Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, PODIUM FOTO
9 November 2013
Afschaffing van de slavernij wordt gevierd met Tambú a Freedom Song
Tekst: Madieke Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes
Het muziektheaterstuk Tambú a Freedom Song tourt op dit moment door diverse theaters in Nederland. Het stuk is ontwikkeld door Jef Hofmeister en Kees Scholten van het Volksoperahuis in het kader van de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Samen met de Paradevoorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid, tevens door het Volksoperahuis uitgevoerd, vormt Tambú a Freedom Song een tweeluik over ons slavernijverleden.
Tambú
Tambú a Freedom Song is een muzikale vertelling over twee broers, een mythische drum en het zoeken van je identiteit zonder je geschiedenis te verloochenen. Lorenzo is in Nederland opgegroeid en traint voor de Olympische Marathon. Maar Johnny daarentegen heeft Curaçao nooit verlaten. Als ze elkaar na jaren weer ontmoeten op de begrafenis van hun vader, erven zij samen de Tambú die al generaties lang in bezit is van hun familie.
Wanneer zij de Tambú verkopen aan het museum lijkt het noodlot hen te treffen. Johnny wordt ontslagen en door zijn vrouw uit huis gezet. Lorenzo wordt getroffen door een spierziekte waardoor hij misschien niet meer kan deelnemen aan de Spelen. Daarom besluiten ze de Tambú uit het museum terug te stelen.
Slavenhouders
De Tambú is niet zomaar een erfstuk. Het is een drum die door slaven uit West-Afrika meegenomen is naar Curaçao, dat vroeger hét centrum was van de Nederlandse slavenhandel in de Caraïbische zee. Door slavenhouders werd de drum beschouwd als verboden en duivels instrument. Na de slavernij werd Tambú de geuzenmuziek van de zwarte Curaçaoënaar. Tambú staat niet alleen voor de drum an sich, maar ook voor de manier van zingen, dansen en muziek maken die erbij horen. Tambú is ‘a way of life’.
En die manier van dansen, zingen en muziek maken komt bij de opvoering van Tambú a Freedom Song in de Utrechtse Stadsschouwburg volledig naar voren. De show is een mix van de traditionele Tambú muziek in combinatie met verschillende Caraïbische muziekstijlen. Met zijn allen weten de muzikanten, acteurs en dansgroep Untold Empowerment die samen met Izaline Calister net zo goed zingen als dansen, de Tambú sfeer naar voren te brengen.
Roots
Hierbij wisselen Jef Hofmeister en Kees Scholten elkaar af door het verhaal zowel in het Nederlands als in het Papiaments te vertolken. Met veel humor weten zij de Curaçaose gebruiken, uitdrukkingen en typetjes aan het publiek over te brengen. Voor de mensen zonder Caraïbische roots zijn deze niet altijd te begrijpen, maar het overgrote deel van het publiek dat deze roots wel heeft schaterlacht gelukkig aanstekelijk.
Met de afwisseling tussen gevoelige momenten en grappige momenten, tussen tekst, zang, dans en muziek en inhoudelijk een sterk verhaal, bevat Tambú a Freedom Song alle elementen voor een geslaagde voorstelling. Voor het tourschema en andere informatie over de voorstelling kun je de website van het Volksoperahuis bezoeken.