Onderwerp: OEROL
20 Maart 2011
Aan tafel met Atelier Oerol
Door Sophie Boterveld met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
“Als je verrast wilt worden aan tafel, moet je investeren in de keuken”, een waar woord en zeker van toepassing op Atelier Oerol want dat is de keuken waar de vernieuwing van Oerol plaatsvindt. Talentvolle, eigenzinnig makers stromen via een kijktraject in, na een workshopserie of residentie op locatie volgt tijdens het festival een eerste proeve. Het jaar daarna wordt een volledige voorstelling of beeldende installatie gerealiseerd. Het locatiegericht werken in een meerjarige structuur met hoogwaardige begeleiding is de sleutel tot succesvolle talentontwikkeling: van beginnend kijker tot vakgenoot. Oerol geeft beginnende makers met Atelier Oerol een springplank.
Nu de Nederlandse overheid de geldkraan heeft dichtgedraaid voor nieuw te ontwikkelen talent moet Oerol op zoek gaan naar alternatieve geldstromen. Twee initiatiefnemers vatten daarom het plan op om een fundraising diner te organiseren om voldoende gelddonoren te vinden die Atelier Oerol willen steunen.
Op 16 maart klommen daarom op het Westergasterrein in Amsterdam vele makers op tafel: BLISS, De Waterlanders, Beer, Chantal van Heeswijk, Tragic Trio, Ellen ten Damme, Nynke Laverman, Wende Snijders en Atelier Oerol deelnemers. Zij werkten allen belangeloos mee aan de fundraisingavond voor Atelier Oerol.
Honderden mensen waren afgekomen op het fundraising diner in de schaars verlichte hal op het Westergasterrein. De 120 meter lange TAFEL van de IDEE was volledig bezet. De mensen van chefkok André Amaro liepen af en aan om alle gasten te voorzien van een drankje terwijl de aanwezigen konden genieten van de soundscape van Paul Cupido. Ook kregen alle gasten een koptelefoon uitgereikt zodat alle geluiden die voor hen bedoeld waren ook gehoord konden worden. Iedereen kijkt wat grinnikend om zich heen, dit is geen 'normaal' restaurant, immers de obers lopen op tafel om je van je natje en droogje te voorzien en ondertussen wacht iedereen in spanning af op wat komen gaat.
Om half 8 kreeg iedereen een koptelefoon waarop men per eigen 'regio' welkom werd geheten door één van de organisatoren en een toelichting gegeven over nut en noodzaak van het Atelier Oerol, iets dat daarna nog een keer werd benadrukt door Joop Mulder die alle tafels aandeed met zijn bevlogen verhaal.
Daarna begonnen de optredens en de overige gangen van de maaltijd. Prachtige optredens kwamen voorbij van Wende Snijders, Nynke Laverman en Ellen ten Damme, alle drie Oerolveteranen ondertussen. Maar ook de deelnemers van Atelier Oerol lieten zich niet onbetuigd. Een aantal acts herkenden we van afgelopen jaar toen we een voorproefje mochten zien in de Opmaat, van alles waaraan door de jonge makers werd gewerkt.
Er was overal wel wat te zien en dat zorgde ook voor wat mobiliteit in de zaal, met name na het hoofdgerecht toen de disgenoten van hun plaats af gingen om de optredens op te zoeken in plaats van te wachten totdat ze vanzelf langs zouden komen. Daardoor verliep het tweede deel van de avond enigszins rommelig.
Uiteindelijk werd bekend dat er 91 beschermheren en -dames waren aan het eind van de avond. Wij zijn er van overtuigd dat er nog velen zullen volgen en zeker ook wat kleinere bedragen van diegenen voor wie een verplichting van € 300 gedurende vijf jaar wat hoog gegrepen is. Klik hier om donateur te worden van Atelier Oerol.
Tot slot van deze geweldige avond werd het thema van Oerol 2011 bekend gemaakt: 'Het geluid van een eiland' en werden kaarten uitgedeeld waarop dit geluid in beeld werd gebracht. Wij hebben er in ieder geval al weer helemaal zin in! Tha tha taaah..., padappa tha tha..., rakketakketak sj wiem..., iiii iep!