Onderwerp: MUSICAL
16 Augustus 2007
Eerste repetitiedag Ciske de Rat, de musical
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
Als ik op 8 augustus - de verjaardag van De Rat, zo blijkt in het boek - aankom bij de Amsterdamse Focus Studio's voor de eerste repetitiedag van Ciske de Rat staat er een prachtig draaiorgel te spelen voor de deur. De klanken van "Krijg toch allemaal de kolere, val voor mijn part allemaal dood...", de beginzin van het lied waarmee Danny de Munk op slag wereldberoemd werd in Nederland, schallen door de straat.
Nu, 25 jaar later, kan het gros van de Nederlanders, of ze nou oud of jong zijn, allochtoon of autochtoon, wit of zwart en groot of klein dat nummer nog altijd meezingen. Die ochtend zagen we dat bewezen in een filmpje waarin mensen op de Amsterdamse Albert Cuyp markt gevraagd werd het lied te zingen. Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, stelt dan ook dat Ciske de Rat behoort tot het Nederlandse culturele erfgoed. Dat is de reden dat besloten werd over de trilogie van Piet Bakker een musical te maken. Het is een verhaal over een kind dat een tweede kans verdient, een sentiment dat diep geworteld zit in mensen. Na Engeland met zijn "Oliver", Amerika met zijn "Annie" krijgt Nederland nu de musical "Ciske".
Meer dan twee miljoen bezoekers zagen indertijd de film waarin de kleine Danny alle harten stal. Toch zal de musical heel anders zijn dan de film. Hoofdpersoon in de musical is namelijk Cis, de volwassen man die in 1939, die in de tijd van de mobilisatie zijn traumatische verleden nog altijd met zich draagt en in de oude school in Rhenen, waar hij met andere soldaten moet verzamelen, zijn vroegere schoolmeester Bruijs weer tegenkomt. Vanuit de gebeurtenissen bij de Grebbeberg in 1939 word er terug geblikt naar Amsterdam in het dramatische jaar 1925, dat Ciske's leven voorgoed zou veranderen. Uniek is daarbij dat dezelfde Danny de Munk die indertijd het Amsterdamse schoffie speelde nu de man Cis Vrijmoeth kan vertolken.
Regisseur Paul Eenens geeft ons een kijkje in de keuken door te vertellen over de wordingsgeschiedenis van de productie. Het script werd geschreven door André Breedland en Maurice Wijnen. Zij hebben gekozen voor een geheel eigen en originele insteek. Ook het decor belooft prachtig te worden zoals we kunnen zien in de previews van decor en toneelbeeld. Er zal gewerkt worden met een stalen koepelconstructie die gecombineerd met projectiebeelden de diverse lokaties gestalte zal geven. We zagen een beeld van het station waarvan de soldaten vertrekken, van het strand in Zandvoort en van het klaslokaal van Ciske dat gecombineerd wordt met de militiare barak. Die twee tijden in één decor maken het ook mogelijk de kleine Ciske tegelijk met de volwassen Cis op het toneel te brengen.
Over kleine Ciske's gesproken: dat zijn er nu vier, waaruit vlak voor de première gekozen gaat worden wie er op 5 oktober mag spelen. Zij repeteren in een groep van totaal 38 jongens en meisjes die mee gaan doen (omdat in Nederland het aantal optredens dat een kind mag doen beperkt is). Ze zingen met z'n allen tijdens de eerste repetitiedag het nummer 'Verdomd alleen'. De overige 26 nummers werden door Henny Vrienten geschreven die voor het eerst in een musicalproductie meewerkt. We mochten al even genieten van 'Niets te kiezen' gezongen wordt door het ensemble en "Amsterdam" door Danny de Munk. Prachtig!
Zo'n perspresentatie is natuurlijk niet compleet zonder fotomoment en taart ter ere van de eerste repetitiedag en bovendien was er nog gelegenheid tot het houden van interviews. Wij spraken met Hugo Haenen, Henny Vrienten en Hajo Bruyns. Maar daarover meer in een volgend artikel.
Op dit moment zijn al 100.000 kaarten verkocht voor Ciske de Rat die vanaf 12 september te zien zal zijn in de theater van Nederland na een première in - hoe kan het ook anders - Carré Amsterdam. Meer informatie vindt u op de website en meer foto's hier.
Ciske de Rat - website