Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER
15 Juni 2015
Geloofwaardig spel redt 'Guess who's back'
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen
Goede naam: YoungGangsters. Het gaat namelijk lekker hard bij 'Guess who's back'. Inderdaad, een voorstelling over religie. Over J.C. dan. Hij is er, op het Geitenpark. En hoe. Mooie man. Doet nog wat wonderen. Water wordt wijn. Laat een verlamde weer lopen, dat werk. Heerst hoog en laag, letterlijk. U kent het. Onze Amerikaanse voorganger, Freeman, zweept ons op. "Praise! Zing mee met de band!!", roept Marius Mensink. En dat doet het publiek deze middag, volmondig.
Deze voorstelling over de manipulatie en groepsdruk rond geloof had makkelijk kunnen ontaarden in een slapstick in de regen, maar wordt zo professioneel gespeeld dat het publiek de boodschap meekrijgt. Als onze voorganger en de ongelovige Thomas, gespeeld door Krisjan Schellingerhout, zich gezamenlijk geselen in het bijzijn van de nogal bedremmelde Jezus, de atletische Rutger Remkes in gouden short, dan doen ze dat zo overtuigend dat het publiek even de pijn voelt. Tegelijkertijd voelt het afschuw. De kijkers worden voldoende gesust omdat de geseling duidelijk over de top gespeeld is. Ze lachen en joelen vaak, zelfs tijdens de uiteindelijke kruisiging.
Een vrouw uit het publiek die het niet langer kan aanzien en ingrijpt, ontpopt zich als een soort Oprah Winfrey die haar gast J.C. weinig ruimte geeft om zelf nog wat te zeggen. De commerciële afslag. Romana Vrede zet het zo geloofwaardig neer dat het publiek grinnikt, maar ook de aantrekkelijkheid van de presentatie ervaart. "Als je gelooft dat er wel iets is...als je het gevoel hebt dat degenen die er niet meer zijn toch soms over je waken.... zing dan mee". En iedereen zingt mee. De ketting van Vrede glimt: 'Love Jesu'.
YoungGangsters trekt alle registers open op het spekgladde podium. Luiken en kranen worden in stelling gebracht. De band ' Susies Haarlok' rockt, acteert geregeld mee, en blijft immer optimistisch. De gitarist stort ter aarde en de cellist zet zelfs een opvallend ontroerend lief meisje neer, swingend en lonkend.
'Guess who's back' kan misschien her en der wat bondiger. Dat heeft het gemeen met de Bijbel. De vele interacties - met een sterrol voor 'dokter Paul' - voorkomen dat het publiek gaandeweg achteruit gaat zitten. En zelfs aan het eind, als alles ontaardt in een grote matpartij onder het oog van een inderhaast opgetrommelde vredesduif, en we langzaam richting apotheose gaan, overtuigt YoungGangsters door haar goede timing en precieze spel. Slechts eenmaal gaat het mis, en raakt een speler zijn medespeler vol. Voor de zekerheid draagt onze voorganger stukjes zelfklevend schuurpapier onder zijn schoenen. Geloven is mooi, maar het moet wel van twee kanten komen.
Young Gangsters | Susies Haarlok | Oerol