Onderwerp: STRAATTHEATER
11 November 2008
Straattheaterseizoen sluit af met topvoorstelling in Diepenheim
Eind oktober. Iedereen die zou beweren dat het straattheaterseizoen in Nederland al een maand geleden afgelopen was zou ik meteen gelijk geven. Echter, afgelopen zaterdag in Diepenheim (Ov) bleek dat dit nog niet het geval was. St. KUNSTen op Straat, gedurende een lange zomer verantwoordelijk voor de programmering van zeer divers internationaal straattheater verspreid over zo’n 16 plaatsen in Overijssel en misschien wel Nederlands grootste gratis straattheaterfestival, programmeerde de topvoorstelling Les Noces de Trottoir door Tango Sumo en Cie Vendaval.
Deze dansvoorstelling waarin twee gerenommeerde Franse dansgroepen samenwerken ging in de zomer van 2007 in première op het festival Chalon dans la rue. Veel Nederlandse en Vlaamse festivals hadden deze voorstelling afgelopen seizoen graag geprogrammeerd maar alleen het Reuringfestival in Purmerend lukte dit. En dus nu, de winterse kou is soms al voelbaar (brrrrrr), te gast bij St. KUNSTen op Straat in Diepenheim. Diepenheim?
Ja inderdaad, zomaar op een oktoberavond op een schoolpleintje in dit prachtige stedeke waar het de gehele week al bruiste van kunstactiviteiten. Diepenheim omringd door prachtige kastelen landgoederen en woonplaats van o.a. de eigenzinnige singer-songwriter en cabaretier Andre Manuel. Hetzelfde Diepenheim waar de Dogtroep in 1997 haar laatste voorstelling Stille Getuige met de oude vertrouwde Dogtroepcrew (voordat twee prominente kernleden Wieger Woudsma en Marco Biagioni tragisch verongelukten) maar liefst 23 keer uitverkocht. In dit prachtige dorpje waren in het verleden ook al Tuig, Vis à Vis en The Lunatics te gast. Onthou die naam: Diepenheim.
Lang had ik uitgekeken naar deze voorstelling. In zowel Chalon sur Saône, Vieux Condé en Purmerend waar mede straattheaterliefhebbers gingen kijken was ik verhinderd. Mooie foto’s en goede kritieken had ik al volop gezien en gehoord. Tuurlijk is de kans groot dat de voorstelling komend jaar vaker in Nederland te zien zal zijn. Wellicht op Oerol, Boulevard, Deventer. Wie weet... Echter deze gelegenheid liet ik niet aan mijn neus voorbijgaan.
Voorafgaand aan de voorstelling was er in de sfeervolle Herberg de Pol een eenvoudige maaltijd (iedere genodigde kreeg een knapzak met brood) georganiseerd. Ook werden hier ter gelegenheid van het afsluiten van het straattheaterseizoen wat woorden gesproken door o.a. drs. Ronald Kox, teamleider Zorg en Cultuur van de provincie Overijssel. Hij maakte bekend dat een viertal festivals in Overijssel, waaronder KUNSTen op Straat en Deventer op Stelten, elk gedurende de komende vier jaar structureel met € 125.000 per jaar ondersteund worden.
Vanaf 18.30 uur stroomde het publiek, soms voorzien van warme dekens, mondjesmaat toe. Toen het echter tegen zevenen liep kwam ook de grote horde genodigden toegestroomd. Het zat bomvol.
De voorstelling waarin een musicus, vijf mannen (Tango Sumo) en vijf vrouwen (Vendaval) de hoofdrol spelen is hartverwarmend. Het centrale thema is liefde. Het afstoten en aantrekken van geliefden staat centraal. Soms onhandig dan weer heel ontroerend maar bovenal zeer dansant. Bloemen, tafels en banken; van alles wordt in de voorstelling betrokken. Zelfs het publiek, waarvan een select gedeelte op een gegeven moment de speelvloer opgevraagd wordt, doet mee. En als dat publiek zelf niet op het speelvlak komt dan mengen de dansers zich wel tussen datzelfde publiek. Dit tot grote hilariteit van vooral de vrouwen. Niet zo raar want de mannelijke dansers zijn een lust voor het oog. (de vrouwen overigens ook, hoor). De voorstelling beschrijven is ondoenlijk. Daar begin ik ook niet aan.
Het was zogezegd flink fris (zo’n 6 graden schat ik in). Maar na deze voorstelling die ongeveer een uur duurde was ik weer helemaal warm geworden. Hij was prachtig! Ik denk dat ’t zelfs mijn persoonlijke topper van 2008 is. Een ovationeel applaus volgde na afloop. De dansers, veel te luchtig gekleed, namen dit snel en dankbaar in ontvangst waarna snel ‘afgezakt’ naar warmere oorden.
Hiermee werd dan uiteindelijk een lang straattheaterseizoen met een prachtig toetje afgesloten.
Tot slot nog even wat feitjes. St. KUNSTen op Straat, in de volksmond ook wel Overijssel op straat genoemd, bestaat dit jaar 16 jaar. Echter, voordat het festival in haar huidige vorm ontstaan is timmerde directeur en programmeur Jan Eijsink (tevens directeur van De Reggehof in Goor), al flink aan de weg. Toen, eind jaren tachtig, was hij de enige in Nederland die Frankrijk’s bekendste straattheatergroep Royal de Luxe (bekend van o.a. La visite du sultan des Indes sur éléphant voyager dans le temps, haar enorme reuzen en het Mysterie van de paspoppen) met Roman Photo al naar Twente haalde. Ook stond de Dogtroep in de beginjaren tachtig toen ze vooral interventies deden, al bij Jan Eijsink in het nabijgelegen dorpje Hengevelde geprogrammeerd. Kortom, een sympathieke programmeur, met een lange staat van dienst. Misschien onopvallend maar wel met een neus voor mooie dingen.
www.kunstenopstraat.nl
www.tangosumo.com/pages/noces3.html (o.a. trailer)
www.vendaval.fr
www.kunstmomentdiepenheim.nl