Onderwerp: MUSICAL
24 Oktober 2006
Grease laat jonge talentvolle musicalartiesten schitteren
Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)
Er is bijna geen grotere uitdaging denkbaar dan om een productie die veel mensen kennen als hun eigen broekzak opnieuw uit te voeren. Om niet vergeleken te worden met het origineel moet je ²f beter zijn ²f op basis van het oude concept iets geheel nieuws maken. Dat laatste is wat Albert Verlinde en Roel Vente (V&V Producties) wilden met de musical Grease. Dat lijkt een verstandige keus omdat de concurrentie aangaan met de kaskraker met John Travolta en Olivia Newton-John wel erg ambitieus zou zijn geweest. Het resultaat zoals we dat zondag de 22e op de première hebben kunnen zien mag er zijn. In 1997 kwam er voor het eerst een versie van Grease naar Nederland met Brigitte Nijman als Sandy en Dennis van de Klundert als Danny. Ook Sophia Wezer, Joost de Jong en Lone van Roosendaal deden mee in deze productie. In 2003 werd een er Engelstalige versie in Nederland opgevoerd (met Cindy Dartell in een gastrol als Miss Lynch) maar nu in 2006 is de allereerst Nederlandstalige versie in de theaters te zien.
Het verhaal gaat over jongens en meisjes van Rydell High in de vijfitiger jaren die - volop in de puberteit - uitgebreid kennismaken met de liefde en met de verwachtingen en teleurstellingen die daarmee gepaard gaan. Ondertussen moeten ze ook nog naar school en indruk maken op vriendinnen of vrienden of zich voorbereiden op de danswedstrijd tijdens het schoolfeest en de zomervakantie die er aan zit te komen. Natuurlijk zijn er ook vriendengroepen onder de jongeren: de T-birds bij de jongens en de Pink Lady's bij de meisjes, er is een nerd (Eugene) en een 'nerdin' (Patty) en een eigenaardige lerares (Miss Lynch). Hoofdpersonen zijn natuurlijk Danny Zuko en Sandy Olsen die elkaar in de zomer hebben ontmoet en tussen wie het begin van een romance is opgebloeid. Danny is alleen tot teleurstelling van Sandy in aanwezigheid van zijn vrienden veel minder lief dan in de zomer aan het strand. Sandy is teleurgesteld maar kan Danny niet vergeten en Danny kan Sandy ook maar niet uit zijn hoofd zetten. Hij gaat zelfs sporten om indruk op haar te maken. De ietwat truttige Sandy trekt zelfs met behulp van Pink Lady's leidster Rizzo een hotte sexy outfit aan om indruk te maken op Danny en dan slaat de vonk helemaal over.
Leuk aan deze musical is inderdaad dat het in de verte nog wel wat aan de bekende DVD doet denken maar in veel opzichten ook zo anders is dat je er al snel met nieuwe ogen naar kunt kijken. De vertaling en bewerking van Allard Blom met hedendaags taalgebruik draagt daar zeker aan bij net als de Nederlandse teksten van de song (die jammer genoeg niet de hele tijd goed te verstaan waren). Daardoor wordt het een stuk van nu zonder dat de specifieke 50-er jaren dingen verloren gaan. Ook de choreografie (van Martin Michel) is helemaal opnieuw gemaakt en dat is, gezien de grote hoeveelheid dans in de productie, van grote invloed op de uitstraling van de productie. In de dansstukken zit de vaart er heerlijk in maar tussendoor ziet de cast niet altijd kans om die vaart vast te houden. Voor een deel wordt dit veroorzaakt door het feit dat sommige intermezzo's voor het gesloten doek worden gespeeld om de mogelijkheid te creëren het decor te veranderen daarachter. De projecties op het doek zijn mooi maar waren op de première niet meteen te zien waardoor er af en toe voor een wit scherm werden gespeeld. Steeds terugkerende scenes voor het doek zijn die van Miss Lynch die met behulp van Eugene voor de techniek haar mededelingen door de omroepinstallatie laat klinken en even vertelt waar we zijn in het schooljaar. Leuk zijn de grappen die overal in het verhaal zitten zoals de omroepinstallatie die storing heeft of de corsage van Patty op het schoolfeest. Wellicht doordat het stuk is gemaakt met een hele jonge en relatief onervaren cast is gekozen voor het wat minder uitwerken van de verschillende personages dan we dat uit de DVD gewend zijn. De Pink Lady's en T-Birds onderscheiden zich nauwelijks meer van anderen en ook 'tough lady' Rizzo is in deze versie helemaal niet zo ontzettend tough. De personages Jim Bakkum (als Danny) , Bettina Holwerda (als Sandy) en Cystine Carreon (als Rizzo aan wie je haar grotere acteerervaring afziet) kwamen het sterkste uit de verf. Het grootste kippenvelmoment van de show was voor mij het nummer 'Het had erger kunnen zijn' gezongen door Cystine Carreon die niet alleen kan acteren en dansen maar ook nog over een schitterende stem blijkt te beschikken.
Aan de changementen kan hier en daar nog wel wat verbeterd worden want dat loopt niet steeds even strak maar het meest opvallende aan deze musical is toch wel de energie die van deze groep jonge aanstormende talenten af straalt. Sommigen zitten nog op school en doen deze productie bij wijze van stage en anderen hebben al wat ervaring maar wat ze allemaal hebben is dat ze er volledig voor gaan. Dat is zo aanstekelijk dat je als publiek wat kleine onvolkomenheden (waar ook nog aan gewerkt kan worden) best over het hoofd wilt zien. Kennelijk is die enorme energie de productie al vooruitgesneld want nadat er aanvankelijk 140 voorstellingen waren geboekt, was de belangstelling zo groot dat het er nu in het totaal al 250 zijn geworden en Grease in de theaters te zien zal zijn tot en met 15 juli 2007. Voor de exacte speellijst klik hier. Grease - website Meer foto's
Ben het grotendeels eens met auteur, maar voor mij was ook kippenvel Jim toen hij Sandy zong, zo mooi.
Lisa - 24-10-’06 08:55Hij swingt de pan uit deze musical,echt ook zo lachen!
Ga er zeker nog keer heen.