Onderwerp: ALGEMEEN, ACTIE
19 November 2010
Nederland Schreeuwt om Cultuur
Eerst was er de stofkam. Toen kwam de efficiencykorting. Nog weer later de kaasschaaf. En nu is er de botte bijl. Het kabinet zet frontaal de aanval in op kunst en cultuur. Er wordt ruim 20% gekort. En als toegift gaat de BTW op kaartjes voor beeldende kunst, concerten en voorstellingen omhoog van 6 % naar 19%. En dat terwijl de hele kunstenbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg. Dat is geen bezuinigen, dat is moedwillig slopen van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet en waar alle Nederlanders van profiteren.?
Op zaterdag 20 november 2010 laat het publiek van zich horen, van Maastricht tot Groningen, van Rotterdam tot Arnhem. Samen met je muziekschool, bibliotheek, harmonie of tekenclub, te gast bij je favoriete museum, theatergezelschap of orkest. Op het Neude in Utrecht of het Schouwburgplein in Haarlem. Op radio en televisie. In kranten, tijdschriften en op internet.
Doe mee op 20 november: schreeuw mee om cultuur, één collectieve, keiharde schreeuw die door heel Nederland klinkt. Het kabinet zal weten dat Nederland zijn cultuur wil behouden.
Cultuurpodiumonline zal verslag doen van de manifestatie in Haarlem.
De Haarlemse kunstinstellingen zoals het Frans Halsmuseum, Patronaat, Toneelschuur en de Stadsschouwburg verwachten door de maatregelen minder bezoekers aan voorstellingen en tentoonstellingen en daardoor minder inkomsten. Het verlies aan gelden zal grote gevolgen hebben voor het voortbestaan, programma’s en invulling van deze voor Nederland toonaangevende instellingen.
De bezuinigingen raken de hele sector, van amateurkunstbeoefening, beeldende kunst, pop & klassieke muziek tot en met het conservatorium.
Haarlem wijkt niet af van de landelijke statistieken waaruit blijkt dat 8 miljoen Nederlanders deelnemen aan kunst- en cultuuruitingen.
Programma zaterdag 20 november
Vanaf 14.00 uur presenteren de deelnemende kunstinstellingen een programma in hun eigen theater, concertzaal, galerie of museum. Om 14.30 uur vertrekken publiek en medewerkers gezamenlijk in optocht richting Wilsonsplein waar voor de Stadsschouwburg om 15.00 uur de afsluitende manifestatie plaats vindt.
Het Haarlemse publiek kan via de openbare “speakers corner” op het Wilsonsplein haar mening geven over de bezuinigingen. Onder anderen Loes Luca, Boris, Chef Special, Brigitte Kaandorp, Erik van Muiswinkel, Holland Symfonia zullen een optreden geven. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok.
Ook het bedrijfsleven laat zich horen op 20 november, omdat een aderlating in de kunst en cultuur grote gevolgen heeft voor de economische huishouding in Haarlem. Niet alleen toeleveringsbedrijven zijn voor een deel afhankelijk van de culturele instellingen en haar publiek maar ook bijvoorbeeld horeca. Bovendien profiteert de stad Haarlem in grote mate van een gezond kunstklimaat.
Naast Haarlem doen een groot aantal steden als Amsterdam en Maastricht mee met de campagne NEDERLANDSCHREEUWTOMCULTUUR.NL. Op maandag 22 november volgt de landelijke manifestatie in de Heineken Music Hall onder leiding van Freek de Jonge.
Alle info omtrent de actie "Nederland schreeuwt om cultuur" vind je hier. Daar vind je ook de middelen die je kunt gebruiken om je eigen stem te laten horen.