Onderwerp: Festival aan de Werf, LOCATIETHEATER
24 Mei 2009
De grote beweging
Door Mieke Kreunen met foto's van M. van der Vliet (klik voor vergroting)
Dries Verhoeven is één van de 'huismakers' van Festival aan de Werf dus staat ook dit jaar staat hij weer op het programma. Het is met een reprise van 'De grote beweging', een voorstelling die in première ging op het Festival Boulevard in Den Bosch van 2006.
Plaats van handeling is het Jaarbeursplein onderaan de roltrappen die van het station naar het plein gaan. Daar staat de mini-bioscoop die Dries Verhoeven heeft ingericht voor zijn selecte groep bezoekers. We worden bovenaan de roltrap door Verhoeven opgewacht en krijgen de instructie om zwijgend in een lange rij achter Verhoeven aan de lopen naar de bioscoop. We zien er uit als een groep pinguins.
De bioscoop ziet er prachtig uit met rood pluche bekleed en omringd door van die hangende rode gedraaide touwen die tussen koperkleurige paaltjes hangen. Zwijgend gaan we zitten en even later dimt het licht en de film begint. Er is ons voorspeld door Verhoeven dat we een unieke film te zien gaan krijgen en dat zit hem vooral in het feit dat het beeld net pas is opgenomen en dat onze pinguinrij er een rol in speelt zo blijkt verderop in de film.
De ervaring die Verhoeven ons aan wil bieden zit hem dit keer in de uitdaging om op een andere manier naar de wereld te kijken en de grote lijnen te zien die zich aftekenen. De actuele gebeurtenissen worden in het perspectief gezet van de evolutie door Anny Tsjeng die dit doe in het Mandarijn met ondertiteling. Ze vertelt over de oerknal, het ontstaan van de mensheid en de kenmerken van de huidige beschaving waarin ieder voor zich fourageert en alle bewoners van de westelijke wereld hun voedsel in tassen naar huis dragen. Daar tegenover worden de meer collectief ingestelde (Aziatische) samenlevingsvormen gezet waar mensen hun individuele belang in dienst stellen van het collectief.
Ondertussen speelt de realiteit zich voor onze ogen af. Eerst voorwaarts en daarna achterwaarts en ook op de maat van de muziek met speelse bewegingen. In die terugwaartse beweging zien we ook onszelf terug gaan in de tijd. Recht voor het bioscoopje staat al die tijd een paar schoenen.
Het valt niet mee om op te letten wat er allemaal gebeurt in het beeld en tegelijkertijd alle teksten te lezen waarin allerlei (semi) wetenschappelijke artikelen worden aangehaald zoals uit het beroemde boek "Een kleine geschiedenis van bijna alles". Het einde is zoals altijd bij Verhoeven verrassend. 'De grote beweging' is zeker niet onaardig maar diegenen die 'U bevindt zich hier' hebben meegemaakt hadden wel wat meer verwacht en zijn toch wel een beetje teleurgesteld.