Onderwerp: OEROL, OPERA EN OPERETTE, KERSTWENSEN, VERWACHT, OEROL 2008
25 Juni 2008
Maat voor maat bij harde wind
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
Als wetten, regels en moraal lang worden verwaarloosd dan slaat de verloedering toe. Zo gaat het ook in Maat voor Maat waar een heerser lange tijd de wet verwaarloosd heeft en het hedonisme hoogtij viert. Als de regent voor enige tijd afwezig is herstelt de regent de wet en neemt impopulaire maatregelen. Zo veroordeelt hij een man ter dood die een vrouw zwanger heeft gemaakt zonder met haar getrouwd te zijn. Zij zuster, een gelovige en integere vrouw, neemt het voor hem op en pleit voor zijn leven bij de regent. Deze weet echter van geen wijken totdat hij geconfronteerd wordt met zijn eigen zwakheden en dreigt daarop te worden afgerekend.
't Woud speelt de voorstellling Maat voor Maat onder aan de dijk bij De Ans in het open grasland voor ene lange blinde muur. Het waait zo hard dat er grote discussie is vooraf tussen productie, regisseur, acteurs en Oerolorganisatie of de voorstelling wel door moet gaan. Er wordt getest door de acteurs of ze op de tribune wel hoorbaar zijn. Het spant er om.
Te laat komt dan toch het bericht dat we gaan beginnen maar niet voordat alle toeschouwers een babyblauw dekentje uitgereikt hebben gekregen voor om de schouders of over de benen en het advies om een capuchon op te zetten (als aanwezig)zodat de wind niet zo in de oren fluit.
De wind speelt de hoofdrol in het stuk dat we te zien krijgen want trekt aan alles dat het waagt tussen muur en tribune te verschijnen. Kostuums fladderen om de acteurs en ze moeten hard werken om de tekst naar het hele publiek verstaanbaar te houden. Dat lukt meestal maar niet steeds. Het duurt wat langer voordat alle lukt om in het stuk te komen, de concentratie vast te houden en de wind geen aandacht te geven.
Chapeau voor de acteurs die doorgingen en ons een strijd voorschotelden waaraan nauwelijks iets gespeeld was voor eigen verantwoordelijkheid, voor eigen keuzes en voor de wet die gehandhaafd moet worden. We zagen de acteurs strijden en lijden en er vloeide zelfs tranen. Iets minder komedie dan het wellicht op een windstille zomeravond zou zijn geweest maar daarmee zeker niet minder de moeite waard. Integendeel zou ik zeggen!
Schrijver: William Shakespeare
Vertaling en bewerking: Janine Brogt en Christiaan Mooij
Regie: Christiaan Mooij
Spel:
Titus Boonstra, Margien van Doesen, Jilles Flinterman, Joost Gimbel, Casper Gimbrère, Steve Hooi, Jos van Hulst, Mike Libanon, Martijn Wever