraal weinig om het lijf. Hopelijk zullen veel toeschouwers na het zien van deze voorstelling zich op het hoofd krabben en hun gedrag aanpassen, of toch op zijn minst lid worden van een natuurorganisatie. Daarmee is het doel bereikt.
Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.