Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER
16 Juni 2016
Oorlog op Nollekes Zuid
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen
Alle bommen en granaten! De oorlog is losgebarsten op Nollekes Zuid! Een mythologische oorlog: de Ilias van Homerus. Maar dan wel in een modern jasje. Hoe dan ook, de mannen zijn gelegerd vlakbij Troje. In een 10 jarige oorlog verwikkeld omdat hun leider Agamemnon valt op de verkeerde vrouw: Chryseïs en hij daarmee de toorn van Apollo over zich heeft afgeroepen. Vraag is of een onnodige oorlog het waard is om voor te sterven. Of zoals strijder Ajax het samenvat: "Ik wil niet dood voor een scharrel!." Ook Achilles heeft zijn twijfels. Hij wilde eerst zijn naam als krijgsheer in de analen krijgen, maar nu is hij verliefd. Hij houdt zijn lief Patroklos het liefst levend en wel thuis, kookt lekker voor hem en droomt van het bouwen van een tandoori-oven. En Odysseus is bang dat zijn thuisvrouw het met een ander doet. Hij zal na de slag om Troje ook nog negen jaar op reis gaan, dus wat kun je verwachten?
Toneelgroep Oostpool pakt lekker groot uit. Zand spat op, auto's liggen gekanteld na te roken, het scootertje van Thuisbezorgd - de mannen hebben al drie dagen niets gegeten - wordt ter plekke opgeblazen. Onze helden staan in vol gevechtstenue voor het publiek. Maar verder is het lachen geblazen. De outfit van Achilles blijkt gesponsord door Louise Vuitton, zijn lover heeft het over de Sneekweek en de krijgsraad lijkt een mannenpraatgroep die al polderend tot een plan probeert te komen.
De grote leider Agamemnon wordt ondertussen gek van alle gedeclareerde bonnetjes en eist een nieuwe minnares als hij de oude moet opgeven. Oostpool durft het zelfs aan een theatraal rollenspel rond een molenaarszoon in te voegen in de voorstelling. En helemaal over de top: een roze monster, dat opdoemt uit de heuvels.
Alle gekheid op een stokje, de zeer vermakelijke bewerking van deze Griekse tragedie stelt onomwonden aan de kaak waarom mannen ten oorlog trekken. Ook nu. Onverholen fulmineert de Ilias op Oerol tegen de stoere beeldvorming van de oorlog, met de bijpassende outfit. Machinegeweer in de hand. De jongens die groots en meeslepend willen strijden, net als Patroklos, zijn van alle tijden. Geen idee wat hen te wachten staat. Odysseus verwoordt het treffend als hij verward terugkeert van het front: "Ik dacht dat ik de vijand wel zou herkennen, maar ze zien er heel gewoon uit, net als jij en ik." Hoe kun je dan voor jezelf verantwoorden dat je moordt? In wiens naam?
De Ilias, ach het heeft niets om het lijf. Oorlogsverhalen uit een ver verleden, die je makkelijk tot een komedie kunt herschrijven. Maar de vrolijke voorstelling van Toneelgroep Oostpool geeft toch stof tot nadenken.