Onderwerp: TONEEL
23 September 2014
100e voorstelling van indrukwekkende ANNE
Door Daan Stokman en Manon Bijwaard met foto van Koen Leenders
(klik om de hele foto te zien)
Op 19 september 2014 speelde in Theater Amsterdam de 100ste voorstelling van ANNE, over het leven van Anne Frank, haar familie en mede onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. In de pauze werd dat heugelijke feit gevierd met een door acteur Freerk Bos zelfgebakken oud-Hollandse taart naar een recept uit 1939. Acteurs, crew en pers genoten er - met de nodige voorzichtheid in verband met de kostuurms - zichtbaar van. Na de voorstelling was er een glas champagne en een ontmoeting van acteurs, producers en crew met het publiek.
Aan het eind van de voorstelling spraken wij Kees Abrahams, producent van de voorstelling. Hij gaf aan erg trots te zijn op het stuk en de cast. Het team is erg hecht en werkt hard. Zij staan steeds open voor feedback om zich blijven te verbeteren. Abrahams ziet dan ook een stijgende lijn van de eerste voorstelling tot de 100ste, het stuk groeit en wordt steeds mooier. Persoonlijk vindt hij de dagboekcitaten het mooiste aan de voorstelling, omdat daarin zo goed naar voren komt waar de achterhuisbewoners mee te kampen hadden.
Voor ons was ANNE de eerste echte kennismaking met het verhaal van Anne Frank. Wij zijn twintigers en hebben het boek niet gelezen, hoewel we wel wisten wie Anne Frank en wat het Achterhuis was. Nu, achteraf, vinden we het verhaal nog indrukwekkender dan voorheen en dat komt omdat het nu echt tot leven is gekomen. Dat heeft niet alleen te maken met de letterlijke citaten uit het dagboek maar ook met het uitstekende acteerwerk waardoor we echt het verhaal in werden getrokken. We leefden mee met wat de personages overkwam, hun angst als er op de deur geklopt werd, de onderlinge ruzies en liefdes, de eenzaamheid (terwijl niemand ooit alleen kon zijn) en dat alles beleefd en prachtig opgetekend door een 13-jarig meisje.
Het huis, zowel het voor- als het achterhuis, zijn op ware grootte nagebouwd waardoor des te beter naar voren kwam hoe er geleefd werd. Het achterhuis bestaat uit verschillende kamers, die stuk voor stuk zichtbaar werden doordat het huis kon draaien. Een technisch hoogstandje net als de indrukwekkende projecties van dagboekfragmenten, video- en fotobeelden uit de Tweede Wereld oorlog op de schermen naast het podium..
ANNE verbeeldt een deel van de wereldgeschiedenis dat door dit stuk voor jong en oud toegankelijk maar ook invoelbaar is geworden. Wat ons betreft een aanrader voor iedereen. De voorstelling ANNE is dan ook zeer terecht als een van de elf beste voorstellingen van het afgelopen seizoen genomineerd voor het Nederlands Theater Festival 2014.
Dat we zo zouden meeleven met het verhaal overtrof onze verwachtingen. Ondanks de tamelijk lange zit bleef het stuk de gehele tijd pakkend. Wij liepen aan het eind van de voorstelling met vochtige ogen naar buiten na deze mooie, ontroerende en indrukwekkende voorstelling.
De voorstelling, waarvan al meer dan 100.000 kaarten zijn verkocht, is verlengd tot en met januari 2015.