Onderwerp: KLASSIEKE MUZIEK, WERELDMUZIEK, MUZIEK
2 Januari 2007
Nieuwsjaarsconcert NBE & VARA - Het Paradijs
Door Mieke Kreunen
Het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble is voor veel muziekliefhebbers een must op de eerste dag van het nieuwe jaar, in het concertgebouw of op TV. Dit concert is, om presentratrice Hanneke Groenteman te citeren, één van de beste gewoontes van de publieke omroep (VARA) en dit jaar is het thema 'Het Paradijs'. Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) wordt gevormd door musici uit de belangrijkste Nederlandse symfonieorkesten. Het is een vriendenclub van ruim twintig musici (hout, koper, slagwerk en contrabas) die ongeveer vijftig keer per jaar bij elkaar komt om bijzondere programma's te spelen in binnen en buitenland. Het NBE geeft haar programma’s graag een theatraal accent en in dit concert pakken ze op dat punt nog maar eens extra uit.
Het Paradijs betekent voor NBE: altijd mooi weer, geen honger of oorlog en iedereen gezond, overal aardige mensen, vreemde vogels, mooie muziek. Daarom zijn ook gastsolisten uitgenodigd die in Nederland wonen en afkomstig zijn uit Nigeria, Ethiopië, Burundi en Irak. Het zijn vluchtelingenmusici voor wie Nederland niet zo paradijselijk is als ze dachten. "Maar", zo meent het NBE, "muziek kent geen grenzen, de wereld is van iedereen en we nemen ons voor om het in het nieuwe jaar beter te doen". Meer dan 120 kinderen deden mee aan de compositiewedstrijd 'Op weg naar het NIeuwjaarsconcert' en schreven, speelden en zongen over h ¹n paradijs. De vier winnaars van de finale staan in het nieuwjaarsconcert met het NBE op het podium: Maya Lievegoed, Hans Blok, E-sevensharp9 en Eline Mann.
Het concert begint op indrukwekkende wijze als engelen door het luchtruim zweven en de loftrompet blazen onder de sterrenhemel. Presentator Bart Schneemann in toepasselijk vijgenblad gehuld vertelt dat er in den beginne niks was, geen muziek, geen Elvis, geen Bach. "Maar daarna", zo vertelt hij, "toen kwam er iemand met een klarinet en nog iemand en zo begon het allemaal". Het paradijs krijgt langzaam gestalte als één voor één de leden van het NBE langs een glijbaan afdalen naar aarde met in hun armen hun instrument of een schaapje. Kippenvel als de Tango Apasionado van Piazzolla langzaam aanzwelt naarmate er meer musici afdalen. Het podium staat met het hele NBE helemaal vol te meer doordat er nog vele dieren een plaats vinden en doordat het omringd wordt door een grote hoeveelheid kleurige tulpen. In het programma komt een keur van schitterende bewerkingen voorbij zoals Chiquil ÂÂn de Bachin (Astor Piazolla), Pastorale in C mineur (J.S. Bach), Jupiter (J.B. Forqueray) en het gezongen Hor che 'l Ciel e la Terra (Claudio Monteverdi). Tussendoor steeds de gastsolisten en de jonge componisten. Uit Nigeria komt Raphel Mamundu. Hij is 18 jaar, speelt trompet en heeft zijn ouders al 6 jaar niet gezien. Evode Ntahonankwa uit Burundi speelt gitaar en vertolkt een nummer dat eveneens de titel Paradijs draagt. Minyeshu en haar geweldige band komen uit Etiopië en spelen een nummer met de titel Wosenku (Ik heb besloten) en de 12 jarige Achmed Omer Hassan uit Koerdisch Irak, die al 6 jaar in een AZC woont en zich daar rot voor schaamt, zingt een Koerdisch/Irakees volksliedje.
Als eerste jonge componist komt de 18-jarige Maya Lievegoed de glijbaan af met haar hartsvriendin Brita Lemmens waarmee ze samen het duo Applegrass vormt. Maya componeert heel veel liedjes en schreef ook het nummer 'Ons Paradijs' dat Brita, op de piano begeleid door Maya, zingt. Vervolgens is Hans Blok aan de beurt met een nummer over zijn geboorteland Sri Lanka. Hij wil graag tussen de blazers staan want - zo vertelt hij - in het paradijs is iedereen gelijk. De groep E-sevensharp9 heeft een nummer met een titel waarbij je niet meteen aan het paradijs denkt: 'The greatest Bitch of the Earth'. Ze worden vocaal ondersteund door een kinderkoor dat vol overtuiging die tekst herhaalt en daarmee menig glimlach op de lippen van de toeschouwers tovert. Tot slot is de 12-jarige Eline Mann, wiens lievelingsmuziek De Beatles is, aan de beurt met een liedje over 'Mijn paradijs'. Terwijl al deze jonge talenten de revue passeren groeien op de achtergrond gaandeweg het concert schitterende bloemen uit het enorme gras. Als de monumentale klanken van Richard Strauss 'Also sprach Zarathustra' aan het eind het Concertgebouw vullen staat er een prachtig oerwoud en komt Elvis (Jan Geerling) van de glijbaan voor het swingende 'That's All Right Mamma'. Dan is het alweer voorbij, dit schitterende concert dat afgesloten wordt met een reprise van de NBE-bewerking van 'Tango Apasionado' met alle vluchtelingensolisten en jonge componisten op het podium terwijl en gigantische olifant op de achtergrond uit het oerwoud te voorschijn tovert terwijl de engelen, net als in het begin door het luchtruim zweven.
Theatraal was dit Nieuwjaarsconcert 2007 inderdaad een hoogtepunt waarin de leden van het NBE lieten zien dat ze veel meer kunnen dan alleen hun instrument bespelen, al doen ze dat zonder uitzondering fantastisch. Doordat het zo leuk was vormgeven en het programma zo afwisselend ingericht hadden niet alleen de volwassenen maar ook de kinderen in de zaal het ontzettend naar hun zin. Hanneke Groenteman heeft gelijk: het is een geweldige traditie en een feest om bij te wonen. Niet onbelangrijk om te noemen is dat het concert door VARA en NBE werd voorbereid in nauwe samenwerking met de Stichting Vrolijkheid die zich inzet voor de verbetering van het lot van asielzoekers en vluchtelingen. Meer informatie over het Nederlands Blazers Ensemble vind je op de website en hier kun je de arrangementen van de vier jonge componisten beluisteren. Ongetwijfeld kan het hele concert binnenkort via de website van de VARA worden bekeken. Een diashow van alle foto's van dit concert vind je hier. Nederlands Blazers Ensemble - website Jong NBE - website Nationale Stichting ter Bevordering van de Vrolijkheid - website