Onderwerp: LOCATIETHEATER
20 Juni 2015
Yieehaaa met een moraal
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen
Yieehaaa! De Jonge Republiek en Tryater hebben hun plek gevonden bij Nollekes Zuid, een oude vuilnisbelt vermomd als bos, met mooie vergezichten over het duinzand. Ideaal voor de muziektheatervoorstelling 'Holes'. Een verhaal over een verlaten stadje, een opgedroogd meer en een strafkamp waar jongens de hele dag gaten in de grond graven om hun karakter te slijpen. Het vormt het decor voor het verhaal van de klunzige Stanley Yelnats die gebukt gaat onder het noodlot dat zijn overgrootvader over hem afriep. Kan hij zich eraan ontworstelen en zijn eigen weg kiezen? Dat is de vraag. Blue Grass en loepzuivere Country vormen de passende muzikale achtergrond bij deze western-achtige vertelling.
Het is goed toeven daar, voor het publiek. De Jonge Republiek en Tryater halen veel uit de kast. Een Jeep scheurt langs, mooie mannen in overalls graven, dansen en zingen. Een soort Calamity Jane, ditmaal Kissing Kate Barlow genaamd, begeleidt zichzelf op gitaar en een bitchy overspannen strafkampdirectrice manipuleert de hoofdbewaker. Het is er allemaal. Op het zand liggen kapotte, drooggevallen boten.
“Green Lake was ooit een welvarend stadje. Nu is de aarde uitgeput en de welvaart verdwenen door hebzucht en onverdraagzaamheid.”, zo is te lezen in het programmaboekje van Oerol. Het bijbehorende meer is opgedroogd. Met Countrymuziek en special effects wordt de geschiedenis uit de doeken gedaan. Paarse rook, ontploffingen, vechtpartijen, een schat en echte vriendschap. Dik hout. Deels in het Fries, dat overigens goed te volgen is voor alle Nederlanders.
Tussen al die mooie beelden schuilt een verrassend moralistisch verhaal over predestinatie en de moed je los te scheuren, zelf te kiezen en je leven te bepalen. Onze Stanley leert veel tijdens de rit. Kissing Kate spookt rond. Ze was in het verleden de schooljuf van het stadje, die verbitterd is doordat haar liefde voor de zwarte uienverkoper hardhandig werd afgestraft door de jaloerse sheriff. Tezelfdertijd wordt de voorouder van Stanley vervloekt als hij vergeet de wederdienst te leveren voor het lenen van een varken, waarmee hij zijn geliefde probeert te veroveren. Een verhaal dat grappig wordt weergeven met maskers over het hoofd. Het lijkt haast een cabareteske nachtclub-act. Na de terechtstelling van haar uienverkoper dwaalt Kissing Kate rond en verleidt heren om hen vervolgens te bestelen en te vermoorden. Onder hen de voorvader van onze klunzige Stanley. Maar, ze laat hem leven. Geen slecht lot, zou je zeggen.
Toch is Stanley zeker dat hij altijd het haasje zal zijn, omdat zijn overgrootvader het noodlot over hen afriep. Pas door het verbreken van deze ban kan hij zich verlossen. Hij vindt de schat en maakt zelfs zijn eerste vriend. Inderdaad: een happy end. Hoewel, de directrice weet zich minder makkelijk aan haar geschiedenis te ontworstelen. Maar zo hoort het, met slechteriken loopt het niet goed af.
Al met al is ‘Holes’ een lekker vrolijke voorstelling, goed gespeeld en gelardeerd met fijne muziek. Stoer en ontwapenend.
Tryater | De Jonge Republiek | Oerol