Onderwerp: MUZIEK
18 Februari 2008
Vitale Johan Heesters beroert honderden in De Flint
Door Richard van de Crommert met foto's van Feije Riemersma
(klik voor vergroting)
Johan Heesters stond afgelopen zaterdag voor een bomvolle Flint. De oudste nog optredende artiest ter wereld kreeg het publiek als vanzelf aan zijn voeten. Van zijn ontroering na al die jaren weer in Nederland te kunnen optreden, kreeg ik aan het begin van zijn optreden tranen in mijn ogen. "Ik ben zo gelukkig dat ik nu nog in mijn geboortestad mag optreden", sprak de 104-jarige zanger, terwijl hij tegen een zwarte vleugel stond aangeleund. Een biertje stond achter hem verscholen. Het publiek juichte "Jopie Jopie", zijn koosnaam in Duitsland.
Heesters liet het zich welgevallen en zette als eerste lied "Oh Mooie Wester" in, dat hij in 1934 onsterfelijk maakte in de film 'Bleeke Bet'. Het bleek zijn laatste filmrol in ons land. Pakkender kon zijn optreden niet beginnen. Al zijn verlangen om weer eens op een Nederlandse b ¼hne te mogen staan, zat in dit lied besloten. Hoe langer het optreden duurde, hoe relaxter Heesters werd. Het gevoel voor show zit in zijn tenen, hoe minimaal de bewegingen van de bijna blinde Heesters ook waren. Het getuigde van absoluut showgevoel dat hij zijn linkerbeen theatraal voor zijn rechter zette. En grapjes maakte. Ook aan zijn stem mankeerde niets. Met het grootste gemak van de wereld gooide de bejaarde er een paar uithalen tegenaan. Wel trad zijn pianist zo nu en dan op als souffleur en 'fluisterde' de operettezanger, die in Duitsland een absolute sterrenstatus geniet, zo nu en dan de eerste woorden van het nieuwe couplet in.
In ons land trad Heesters onder andere op met Louis Davids en Willy Walden, zowel in Theater Carré als in het ter ziele gegane Paleis voor de Volksvlijt. De laatste Nederlandse artiest die met Heesters optrad, was illusionist Hans Klok. Zij trokken met het Groot Russisch Staatscircus enkele maanden door Duitsland. Flint-directeur Pieter Erkelens had zich voor de gelegenheid in een wit pak gestoken. En droeg zilveren schoenen. "Ik had het theater wel drie keer kunnen vullen. Zoveel belangstelling was er voor het optreden van Heesters", liet hij weten.
Tijdens het optreden werd ook stilgestaan bij het bezoek van Heesters aan Dachau, op 21 mei 1941, waarover de zanger verklaarde dat hij zich er voor schaamt. Aansluitend droeg hij het gedicht 'Het zijn droeve tijden als de oorlog loeit' voor. Het bezoek aan Dachau was reden voor demonstranten om bij de ingang van De Flint te protesteren. Zij scandeerden 'Heesters Raus' en hadden spandoeken bij zich met de tekst 'Nooit Meer Fascisme'. Naar enkele gasten werden eieren gegooid. Maar dat bleef het enige moment dat de politie moest ingrijpen. De rij voor De Flint was door alle commotie ellenlang. Iedereen moest een kopie van zijn paspoort laten maken en door een detectiepoortje naar binnen. Om de wachttijd wat te veraangenamen, werd in de rij koffie uitgedeeld.
Over de rol van Heesters, die in 1934 in Duitstalig gebied ging wonen, is veel te doen geweest. De zanger had banden met de nazi's. De Duitse dictator Adolf Hitler bracht regelmatig een bezoek aan de optredens van de Nederlander. Aan de andere kant is Heesters nooit partijlid geweest, laat staan oorlogsmisdadiger. En in 1938 bood hij een uit Duitsland gevluchte Joods theatergroep onderdak in Nederland aan. Door de nazi's werd Heesters enige tijd verboden om op te treden omdat hij in Nederland samen met Joden op het toneel had gestaan.
Van de dreiging van demonstranten dat ze twintig kaartjes voor de show wisten te bemachtigen, was tijdens het optreden niets te merken. Wel waren een stuk of twintig beveiligingsmensen aanwezig in het theater. Het hele concert verliep soepel. In de finale was ruimte gemaakt voor een lied uit Die Lustige Witwe, een publieksfavoriet waarbij druk werd meegehumd. Maar de avond werd Hollands besloten met de klassieker 'Daar Bij Die Molen', dat bekend werd in de versie van verzetszanger Willy Derby. Het werd door het aanwezige publiek uit volle borst meegezongen. Voor hen was Heesters deze avond een held.
Johan Heesters - website