Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK
5 Februari 2007
Smakelijk reggaefeestje met Black Uhuru in Paard
Door Serge Julien met foto's van Jeroen van der Ent (klik voor groter)
Black Uhuru behoort tot de meest belangrijke en populaire vertegenwoordigers in de reggaewereld. Deze door Derrick “Duckie” Simpson in het Jamaicaanse Kingston geformeerde groep kent sinds de oprichting in de midden jaren zeventig meerdere formatiesamenstellingen maar het is de incarnatie van Michael Rose, Sandra “Puma” Jones en Simpson die als legendarisch wordt bestempeld en vooral in de jaren tachtig met hulp van productietalenten Sly & Robbie grote successen oogst en ook een brug slaat naar pop en rock. Platen als Sinsemilla, Red, Guess Who’s Coming To Dinner en Anthem vinden gretig aftrek bij het grote publiek. Veel hits en vele shows waaronder ook voorprogrammawerk voor grote bands als The Police en The Rolling Stones.
Het is een waar genoegen als blijkt dat tijdens het Haagse optreden vooral wordt geput uit nummers van de eerder genoemde platen die door velen in een bijna volle bak in het Paard van Troje een feest der herkenning zijn. Meteen wordt de sfeer duidelijk gemaakt als er wordt afgetrapt met Party Next Door en What Is Life van de met een Grammy bekroonde plaat Anthem. Het is zaterdagavond en dat betekent partyavond! De in een losjes zwart glimmend pak geklede en van een opvallende gekleurde rastapet voorziene leadzanger Rose krijgt het publiek in luttele minuten in de palmen van zijn handen. Het andere Uhuru rootslid Simpson die zijn enorme bos rastaharen heeft gewikkeld tot een soort van tulband, verzorgt samen met Kay Starr, vervangster van de in 1990 veel te vroeg overleden Jones, de lekkere achtergrond harmonieën.
De liedjes van Uhuru (Swahilisch voor vrijheid) zijn voor het grootste deel van de hand van lead zanger Rose waarin veel sociale, politieke en militante uitingen plaatsvinden zoals in de liedjes Abortion, World Is Africa en General Penentiary die ook vanavond de revue passeren. De nummers worden muzikaal omlijst met pakkende melodieën, ritmes en harmonieën waardoor het geheel niet te zwaar overkomt.
Rose en Simpson worden bijgestaan door de jonge Engelse honden The Rasites. Deze nieuwe generatie reggae talenten klinken fris en volwassen en overtuigen ook gezien het feit dat veel aanwezigen al lekker staan mee te deinen tijdens hun drie kwartier durende opwarm gedeelte van de avond. De geoliede begeleiding zorgt ervoor dat naast eerder genoemde nummers ook liedjes als Shine Eye Gal, I Love King Selassie, Push Push en Sponji Reggae met verve en plezier ten gehore worden gebracht.
Het enthousiaste publiek juicht bij het horen van de Uhuru doorbraakknaller Sinsemilla en Guess Who’s Coming To Dinner waarna er nog meer gretigheid ontstaat. Het is dan ook extra jammer en verrassend als blijkt dat dit het einde is van een concert dat dan nog maar 75 minuten heeft geduurd. Het publiek krijgt te horen dat er een tijdslimiet is. Bij het bekijken van de speellijst na afloop van het optreden blijkt dat de nummers Solidarity en Youth Of Englington van respectievelijk Anthem en Red als laatste staan genoteerd maar dus niet meer zijn gespeeld.
Afgezien van het wat plotselinge einde doet het verder niks af aan de kwaliteit van de performance van Black Uhuru en The Rasities maar laten we hopen dat er de volgende keer een betere timing plaatsvindt temeer het plezierige optreden naar meer smaakte.
Line up
Black Uhuru:
Michael Rose “ zang
Derrick “Duckie” Simpson “ achtergrondzang
Kay Starr “ achtergrondzang
The Rasites:
Jahmel Ellison “ bas en zang
Kashta Menelik Tafari “ gitaar en zang
Cyrus Richards “ toetsen en zang
Otis Cox “ drums
CD tips Black Uhuru
Sinsemilla (speciale uitgave) Black Uhuru | Guess Who's Coming To Dinner Black Uhuru |