Onderwerp: Lowlands, MUZIEK
30 Augustus 2011
Onder de indruk van Mondo Leone
Tekst en beeld Michaela Meijer
Gezien: Mondo Leone 21 augustus 2011, Juliet Lowlands
Degene die deze Lowlands de meeste indruk op mij heeft gemaakt is toch wel filmmaker, muzikant en verhalenverteller Leon Giesen met zijn voorstelling Mondo Leone. De wereld door de ogen van Leon Giesen is zoveel mooier op microniveau, dat zouden meer mensen moeten proberen. De kleinschaligheid van mooiigheden is werkelijk te bijzonder voor alleen woorden en dus begeleid Leon zichzelf muzikaal en virtueel met beeld.
Als je wel eens met de trein van Utrecht naar het zuiden reist moet het een "aha" moment zijn geweest. Want zit je links in de trein, heb je de drie rivieren, het industriegebied en het viaduct gehad, dan duurt het nog 10 tellen en zie daar: het Hendrix huisje. Een klein schuurtje midden in een weiland met daarop het silhouet-gezicht van Jimmy Hendrix geschilderd. Een mooi uitzicht en op dit moment een vast ijkpunt van vele treinreizigers tussen Utrecht en het zuiden.
En over kabouters besproken. Het stikt echt van de kabouters in Utrecht. Leon wilde er zelf ook wel eentje, maar zoals je weet zijn kabouters nogal schuw. Gelukkig weet hij via de fietsenmaker contact te leggen, waarna hij bij terugkomst van vakantie zichzelf de trotse eigenaar kan noemen van een eigen kabouter. En wat schertst zijn verbazing, zelfs op Lowlands stikt het van de kabouters.
Een mooi project in de wereld van Leon Giesen is de nominatie die door hem in het leven is geroepen voor mensen, die zonder dat iemand daarom heeft gevraagd, de wereld een stukje mooier proberen te maken. De nominatie is genaamd Het Gouden Randje en is gemaakt van gerecycled materiaal. En niet zomaar gerecycled materiaal. Nee, de nominatie is gemaakt van een in plakken gezaagde, ooit door Leon Giesen gewonnen Gouden Beeld, dat tevens gegraveerd is. Een mooi gebaar voor de mensen die genomineerd zijn en die zomaar de wereld een klein stukje mooier maken.
Zo zien we een prachtige documentaire over Deane Ellsworth. De man die er voor gezorgd heeft dat de treinen in Amerika een bijzonder mooi akkoord toeteren.
Gevolgd door een aangrijpende documentaire over de Free Hugger in Australie en tenslotte een documentaire over Ben Wilson. Een kunstenaar die piepkleine kunstwerkjes schildert op platgetrapte stukjes kauwgom in de straten van Londen.
Wat een heerlijke voorstelling, eentje die echt onder je huid kruipt en waar je ook echt even bij stil gaat staan. Om te genieten van die kleine, eigenlijk bijna onopvallende mooiigheden in de wereld.
Mondo Leone is bijzonder, mooi, leuk, emotioneel, grappig, gezellig, goed en fabelachtig. Zeer, zeer de moeite waard om eens van dichtbij te gaan bekijken.
Meer informatie over Mondo Leone: www.mondoleone.nl