Onderwerp: FESTIVAL, OEROL
16 Juni 2007
Opening Oerol 2007: een explosie van creativiteit
Door Mieke Kreunen met vervangend beeld (klik voor vergroting)
Andere jaren vond de opening van het jaarlijkse Oerolfestival plaats op het Groene Strand. Dit jaar was er voor gekozen om het officiële gedeelte te laten plaatsvinden op het door de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium geheel gerestylde festivalterrein De Westerkeyn. Een goed idee ware het niet dat het toegangspad naar De Westerkeyn - als de opening daar in het vervolg ook gehouden gaat worden - ook nog een facelift nodig heeft en ettelijke meters verbreed zal moeten worden. Het was enorme opstopping toen duizenden mensen tegelijktijd het terrein op wilden. Toen de file was opgelost beet Kees Twist, voorzitter van het Bestuur van de Stichting Terschellings Oerol Festival, het spits af en heette alle aanwezigen bijzonder welkom. Daarna was het woord aan de tijdelijke 'circusdirecteur' Jos Thie, die dit jaar de artistieke leiding van Oerol overneemt van Joop Mulder. Mulder is trouwens wel bij Oerol betrokken maar dit keer als bezoeker die al het moois dat het festival te bieden heeft kan meemaken.
Thie, die ooit een legendarische versie van Peer Gynt realiseerde op Oerol, geniet zichtbaar van zijn tijdelijke rol. "Als maker ben je vooral gefocust op je eigen voorstelling, maar nu zie ik wat een enorme explosie van creativiteit er plaatsvindt hier", aldus Thie. Om zijn woorden kracht bij te zetten citeert hij Rainer Maria Rilke (een fragment uit de voorstelling van De Warme Winkel) die stelt dat in de kunst de mens, het landschap, de vorm en de wereld - die normaal naast elkaar bestaan - ineenvloeien in een hogere waarheid.
"Sterke verhalen" is het thema van het festival dit jaar en Minister Ronald Plasterk, met een stoere hoed op en hoog boven de menigte gezeten op de enorme houten stoel in het midden van De Westerkeyn, mocht het eerste verhaal vertellen. Ook hij geniet merkbaar van Oerol, niet in de laatste plaats omdat hij bij deze gelegenheid zijn familie mee kan nemen. En die sociale dimensie is volgens Plasterk een belangrijke waarde in het Oerolfestival: samen op de boot, samen op de fiets, samen in weer en wind en samen in de verkeersinfarct voor De Westerkeyn... Zou ons huidige kabinet het motto 'samen werken, samen leven' daarvan geleend hebben? Plasterk kon de Oerolbezoekers nog een kadootje aanbieden: een speciaal optreden van Wende Snijders die - op het hoge Villa Zebra (beeldende kunst met kinderen) - een deel van haar voorstelling "Adem" speelde. Die voorstelling staat nog op ons programma dus daarover later meer. Tijd voor een drankje en een hapje en een rondje over De Westerkeyn. Oerol - website