Onderwerp: TONEEL
5 Mei 2007
De geschiedenis van de familie Avenier
Door Aukje met foto's van Deen van Meer (klik voor vergroting)
Stadsschouwburg 27 april
De Geschiedenis van de familie Avenier is een vierdelige feuilleton over de geschiedenis van een Nederlandse arbeidersfamilie. In 2007 zijn deel één en twee te zien, in 2008 volgen deel drie en vier. De eerste twee delen duren elk ongeveer anderhalf uur, en worden daarom op één avond gespeeld.
De feuilleton is geschreven door Maria Goos. Eerder maakte zij furore met o.a. ‘Pleidooi’, ‘Oud Geld’, ‘Familie’ en ‘Cloaca’. De successen die zij hiermee boekte hebben ervoor gezorgd dat het publiek in grote getale naar haar toneelstuk is gaan kijken. Het resulteerde in uitverkochte zalen.
Maria Goos heeft zich voor dit stuk laten inspireren door levens van ‘echte’ mensen en ging bij twee Nederlandse families op bezoek. Maar vooral nam ze een voorbeeld aan haar eigen Brabantse familie. Zij creëerde uit haar gegevens een typisch Nederlandse familie, die we voor eerst ontmoeten in 1955, op oudjaarsavond. Oma (Fockeline Ouwerkerk) ligt op sterven en de familie wordt bijeen geroepen om afscheid te nemen. Daar doen sommigen nogal luchtig over, omdat het niet de eerste keer is dat geroepen wordt dat oma op sterven ligt.
Terwijl opa (Nasrdin Dchar) zich als een zwijgend meubelstuk voortbeweegt, zorgt Rita (Marisa van Eyle) voor de koffie en thee. Haar man Jan (Peter Blok) maakt zich zorgen over de openstaande rekeningen die hij moet innen. Hun pleegdochter Saar (Sarah Jonker) heeft een oogje op kleine Janus (Thomas Cammaert), de zoon van Janus (Marcel Hensema). Janus is de broer van Jan en Pieternel (Carine Crutzen), die samen met haar man Christ (Gijs Scholten van Aschat) het café aan de overkant uitbaat. In het café speelt een aantal negers jazz, nadat zij door autopech niet verder konden reizen. Spannend en opwindend, vindt Pieternel. Haar zoon Theo (Guy Clemens) is hopeloos verliefd op Saar. Toos (Tjitske Reidinga) is de verloofde van Pieternel’s broer Henk, die op zee vaart. De verdrietige Toos heeft al te lang niets gehoord van Henk en maakt zich zorgen. En zo is de stamboom voor deel één compleet.
In deel twee is het vijftien jaar later. Wederom komt de familie bijeen wegens een sterfgeval, en daarmee zien we hoe de familie zich heeft ontwikkelt. Toos heeft haar leven opgepakt omdat ze niets hoorde van haar Henk, Saar is een volwassen vrouw geworden. Toos’ dochter Anneke (Fockeline Ouwerkerk) probeert de illegale werknemer (Nasrdin Dchar) van Janus te verleiden en hekelt het ouderlijk gezag. Geheimen worden onthuld, en veroorzaken verdriet, frustratie en nieuwe ontwikkelingen.
Verhaallijnen te over in de geschiedenis van deze familie. En om de familie zo volks mogelijk te laten lijken, is gekozen voor een plat accent, waardoor de verstaanbaarheid van de acteurs soms te wensen overlaat. De keuze voor een accent is duidelijk, maar voegt in mijn ogen weinig toe. Ook vervallen de acteurs af en toe in hun eigen ‘accent’, waardoor het rommelig overkomt. Maria Goos is er echter wel in geslaagd om een volkse familie op het podium neer te zetten. Een familie met geheimen, onderhuidse frustraties, maar ook veel liefde. Het verhaal mag echter niet al te boeiend heten. Het kabbelt voort, zonder al te veel hoogtepunten. En wanneer een avond door twee voorstellingen wordt gevuld, is dat nog een hele zit. Ook rijst de vraag of de twee delen niet ingekort hadden kunnen worden met een half uur.
Het spel van de jonge acteurs is opvallend goed, waardoor de ‘steracteurs’ niet boven ze uit stijgen. De tekst zit prima in elkaar, en is goed voor een fiks aantal lachsalvo’s in de zaal.
Al met al heeft Maria Goos een vermakelijk stuk op de planken gezet, dat enthousiast wordt ontvangen door het publiek. Maar als je het publiek hoort praten wanneer het naar buiten loopt, dan weet je. Dit stuk is geen klapper. Maar wie weet is deel drie en vier dat wel.
Het Toneel Speelt - website
Maria Goos - website
Stadsschouwburg Amsterdam - website
Cast
Rita - Marisa van Eyle
Jan - Peter Blok
Saar - Sarah Jonker
Janus - Marcel Hensema
Opa - Nasrdin Dchar, David Lucieer (vervanging)
Oma - Fockeline Ouwerkerk
Kleine Janus - Thomas Cammaert
Theo - Guy Clemens
Christ - Gijs Scholten van Aschat
Pieternel - Carine Crutzen
Toos - Tjitske Reidinga
Anneke - Fockeline Ouwerkerk (d)
Mohammed - Nasrdin Dchar (d)
Henk - Peter Blok (d)
Bert - Thomas Cammaert (d)
Regie - Jaap Spijkers