Onderwerp: STRAATTHEATER
26 Mei 2008
De Tuin der Lusten: avondje Oerol op de wal
Op donderdag 15 mei startte de eerste editie van een serie van drie van Festival De Tuin der Lusten. De Tuin der Lusten is een festival dat op zich (particuliere) Overijsselse landgoederen afspeelt. Het aangeboden programma is avondvullend en kan desgewenst rond etenstijd al beginnen met een passende maaltijd in een passend decor. In dit geval op landgoed Hessum in een prachtige “open” tent alwaar heerlijke streekgerechten bereid werden. De bezoekers werden vanaf landgoed Vilsteren in een soort van paardentram hier naartoe vervoerd.
Voor bezoekers die alleen het programma met theater, dans, beeldende- en eetbare kunst wilden meemaken startte het programma, ook met een ritje met de paardentram, rond 19.30 uur/ 20.00 uur. Vanaf dat tijdstip kon men rond Huize Hessum onder het genot van een zelfbereid bakje pruttelkoffie of een drankje een prachtige korte performance Ode van Merel Kamp meemaken, in de installatie met enorme penissen van Liesje Smolders rondwandelen, de eetbare kunst van Julie Aldivina Thérond en beelden van Kees Hoogendam bewonderen of deelnemen aan een prachtig mini project van Dries Verhoeven. Stuk voor stuk kleine maar o zo mooie kunstuitingen.
Voordat de “terugreis” per paardentram begon was er nog de bijzondere dansvoorstelling van Satya. Een choreografie tussen een violiste, danseres en geit. De violiste nam musicerend, la de rattenvanger van Hamelen, de groep verzamelde bezoekers mee naar een prachtig plekje achter het landhuis, alwaar de korte dansvoorstelling plaatsvond. Helaas wilde de geit niet echt meewerken (volgens mij), maar desondanks vond ik het helemaal de moeite waard.
Inmiddels was het gaan schemeren en gingen we zoals eerder gezegd terug richting landgoed Vilsteren. Daar in het bos werden we afgezet en via een met sfeervolle lichtjes aangelicht pad het bos mee ingenomen. Hier stonden nabij een groot open veld waar grote en kleinere windmolens opgesteld stonden drie musici om ons te amuseren.
In afwachting van zo leek het ‘t. Maar op wat? Toen opeens een trein langskwam, de spoorbomen in de nabijheid met belgerinkel dichtgingen, startte de wandeltocht. D ¡t was dus het startsein. Dit teken verwees, zo bleek mij later, na een oud verhaal over een trein die (n)ooit in Vilsteren stopte.
Vervolgens gingen we in twee groepen het bos in. Ik zat in de groep onder leiding van een Frans meisje dat haar best deed het liedje van Roodkapje te zingen. Dit deed ze hilarisch maar wonderwel goed.
Na een korte wandeling kwamen we bij een soort van open plek waar allerlei vernuftige installaties stonden. In een rustige tempo was er van tijd tot tijd bij iedere installatie en vaak bij meerdere tegelijk wat te doen. Groupe ZUR uit Frankrijk had zich hier namelijk geïnstalleerd met haar voorstelling Parlabres. Zij zijn ware kunstenaars in het creëeren was bijzondere sferen middels het gebruik van vooral beeldprojecties, eigenzinnig installaties en geluid.
Ik ken ze van een drietal Oerol-edities en ben groot fan van hun werk.
Geheel objectief ben ik dan ook niet maar ik vond het heerlijk deze groep weer aan het werk te zien. Ook hoorde ook geluiden van enkelen die het hele gebeuren wilden snappen maar dit niet deden&hellip. “Ach, denk ik dan, een verhaal is toch niet perse nodig om iets mooi te vinden&hellip..”
Ik had genoten en zeker weten velen met mij. Het was een zeer fijne ervaring en ik kijk al uit naar het volgende Tuin der Lusten op landgoed de Helmer nabij Enschede.
Een soort van avondje Oerol op de wal.
Afspraak op 5 t/m 8 juni met op het programma Theatergroep Compagnie Un Loup pour l’Homme, Yoanna, G.raldine, Babok, Marlijn Franken en Marko de Kok.
Groupe ZUR
Dries Verhoeven
Liesje Smolders
Merel Kamp
Kees Hoogendam
Aldivina
Satya