Onderwerp: ALGEMEEN
9 Augustus 2009
De Utrechtse Spelen voor alle Utrechters
Door Mieke Kreunen met foto's van DUS en Mieke Kreunen
Sinds vorig jaar heeft Utrecht een nieuw groot theatergezelschap bij: De Utrechtse Spelen oftewel DUS. De naam geeft meteen al heel wat prijs over wat de ambities zijn van dit nieuwe gezelschap met artistiek leider Jos Thie. CultuurpodiumOnline sprak met Jos Thie over DUS, zijn ambities en de eerste grote productie De ingebeelde zieke die vanaf 14 augustus te zien zal zijn in de Stadsschouwburg.
Ambities
Thie heeft zijn sporen al meer dan verdiend in de theaterwereld ondermeer bij het RO Theater, Tryater en Oerol. In Friesland heeft hij ondermeer laten zien dat hij iemand is die de plaatselijke cultuur omarmt en daar een bindende factor in is. Zijn ambitie met DUS is groot: DUS wil elke inwoner van de stad en de provincie Utrecht bereiken. "Alles begint natuurlijk bij goede voorstellingen", geeft Thie aan maar DUS wil ook op andere plekken dan in de schouwburg gaan spelen zoals op middelbare scholen waarmee men een jong publiek hoopt te bereiken dat (nog) niet naar de schouwburg komt. Ook gaat DUS op lokatie spelen in de stad en provincies om een groter publiek te bereiken. Voor kleinere producties kan DUS gebruik blijven maken van het eigen theater de Paardenkathedraal (de voormalige manege van de veeartsenijschool).
Klaslokaalprojecten
De educatieve taak neemt bij DUS een grote plaats in. Thie vertelt bevlogen over de 'klaslokaalprojecten': theater in de klas waarbij de stoelen in de cirkel worden gezet en drie acteurs tussen de leerlingen plaatsnemen. In die projecten worden maatschappelijke thema's aan de orde gesteld zoals bijvoorbeeld zinloos geweld. Thie heeft dit project eerder gedaan in Friesland en zijn ervaring is dat het heel intens en indringend is om in de kleine setting van één klas zo'n ingrijpende thema te behandelen. Vanuit de scholen is er enorm veel belangstelling voor dit programma en komend seizoen zal het project al in meer dan 100 klassen gedaan worden. In de loop van de komende jaren hoopt Thie alle totaal 30.000 jongeren in Utrecht op de één of andere manier te hebben laten kennismaken met het theater. Een project als 'Geweld nee' kan overigens overal gedaan worden waar jongeren zijn en is al meer dan 1000 maal gespeeld in binnen- en buitenland.
De vloer op!
Een ander educatief project van DUS is De vloer op! waarbij eens per jaar het hele apparaat van DUS ter beschikking wordt gesteld aan jongeren. Het zwaartepunt van dit project ligt in de meivakantie dus dan hebben de jongeren ook tijd. DUS beschikt over een geweldige educatieve dienst die samen met de jongeren een voorstelling kunnen maken. "DUS moet van Utrecht worden en iedere Utrechter moet DUS kennen, al was het alleen maar omdat zoon of dochter het op school heeft gehad", zo stelt Thie. Trouwens, wie heeft niet de bussen zien rijden met die prachtige affiches voor De ingebeelde zieke er op?
De ingebeelde zieke
Maar ook buiten de scholen zijn er interessante plannen. De grote voorstelling van dit jaar is 'De ingebeelde zieke' van Molière, een samenwerkingsproject met de Stadsschouwburg die DUS in de gelegenheid stelt gedurende de normale sluitingsperiode al te repeteren. De ingebeelde zieke staat maar liefst 25 keer in de Schouwburg en dat betekent dat er ook andere mensen zullen komen dat het normale theaterpubliek. Op dit moment zijn er al zo'n 10.000 kaarten verkocht en zijn alle try-outs al vol. Over deze voorstelling meer in een volgend artikel.
Calvijn
Na De ingebeelde zieke gaat DUS een veel kleinschaliger project doen, een theatrale ontmoeting met Calvijn. Op 10 juli dit jaar is het 500 jaar geleden dat de reformator Johannes Calvijn geboren werd en ter gelegenheid daarvan is dit jaar tot het Calvijnjaar uitgeroepen. Er is grappig genoeg een zeker verband tussen de voorstelling over Calvijn en De ingebeeld zieke. De hoofdpersoon uit het stuk, Argan, is namelijk een echte calvinist. Molière maakt De ingebeelde zieke voor de Franse koning Lodewijk de 14e ter gelegenheid van diens overwinning op de calvinistische Nederlanden in 1672. In ons land staat dat jaar dan ook bekend als het rampjaar waarin het land reddeloos, het volk redeloos en de regering radeloos was. Overigens voerde Molière het uiteindelijk niet voor de koning op omdat hij daarmee ruzie had gekregen maar in zijn eigen theater.
Samenwerking
In het voorjaar van 2010 gaat DUS een project doen in samenwerking met Festival aan de Werf. Samenwerking is een hele belangrijke pijler onder de plannen van DUS. Voor alle projecten wordt een partner gezocht om op die manier ook draagvlak te creëren.
Orpheon ed Euredice
In mei volgend jaar tenslotte staat een grote lokatievoorstelling op stapel in samenwerking met De Zomer van Utrecht. Het wordt Orpheon Ed Euredice, de opera van Cluck die op een wel hele bijzondere wijze bewerkt zal worden. Thie: "De voorstelling gaat gespeeld worden op een lokatie aan het water en begint 's nachts voor zonsopgang. Euredice zal uit het water dat zichzelf gaat splijten tevoorschijn komen en tegelijkertijd komt dan de zon op". Thie heeft deze productie al eerder gemaakt in Friesland maar zal hem voor DUS opnieuw bewerken.
En met dit prachtige beeld van Euredice die uit het gespleten water komt bij zonsopgang beëindigen we het gesprek met deze bevlogen en gepassioneerde artistiek leider van De Utrechtse Spelen. Thie heeft zichzelf de komende vier jaar de tijd gegeven om DUS op te bouwen en overal in de provincie van zich te laten horen.
Geweld nee | De vloer op! | De Utrechtse Spelen