Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK, ALGEMEEN
15 April 2012
Muziekeducatie in Vredenburg Leidsche Rijn
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes
Al tien jaar lang laat de Magische Muziekfabriek basisschoolkinderen op jonge leeftijd kennis maken met grote gezelschappen en orkesten. Na afloop van de editie ‘Percossa en het Metropole Orkest’, sprak CultuurpodiumOnline achter de schermen met de initiatiefnemers Astrid in ’t Veld (MCO), Lucine Schipper (Educatie Vredenburg) en Eric Robillard (Percossa en verteller).
Muziekeducatie
Initiatiefnemers van de Magische Muziekfabriek zijn het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), Vredenburg, de TROS en Radio 4. Het MCO is de thuisbasis van verschillende omroepensembles, waaronder het Metropole Orkest. De partijen werken al samen sinds het begin van de vrijdagconcerten in Vredenburg, die op Radio 4 worden uitgezonden. Zo ontstond op een gegeven moment het idee om de Magische Muziekfabriek te beginnen.
“Muziek is een belangrijke factor in het dagelijks leven,dus het is goed om kinderen hiermee al op vroege leeftijd in aanraking te laten komen en te laten meedoen met concerten”,legt Astrid in ’t Veld uit. Via de Magische Muziekfabriek wordt muziekeducatie daarom ondanks alle bezuinigen gestimuleerd. “Bovendien komen zo de ensembles die Nederland rijk is onder de aandacht.”
Interactie
Elk schooljaar worden er vier concerten georganiseerd, voor kinderen uit groep drie tot en met acht. De scholen die zich aanmelden voor dit speciale project moeten ook enige voorbereiding doen: ze krijgen lesmateriaal in beeld en geluid waardoor de kinderen weten wat ze kunnen verwachten. Tijdens het concert ontstaat er vervolgens een interactie tussen de kinderen en het opvoerende ensemble.
Percossa
Het concert van Percossa en het Metropole Orkest was een zeer geslaagde samenwerking tussen een toporkest en een bijzondere slagwerkgroep. Eric Robillard, sinds 2005 bij Percossa,vertelt dat deze groep (met verder Niels van Hoorn, René Spierings en Jan Willem van der Pol) twaalfjaar bestaat en oorspronkelijk een straatact is. Zij toerden met name in Zuid-Frankrijk, want daar is het niet zo koud en zijn er meer straatfestivals dan in Nederland.
“Percossa is meer slagwerkvariété, waarbij het slagwerk een constante factor is”, zegt Robillard.“Het moet het publiek blijven boeien en verrassen.”Bij hun concerten zie je dan ook niet alleen vier stoere,gespierde mannen zich uitleven op grote en kleine trommels. Er wordt ook gedanst, gezongen, op elkaars hoofd geslagen (en ja, dat doet pijn), gitaar gespeeld en op stoelen gestaan. Dit wordt in samenwerking met Karel de Rooij en Hans Minnaert uitgewerkt tot een verrassende show.
‘Eigen genre’
Wat maakt Percossa Percossa? “Percossa is een eigen genre. Aan het einde van de voorstelling moet het publiek zich afvragen wat ze nou eigenlijk allemaal gezien hebben. Ook gaan we altijd opzoek naar verbreding en wordt er altijd verbeterd en gepusht. Een stuk is nooit af en daarom vragen we bij try-outs ook altijd input van het publiek. Tegelijkertijd geeft Percossa ons zelfveel energie en plezier en ontdekken wij waar we allemaal toe in staat zijn.”
Metropole Orkest
De samenwerking tussen het orkest en Percossa was een nieuw project. Hierbij werden er nieuwe arrangementen geschreven door onder andere Martin Fondse. Zo sloten de bestaande stukken van Percossa naadloos aan op de stuwende kracht van het Metropole. De lijnen tussen het Metropole en Percossa waren vrij kort, want Eric presenteerde al enige tijd de voorstelling van de Magische Muziekfabriek.
Via deze weg kwam er een droom uit voor de leden van Percossa: een slagwerkgroep die speelt met een orkest. Het Metropole Orkest staat bekend om de vele speciale projecten die zij uitvoeren en daar mag dit concert met veel trots bijgezet worden. De orkestrale klanken naast het slagwerk zorgden voor verschillende artistieke hoogtepunten.
Een Raadsel voor Roosje
Op zondag 22 april 2012 is de volgende editie van de Magische Muziekfabriek: ‘Een Raadsel voor Roosje’ met medewerking van het Radio Filharmonisch Orkest en de Kathedrale Koorschool Utrecht. In de klas gaan leerlingen aan de slag met het instuderen van liedjes en bodypercussie, die zij tijdens het concert zullen gebruiken. Deze muzikale voorstelling is gebaseerd op het boek van André Sollie, waarin Roosje van haar zus Pia een schrift krijgt met tien zelfgeschreven versjes en één raadsel. Zal Roosje het raadsel kunnen oplossen en te weten komen wat haar zus wil vertellen?
Het MCO en Vredenburg hebben beide ook nog andere educatieve projecten door het jaar heen. Voor deze en andere informatie kun je een kijkje nemen op de betreffende websites. Percossa is momenteel ook nog te zien in de theaters met hun nieuwe show Knock-Out! Op de website van Radio 4 kun je alle Magische Muziekfabriek-concerten nog eens rustig terugkijken.