Onderwerp: LOCATIETHEATER, TONEEL
22 Juli 2008
Vastgeroeste zomergasten en rijdende Datsjniki in het Amsterdamse Bos
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
Zomergasten van Maksim Gorki gaat over de ultieme verveling van mensen die doen wat ze denken dat cool is. In dit geval is dat de zomer doorbrengen in hun Datsjniki, de Russische zomerhuisjes, een fenomeen dat vroeger alleen weggelegd was voor de rijken maar nu ook voor de 'niveau riche' toegankelijk is. Onder alle uiterlijke vrolijkheid en gezellige activiteiten van de vakantiegangers is de leegte voelbaar en de hunkering naar een zinvol bestaan.
Op het grote podium van het openluchttheater is een complex van Datsjniki verrezen compleet met fitness, bar en barbecue mogelijkheid. Een prachtig stukje werk van decorontwerpster Stans Lutz. Het is duidelijk dat mensen er komen om vermaakt te worden of dat nou is in het zwembadje, dat in het podium blijkt te zijn gebouwd, of door de schilderlessen van Bob Ross, die te zien zijn op de televisie in de bar.
De zomergasten die er komen kennen elkaar van andere jaren en zo gaan ze ook met elkaar om. Ze doen gezellig maar onder de oppervlakte smeulen allerlei ergernissen, conflicten en antipathieën. Dat het soms tot explosies komt is dan ook overmijdelijk.
Er zijn nogal wat personages in het stuk die ook nog geregeld tegelijk op het toneel zijn dus je komt als publiek ogen en oren tekort om alles te kunnen volgen. Lang niet alle personages worden overigens even goed uitgediept. Wel gebeurt dat met advocaat Basov (Martijn Fischer), zijn vrouw Varja (Lottie Hellingman) en projectontwikkelaar Soeslov (Ian Bok). Zij vertegenwoordigen de gevestigde orde van middelbare leeftijd die alles hebben maar nergens meer in geloven. En dan is er nog de gescheiden Maria Lvovna (Saskia Rinsma), die nog heel wat idealen heeft en ondanks het leeftijdsverschil aanbeden wordt door de jonge Vlas (Jan Paul Buijs). Mooie rollen zijn ook weg gelegd voor Elisa Schaap als de sletterige Olga en Anne Catrien Smits als het door de wol geverfde en cynische dienstmeisje Sacha.
Hoewel er nauwelijks verhaal in de voorstelling zit gebeurt er veel en verveel je je geen moment, als was het alleen maar vanwege de spectaculaire changementen waarin de zomerhuisjes, die allen op wielen staan, dwars over het podium scheuren. Ook muzikaal valt er veel te genieten van de muziek van Alberto Klein Goldewijk die de schitterende zangstukken bewerkte die her en der door de voorstelling gestrooid zijn. Russische liederen, soms in canon, melancholisch en spiritueel, prachtig gezongen door de acteurs en heel sfeerbepalend in het stuk.
Al met al een stuk dat de moeite van het zien beslist weer waard is ondanks het spel dat wat oppervlakkig blijft. Complimenten voor regisseur Frances Sanders die kans heeft gezien weer een prachtige productie te maken waarbij de helft van de cast bestaat uit stagiaires van de Amsterdamse Toneelschool.
Nu nog maar hopen dat het een beetje mooie zomer wordt. Afgelopen week was het in ieder geval knudde voor het openluchttheater in het Amsterdamse Bos met al die regen maar de komende dagen gaat het kwik weer omhoog. Denk er wel aan om muggenolie mee te nemen want dat heb je echt nodig daar.
Bostheater - website