Onderwerp: OPERA EN OPERETTE
8 Juni 2010
Tien vragen over opera
Voor wie altijd al gedacht heeft "zou het iets voor mij zijn?" en er eigenlijk niks van af weet, hier wat basics over opera. Op de foto's hierboven zijn een aantal onorthodoxe producties in beeld gebracht: Robinson Crusoë van de Nationale Reisopera op Oerol, de rockopera Equilibrio en Diepvlees, een afluisteropera voor zachtzingende mannen.
1. Wat is opera?
Opera is kort gezegd een toneelstuk waarin de acteurs niet spreken maar zingen. De muziek bij opera’s is in de meeste gevallen klassiek. Soms zitten er ook stukken ballet in opera’s.
2. Waar gaan opera’s over?
In bijna alle opera’s gaat het over de liefde. De wat vroege opera’s (zeventiende en achttiende eeuw) eindigen bijna altijd met een happy end. Opera’s vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw eindigen vaak dramatisch, bijvoorbeeld met de dood van de hoofdpersoon.
3. Hoe worden opera’s opgevoerd?
De meeste opera’s worden opgevoerd in theaters of schouwburgen. Het orkest zit in een orkestbak voor het podium, de zangers staan op het toneel, tussen allerlei decorstukken.
4. Hoe lang duurt een opera?
Dat is heel verschillend. Een gemiddelde lengte is 2,5 tot 3 uur. Maar opera’s van de componist Richard Wagner duren veel langer, soms wel 6 uur. Gelukkig hebben de meeste theaters comfortabele stoelen.
5. In wat voor talen wordt er gezongen?
Meestal in het Italiaans, maar er zijn ook veel opera’s in het Duits en Frans geschreven. Engels en Nederlands komen minder vaak voor. In Nederland worden de opera’s doorgaans in de oorspronkelijke taal opgevoerd, maar er is meestal wel een boventiteling aanwezig. De gezongen tekst wordt daarop vertaald in het Nederlands.
6. Zijn alle operazangers dik?
Nee, zeker tegenwoordig niet. Vroeger liepen er heel wat dikke zangers en zangeressen rond, maar tegenwoordig wordt het steeds belangrijker dat operasolisten er knap en afgetraind uitzien.
7. Zingen operazangers met versterking?
Nee, praktisch nooit. Een operazanger moet in staat zijn de hele zaal (soms meer dan 2000 man) te bereiken met zijn stem. Wel hebben veel theaters een goede ‘akoestiek’, dat wil zeggen dat de zang van een zanger uitvergroot wordt door de bouw van de zaal.
8. Heeft Nederland veel operatheaters?
Nee, eigenlijk maar eentje: Het Muziektheater in Amsterdam. Daar voert De Nederlandse Opera – het grootste operagezelschap van Nederland – haar opera’s uit. Verder trekken de Nationale Reisopera, Opera Zuid en enkele kleinere gezelschappen langs schouwburgen in het hele land om opera’s op te voeren. Ook zijn er vaak producties uit Oost-Europa in Nederland te zien.
9. Is het duur om naar een opera te gaan?
In de meeste schouwburgen kosten kaartjes voor een opera tussen de 30 en 40 euro. Bij De Nederlandse Opera variëren de prijzen van meer dan 100 euro tot 15 euro voor de laagste rang (een slechte zitplaats).
10. Is opera moeilijk om te volgen?
Nee, niet als je je een beetje voorbereidt. Als je het verhaal kent en de boventiteling volgt tijdens de voorstelling, is het vaak prima te volgen. Vaak is er ook een inleiding voor de voorstelling, waarin meer verteld wordt over de opera en over de productie. Zeker aan te raden.
Hieronder tenslotte een video van Opera Zuid waarin je zult merken dat het thema van de opera net lijkt op dat van veel musicals. Meer weten? Kijk op de website van het Operamagazine.