Onderwerp: MUZIEK, MUSICAL, JEUGD
24 November 2009
Nieuwe familievoorstelling in M-lab: De Geheime Tuin
Door Sabine Sabelis met foto's van Mieke Kreunen
Het script van de Geheime Tuin is gebaseerd op en geïnspireerd door het boek van Frances Hodgson Burnett The Secret Garden. De geheime tuin gaat over Marie die spannende avonturen beleeft in het grote oude landhuis van haar oom. Marie is wees, haar ouders zijn overleden in Nederlands-Indië. Oom Archibald woont in het (letterlijk en figuurlijk) kilste huis van Den Haag, dat zijn eigen geheimen herbergt. Buiten ontdekt Marie een ommuurde tuin waarvan de deur op slot zit. Op een stormachtige nacht klinkt in een van de kamers het geluid van een huilend kind...
Eva Mathijssen schreef het script, de regie is in handen van Koen van Dijk en in samenwerking met Paul de Munnik zijn de liedjes en de muziek ontstaan. De makers hebben dit verhaal - dat al vaker is gebracht in het theater - heel bewust een wat meer Nederlands karakter willen geven tegen de achtergrond van Nederlands-Indië. Dat maakt deze voorstelling echt anders en nieuw.
De cultuur van Nederlands-Indie komt niet overdadig terug in de voorstelling al wordt er wel gebruik gemaakt van subtiele Indonesische toonsoorten en klanken (bijvoorbeeld de traditionele gamelan muziek met kwarten die blijven liggen). Bij de voorstelling zijn twee muzikanten betrokken, een pianist en een percussionist. Door de spannende klanken en belichting wordt een sfeer gecreëerd op het toneel als de geheimen langzaam worden ontsluierd.
Voor deze productie is een leuke cast gekozen met ondermeer Maike Boerdam, Martin van der Starre en Caroline Mout naast hoofdrolspeelster Karin Bos. Verder zien we nog David Hardenberg, Kees van Lier en Jeroen Voorhorst. Bij de audities is door Eva Matthijsen vooral gelet op type van de acteurs. De acteurs voor de 'kinderrollen' hebben allemaal moeten auditeren, de anderen zijn er bij gevraagd. Muziek is taboe in 'huize Archibald' en Martin van der Starre die deze rol speelt - en een zanger bij uitstek is - mag daarom pas aan het eind een lied zingen. Ook dat geeft weer een interessante twist aan de voorstelling en is voor Martin zelf een mooie uitdaging nu hij meer moet spelen dan zingen.
Het is belangrijk voor bezoekers die de voorstelling willen gaan zien om te weten dat De geheime tuin niet hetzelfde is als het boek. Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van de oom, terwijl in deze theaterproductie het verhaal verteld wordt vanuit het gezichtspunt van het meisje en ook het einde anders is.
We mochten op de perspresentatie een klein voorproefje aanschouwen van een paar scènes en ik kan vast verklappen dat het een leuke en spannende muziektheatervoorstelling belooft te worden met prachtige muziek.
De Geheime Tuin is het tijdloze verhaal over een speciale plek, waar hoop en liefde tot bloei komen. Echt een voorstelling om in de donkere dagen te gaan zien. En wie ooit in het M-lab was weet dat dit bovendien een speciaal theater is waar het publiek dicht op de voorstelling zit en midden in het verhaal kan zitten. Het is een voorstelling voor jong (vanaf 7 jaar) en oud die zeker ook volwassenen zal aanspreken.
Kijk voor meer informatie en speeldata op de website van het M-lab