Onderwerp: WERELDMUZIEK
30 September 2006
Voorproefje Trang An Flowers Group in Vrije Geluiden
Door Mieke Kreunen
'Colours of Vietnam' is de titel van de concerttour die ze op dit moment door Nederland doen. Trang An betekent bloem en zo worden de mensen uit Hanoi graag genoemd door hun landgenoten, refererend aan hun elegantie. Deze groep van hoogopgeleide Vietnamese vrouwen die voor het eerst in Nederland was tijdens het Festival Mundial in 2005, brengt een repertoir van traditionele muziek en dans gemengd met moderne invloeden. Belangrijk daarbij is dat ze een verbinding willen leggen tussen de verschillende culturen in hun land en dat zijn maar liefst 54 etnische groeperingen. Ze spelen op authentieke instrumenten zoals de Ding Pa, T'rung, Bau monocord, Klong Put en de 16-snarige Zither. Cultuurpodium woonde de opnames bij voor het programma Vrije Geluiden dat op zondag 1 oktober wordt uitgezonden (NL 1 om 10.31 uur). De groep speelt twee nummers in verschillende stijlen, uit andere culturele achtergronden, met verschillende instrumenten en kleding.
In het eerste nummer 'Inh la Oi', dragen de vrouwen prachtige gewaden, ieder in een andere kleur. De vrouw in het rood achter de rode trommels, een mooi beeld. Vier van de vrouwen hebben een twee angklungs, instrumenten gemaakt van bamboe. Als deze heen en weer worden geschud geeft het een verrassend warm geluid. Een set van acht angklungs vormt één toonladder dus met de vier vrouwen (en daarmee acht angklungs die ze bespelen) kunnen ze een volledige toonladder maken. Daarbij wordt gesoleerd op de T'rung (een soort bamboe xylofoon) en een fluit. Hun manager vertelt me later dat de Trang Anh Flowers Group probeert de integratie tussen de culturen in hun land te bevorderen door muziek van de ene etnische groep te combineren met instrumenten van een andere groepering. Dit eerste nummer stamt van een minderheid uit het noorden van het land wordt gespeeld op instrumenten die afkomstig zijn uit het midden van Vietnam.
Het tweede nummer 'Love song at moonlit night', komt uit het zuiden en daarvoor worden instrumenten gebruikt uit het noorden van het land. Ook de kleding van de vrouwen is veranderd, ze dragen nu allemaal een rood gewaad met wit hoofddeksel. De muziek wordt gemaakt met een basgitaar, een zither, een Bau monocord en een fluit. Met name de monocord is een bijzonder instrument en zeker niet eenvoudig te spelen. Het is fretloos en de speelster moet op haar gevoel de juiste tonen weten te zoeken, hetgeen haar behoorlijk goed afgaat. De Bau ontleent zijn naam aan het feit dat er een calabas aan het uiteind van het instrument werd bevestigd om te dienen als resonator. Vroeger mocht er alleen door mannen op gespeeld worden maar tegenwoordig spelen er ook vrouwen op de Bau. Het instrument produceert prachtige mysterieuze klanken met veel expressie. Het was vanwege het mysterieuze klank van het instrument dat ouders in het verleden hun dochter adviseerden om niet te luisteren naar de Bau vanwege het risico dat ze verliefd zouden worden op de Bau-speler. De manager vertelt me dat er bij dit laatste nummer eigenlijk altijd gedanst wordt door twee danseressen die op dat moment wel in de zaal zitten maar helaas geen proeve van hun kunnen mogen afgeven. De hele crew is enthousiast over het optreden van deze bijzondere muziekgroep die nog tot half oktober in Nederland te zien zal zijn. In ieder geval spelen ze op 8 oktober in CK Theater Roermond, 12 oktober in de Junushof Wageningen, 14 oktober in Castellum Alphen aan de Rijn en op 15 oktober in de Concertzaal in Tilburg. Voor meer informatie over de groep en overige speeldata kan contact opgenomen worden met Mundial Productions die de Nederlandse tour van de Trang An Flowers Group organiseert. Een voorproefje is te zien in de uitzending van Vrije Geluiden. Meer informatie over de authentieke Vietnamese instrumenten en muziekgroepen is te vinden op deze site. Mundial Productions - website Vrije Geluiden - website Line-up Thanh Huong - Flute, percussion Le Giang - Bau monocord Tra My - Sixteen stringed zither, bamboo airophonic instrument Kloongput, percussion Dieu Cam - Thirty-six stringed zither, bamboo idiophonic instrument T'rung, percussion Thuy Anh - Two-string fiddle, bass guitar Thanh Xuan - dance Nguyen Tram - dance