Onderwerp: WERELDMUZIEK, POP-ROCK
22 Oktober 2009
Martin Hayes en Dennis Cahill houden select publiek in de ban
Door Jeannette Mayer, foto's Michiel Fokkema (klik voor vergroting)
En daar is niet veel voor nodig. Slechts twee stoelen, een gitaar en een viool. Traditionele Ierse folkmuziek wordt omgetoverd tot een reeks eigentijdse, prachtige juweeltjes. Het virtuoze spel van de Ier en zijn vriend uit Chicago houdt het publiek op het puntje van de stoel, met een uitzinnige ontlading in de vorm van een groot applaus aan het einde van elk muzikaal intermezzo.
De prachtige entourage van de nieuwe Aalmarktzaal draagt daar zeker aan bij. De door zijn eenvoud grootse zaal biedt een glaszuivere akoestiek en op de hoge muren met glazen vensters weerkaatsen de glanzende instrumenten als vlammen in knapperend houtvuur. En die vlammen brengen ons weer terug bij de Ierse klassieke lyriek, waar de warmte van brandend hout een onmisbaar decorelement is en terug bij deze twee muzikanten die binnen hun genre behoren tot de absolute wereldtop.
De van oorsprong uit Ierland afkomstige Martin Hayes speelt al vanaf zijn zevende jaar viool en vanaf zijn dertiende treedt hij op met The Tulla Ceili ( Ceili, spreek uit als Kay ‘Lee) Band. Zijn inmiddels overleden vader, ook een violist, was een van de oprichters van de band. Deze band produceerde muziek om de Ierse dans te begeleiden. Maar de muziek van deze bandleden was van zo’n hoge kwaliteit, dat de band juist hierdoor bekend werd. Martin Hayes woont inmiddels al jaren in Connecticut in de U.S.A. Hayes staat met zijn viool voor meer dan alleen een avondvullend programma. Internationaal heeft hij diverse prijzen in de wacht gesleept. Onlangs ontving hij de prestigieuze Gradam Ceoil, Musicus van het Jaar 2008 van de Ierse televisiezender TG 4.
Hayes is ook muzikaal directeur van het Masters of Tradition Festival, dat sinds 2003 elke zomer georganiseerd wordt in Bantry House ( Bantry, Co Cork) in Ierland. Hayes heeft vijf albums opgenomen: De oevers van Lough Graney met zijn vader en The Lonesome Touch, Live in Seattle en Welcome Here Again met zijn onvolprezen gitarist Dennis Cahill.
Dennis Cahill heeft zijn wortels ook in Ierland liggen, waar zijn ouders vandaan komen. Zelf groeide hij op in Chicago. In deze stad is Cahill met zijn eigen opnamestudio een belangrijk man in de muziekscene en is hij een veel gevraagd producer voor muzikale kunstenaars. Zijn samenwerking met Hayes heeft tot grote verandering geleid in de Ierse Folkmuziek: in de Ierse traditie kent men eigenlijk geen gitaar, maar Dennis Cahill heeft daar verandering in gebracht. Zijn virtuoos en toch zo bescheiden gitaarspel leidt violist Hayes tot grote hoogte.
De samenwerking van deze gepassioneerde muzikanten lijkt zo natuurlijk, zo op elkaar ingespeeld, dat zij het publiek betoveren. In Leiden zijn dat duidelijk kenners van de Ierse Folkmuziek en vooral fans van Hayes en Cahill. Beginnen de heren melancholisch en meeslepend, uiteindelijk wordt het spel opzwepend en vol passie. Bij de toegift roept het veelal Engelstalige publiek de verschillende verzoeknummers door de zaal, waarop het duo de laatste warme en sprankelende klanken op Hollandse bodem laten horen. Twee dagen Nederland ( ook een avond in Deventer), zijn slechts een onderdeel van een internationale tour waarin zij alle uithoeken van de wereld bezoeken: via Ierland, Amerika en Australië naar zelfs Japan. Ook al belooft Hayes snel terug te komen in Leiden, gezien zijn tour zal een wederbezoek nog even op zich laten wachten.
Laat u echter niet weerhouden om de Aalmarktzaal te bezoeken. Met een rijk gevuld programma en een futuristische, maar zeker ook gastvrije ambiance staat een bezoek aan dit theater garant voor een waar avondje uit.
Websites:
Martin Hayes/Dennis Cahill
Stedelijk concertgebouw Leiden/Aalmarktzaal