Onderwerp: WERELDMUZIEK
4 April 2010
Flairck en Basily, muzikale acrobatiek van wereldniveau!
Door Jeannette Mayer, foto's Michiel Fokkema
Wat een entertainment
De feestelijke première in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen van de tour Flairk & Basily blijkt een avond waarop je steeds meer op het puntje van je stoel zit. Aanvankelijk is er enige sceptis: Flairck, dat is toch van vroeger? Basily? Zijn dat niet zigeunermuzikanten? Maar gaandeweg, tijdens het concert, komt steeds meer de overtuiging dat de combinatie Flairck&Basily staat voor muzikaal en vooral spannend amusement. Twaalf muzikanten bespelen het publiek met hun uitgebreide en vreemdsoortige instrumentaria. Hun muzikaal samenspel, gebaseerd op thema’s uit diverse windstreken, matcht virtuositeit, nostalgie, jazz, klassiek, humor, stoer en gevoelig tot eigentijds mondiaal entertainment. Dit is muziek voor iedereen! Eenmaal doorhebbend dat het hier gaat om een symfonisch-zigeunerorkest van wereldniveau wordt tijd vergeten en de waan van alle dag weggestreken.
Diversiteit
Letterlijk zou je bijna zeggen, want het vioolspel is een belangrijk element in het samenspel tussen ‘Flairck’bandleden en het Gipsy Orchestra Basily. De Indonesische violiste Luluk Purwanto, de enige vrouw in dit gezelschap, tovert gevoelige en wonderschone klanken uit haar gipsyviool. Solo is zij een verrassende afwisseling, samenspelend met het orkest is zij een bindend element. In haar spel herkennen we de aloude ‘Flairck’sound. Tucsi Basily zorgt met zijn viool voor de onmiskenbare warme gipsyklanken. De overige Balisily’s en Martin Limberger zijn ijzersterk op de ritmegitaren. Popy Basily houdt de zaal in de ban met zijn sologitaar. Marc Giodano met de contrabas zorgt voor de stabiele basis. En dan niet te vergeten het virtuoze spel op xylofoon, de percussie- en de blaasinstrumenten. De ( gast) muzikanten die hier verantwoordelijk voor zijn, bespelen een arsenaal van traditionele, maar soms ook vreemdsoortige instrumenten. Zij zijn ware toonkunstenaars. Ook in hun afkomst vormen zij een mondiale mix, want ze zijn uit vele hoeken van de wereld afkomstig.
Lol
Humor is een onmiskenbaar element dat het gehele concert om de hoek komt kijken. Met ogenschijnlijk gemak spelen de musici samen, en drijven elkaar tot grote hoogte. Soms massaal, soms romantisch, dan jazzy en eigentijds. Maar wel steeds met die humor. De lol spat er af en toe vanaf. Het lijkt wel muzikale acrobatiek. Het maakt dat dit luisterrijk evenement ook een boeiend schouwspel is. De musici vinden het samen spelen één groot feest. Dat stralen ze uit en het werkt aanstekelijk op het publiek.
Erik Visser
De initiatiefnemer van dit Global Orchestra Erik Visser, de voorman van het al decennia lang bestaande Flairck lijkt vooralsnog de belangrijkste man. Met zijn gitaar en zijn performance introduceert hij op folkloristische wijze de musici en de verschillende nummers. Door hem weten we dat joodse en Hongaarse invloeden te herkennen zijn in de diverse nummers en dat de Global Orchestra in deze combinatie furore maakte tijdens het Tilburgse Gipsy Festival, maar ook dat het North See Jazzfestival, Django Reinhardt en Stephane Grapelli belangrijke ijkpunten zijn in de carrière en het repertoire van dit bijzondere orkest. Het is knap hoe Erik Visser het voor elkaar krijgt steeds weer mee te gaan met de tijd, aan de muzikale wegen blijft timmeren en daarbij bovenal zichzelf blijft. De oudere generatie kent hem van Flairck uit de jaren ’70 en herkent hem nu anno 2010. De jongere generatie ontmoet een bevlogen en authentiek musicus en is enthousiast, want nogmaals, ongeacht achtergrond en muzikale voorkeur: deze wereldmuziek is voor iedereen!
Aanrader
Iedereen is ook in de gelegenheid te genieten van Flairck&Basily. De Basily’s waren ooit gastspelers op een feest van de Rolling Stones. Nu toeren Flairck&Basily door eigen land. Laat je de kans niet ontnemen en bezoek het theaterconcert van dit unieke orkest.
Voor de agenda kunt je terecht op de sites van Flairck en Basily.