Onderwerp: TONEEL, POP-ROCK, MUSICAL
27 November 2007
Route 66: een musical maar dan ècht anders!
Door Mieke Kreunen met foto's van Carolien Sikkenk en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
Al tijdens de perspresentatie kwam steeds de vraag voorbij of je aan deze productie nou wel het label 'musical' zou moeten hangen. Over de inhoud van dat begrip zijn lang niet alle geleerden het eens. In ieder geval staat vast dat Route 66 geen 'showmusical' is. Sommigen noemden het een toneelstuk waarin muziek een grote rol speelt, anderen hielden zich vast aan het begrip 'roadmusical' en weer anderen spraken over muziektheater. Maar hoe je het ook moet noemen Route 66 is een lekker ruige en ongepolijste productie met een theatraal fraai uitgewerkt verhaal. Een musical wellicht maar dan wel anders dan anders!
Tom Kapinsky (Frank Lammers) is de zoon van een beroemde vader met alle frustraties van dien. David Kapinsky wordt door velen bewonderd en zijn boek is voor menigeen een leidraad in leven en werk. Zo ook voor Nathalie (Loes Haverkort) die op de school waar zij werkt probeert Kapinsky's idealen in de praktijk te brengen maar geconfronteerd wordt de onmogelijkheden daarvan als het uit de hand loopt. Zij vlucht naar Diamond, het ingeslapen dorpje Diamond, waar zoon Tom een garage drijft. Tussen Tom en Nathalie ontstaat iets moois maar niet alle inwoners van het dorp zijn blij met Nathalie's komst die vooral onrust lijkt te brengen. Er breken roerige tijden aan en er waait (letterlijk) heel wat stof op.
Muziek speelt een belangrijke rol in Route 66. De band - voor wie bijna de helft van het podium is ingeruimd - staat al te spelen als de zaal open gaat en het publiek plaats neemt. Martin van der Starre vervult naast de functie van leadzanger de rol van 'De Weg', die in het verhaal functioneert als een soort verteller maar die feitelijk in de interactie tussen de personages niet meedoet.
De songs zijn voor een deel bestaande nummers: 'Back in the USA' van Chuck Berry, 'Rednecks' van Randy Newman, de gospelsong 'This land is my land', Randy Newmans' I think it's going to rain today', het prachtige 'Calling you' en natuurlijk de klassieker 'Get your kicks on Route 66'. Deze nummers worden afgewisseld met nieuwe nummers van Fons Merkies (muziek) en Sjoerd Kuyper (tekst) en dat alles vormt met elkaar een wonderbaarlijke eenheid. Veel van de emoties in het verhaal worden namelijk niet in spreektekst verteld maar in de songs. Sterke zangpartijen van alle hoofdrolspelers waarbij Frank Lammers voor mij de grootste verrassing was: wat een geweldige - enigszins schurende - rockstem heeft die man! Indrukwekkend en daardoor noemenswaardig was het a capella duet van Lammers met Juda Goslinga in 'Born to be wild'.
Gedanst wordt er ook nog in Route 66, zij het niet veel. Er is weldegelijk een choreografie maar die uit zich niet in pasjes behalve dan tijdens een een paar geweldige 'roll & roll-linedansjes' die met verve worden uitgevoerd door de cast en voor wat ontspannende momenten in het, hier en daar best zware, verhaal zorgen.
Ook het acteerwerk van Lammers is trouwens fantastisch. Zijn Tom is een wat verzuurde en teleurgestelde man die zich met zwarte humor door het leven probeert te slaan en zich heeft neergelegd bij zijn ogenschijnlijk onafwendbaar lot, dat met Nathalie in een anders perspectief komt te staan. Overigens worden ook de andere personages met een goed acteerwerk neergezet: Rick NIcolet als Milly die een diepe liefde koesterde voor David Kapinsky en diens zoontje Tom van jongs af aan verzorgde; Alexandra Alphenaar als Sally die tevergeefs wacht tot Tom haar ziet staan; Juda Goslinga als Mitch, Tom's vriend die van mening is dat Tom's beroemde vader een bron van inkomsten zou kunnen zijn voor hen allen en Loes Haverkort als de mysterieuze, stoere en onafhankelijke vreemdelinge Nathalie.
Het is te zien dat Route 66 geregisseerd is door een toneelregisseur, Titus Muizelaar. In zijn beeldende en fysieke regie (in welke andere musical zag je ooit de hoofdrolspeelster op haar kop in een stapel banden verdwijnen of twee spelers een bijna-verkrachting verbeelden) blijft er vaart in het verhaal zitten en zijn er steeds nieuwe laagjes die worden ont-dekt. De videoprojectie op de achterwand is het bindend element in alle scènes en licht toe daar waar dat nodig of wenselijk is. Decor en effecten zijn sober maar beeldend en dramatisch buitengewoon sterk. Opmerkelijk is ook dat de coulissen op het podium ontbreken. De acteurs gaan gewoon op en af langs band en autobanden en verdwijnen daarachter uit het zicht.
De cast en creatives waren buitengewoon tevreden met de première en stonden nadrukkelijk te stralen. Op het laatste moment waren er nog allerlei dingen veranderd en Juda Goslinga wist ons te melden dat hij er de dag ervoor nog een hard hoofd in had gehad of het allemaal wel goed zou komen. Zo niet regisseur Titus Muizelaar die vol zelfvertrouwen aangaf dat het precies zo had uitgepakt als hij had bedoeld. Dat is dan beslist de hand van de meester want - om één van de liedteksten te citeren: "Zoeken kan iedereen maar vinden is de kunst".
Ik vind dat de producenten Beeldenstorm en Harry Kies Theaterprodukties (eerder succesvol met Turks Fruit) met deze productie absoluut een goede weg zijn ingeslagen met een originele benadering van het musicalgenre, die niet alleen de fans van dit genre zal aanspreken maar juist ook diegenen die er niet zo kapot van zijn. Met name die laatsten moeten zich niet laten afleiden door het label maar gewoon gaan kijken en zich aangenaam laten verrassen.
Route 66 - website
Cast
Frank Lammers/Bastiaan Ragas - Tom
Loes Haverkort - Nathalie
Martin van der Starre/Jim de Groot - De Weg
Juda Goslinga - Mitch
Rick Nicolet/Judy Doorman - Milly
Alexandra Alphenaar - Sally
Band (in wisselende samenstelling)
Floris Verbeij, Martijn Bosman, Manuel Hugas, Wiboud Burkens, Cyril Directie, Jack Pisters, J.B. Meijers, B.J. Baartmans, Rene van Barneveld, Martijn van Agt, Thijs Vermeulen
Regie - Titus Muizelaar
Script - Dick van den Heuvel en Stan Lapinski
Liedteksten en muziek - Sjoerd Kuyper en Fons Merkies
Hallo,
Ik heb een vraag, weet iemand hoe ik in contact zou kunen komen met Fons Merkies?
Ik zou graag een sollicitatiebrief naar hem toe willen sturen voor een eventuele stage.
vriendelijke groet,
Manna Horsting
Manna (E-mail ) - 21-05-’08 13:57