Onderwerp: OEROL, Weblog David Geysen, LOCATIETHEATER
26 April 2009
Welkom in de file, welkom in blik
De file kennen we allemaal. Voor velen een grote ergernis maar voor sommige ook een rustplek tussen de hectiek van het werk en de sleur van thuis. Eerst rij je nog, dan sta je stil en dan die vragen... Hoelang gaat dit duren? Hoeveel kilometer staat er? Na een tijd zet je de motor uit. Mensen stappen uit. Je staat op de snelweg. Een plek waar normaal auto's met 140 km per uur voorbij razen.
Mensen zoeken contact, gaan even pissen, zetten zich op de vangrail. Maar wat als de file nooit meer oplost? Het verwordt tot een kampement, een stad, een Kafkaiaanse wereld. Dit gegeven vormt het uitgangspunt voor Aus Greidanus' voorstelling 'Blik'.
Op het strand van Terschelling legt hij een stuk A2 neer van 80 meter lang en 2x2 baans. Er zullen 30 auto's staan, een vrachtwagen, een hoogwerker, een camper... Een realistisch beeld op een onrealistische plek wat een surreëele wereld oplevert.
Aus opende de eerste repetitie dan ook met de woorden: "Dit project voelt een beetje als grootheidswaan"! En stiekem weet ik dat hij erg geniet van dit soort uitdagingen. En het Appelpubliek met hem (en ons).
Maandag 20-04-2009 | 11.00 uur in de ochtend
We zitten met een groep van dertig mensen (acteurs, muzikanten, techniek, kostuum...) buiten in de zon voor de Appelloods. Aus vertelt z'n grootse plannen. Langzaam zie ik hem verdwijnen naar het strand van Terschelling. Zijn droom op het strand: een gestrandde file.
De groep luistert, ik kijk om me heen. En bedenk dat straks al deze mensen aan de voorstelling werken. Nu is er nog niks. Behalve een idee. Ik zie mensen denken, doen alsof ze denken, wegdromen. Ik zie wiebelende voetjes en af en toe een lach.
Langzaam zullen er dingen ontstaan, groeien. Dat is waar ik zo van hou in het theater. En straks zal het ook weer afgelopen zijn en zullen we allen weer afscheid nemen. Want dat is ook het theater.
Aus praat over grote thema's: de bijbel, de zeven hoofdzonden, de tien geboden, clowns, Kafka, DADA, stilte, eenzaamheid... Een maatschappij die ontstaat uit een file... het leven zelf.
De zon verdwijnt achter een wolk. Mensen kijken vervreemd en sommigen steken een sigaret op. Ze stellen zich iets voor bij wat Aus vertelt. Wat voor beelden vormen zich in de hoofden van deze groep? Hoe groots zien ze het?
Denken ze aan zichzelf? Hun eigen personage, acteurs eigen? Ik denk dat mijn personage een snorretje heeft (dat bedoel ik). Wat voor slechte, lelijke en wat voor briliante waanzinnige ideëen zitten er al in die hoofden? Of denken de meesten: "Ach, we zien het wel."
Het maken van een locatietheatervoorstelling vereist andere technieken en wetten dan in het theater. Zoals ik al zei ben ik net terug uit Zuid-Afrika waar ik mijn eerste echte locatieproductie heb gemaakt, Ararat. We hebben eerst binnen gerepeteerd in een klein theatertje in Kaapstad en daarna op de locatie in Oudtshoorn. Maar de overgang van binnen naar buiten is heftig. Van een zaaltje van tien bij tien waar je met theaterlicht de focus op een acteur kunt leggen naar een veld van 100 bij 100 meter waar de focus ver te zoeken is.
Die zoektocht naar een andere manier van focussen en toch het landschap integreren in je voorstelling werkt voor een regisseur bevrijdend. De grenzen en de veiligheid van de zwarte doos zijn weg. Muziek is hier een belangrijk onderdeel. En de attitude van de acteur die meer dan in het theater de focus naar zich toe moet trekken. Aus heeft onze voorstelling meegemaakt in Zuid-Afrika en we hebben al ettelijke gesprekken gevoerd over deze andere technieken. Erg boeiend en bruikbaar voor Blik (al heeft Aus meer ervaring in locatie). Voor mij was het een openbaring!
Gisteren een bezoek gebracht aan het eiland Terschelling. Samen met Carl (Componist) zijn wij een nieuwe locatie gaan zoeken voor Ararat. We gaan van een stoffige zandvlakte naar een besloten grasveld. Ook weer een uitdaging! Maar om daar weer even te zijn (Terschelling) en de magie te voelen is wel fantastisch! Wat iedereen wel weet die Oerol ooit bezocht heeft!
Volgende week iets meer over het vorm krijgen van Blik (tweede week repetitie!)
Ik hoop dat dit blog je inspireert en je fantasie prikkelt!
Er zijn hier op de site van De Appel leuke filmpjes te zien van Ararat.
Vriendelijks
David