Onderwerp: POP-ROCK, MUZIEK, FESTIVAL
9 Augustus 2006
Schollenpop: zon, zee, strand en goede muziek
Tekst en beeld van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Zon, zee, strand en goede muziek zijn altijd de perfecte combinatie om een zomerdag door te brengen. Deze ingrediënten brachten mij ertoe naar het Scheveningse strand te gaan naar het Schollenpop festival dat alweer zijn tweede lustrum vierde. Begonnen als dorpsfeest voor de bewoners van Scheveningen waar alleen lokale bands optraden is het inmiddels uitgegroeid tot een festival met echte publiekstrekkers. Via een wedstrijd kan een onbekende band een plaats verdienen op Schollenpop. Elk voorjaar zijn er voorrondes en de winnaar hiervan mag het festival openen. Dit jaar kon de jury het niet eens worden dus er waren 2 winnaars: The Icons en 40 Stone. De dag begon met wat pech voor de organisatie. Naast de eerder genoemde prettige factoren is er één vervelende die op het strand vaak aanwezig is, de harde wind. Hierdoor liep het opbouwen van het podium vertraging op waardoor het programma helaas niet op tijd kon beginnen. Er werd besloten om wel alle bands te laten spelen maar korter dat oorspronkelijk gepland was.
Het was al gezellig druk toen The Icons de aftrap deden voor het festival gevolgd door 40 Stone. Beide bands moesten helaas hun set inkorten en dat was jammer want met name 40 Stone is een band veel potentie. In deze bezetting bestaan ze pas anderhalf jaar en zij wisten in de korte tijd dat ze op het podium stonden te overtuigen met een spetterende optreden. Hun eerste single is uitgekomen op 5 augustus.
Een andere Haagse band die inmiddels behoorlijk aan de weg timmert is Seven. De bandleden hebben allemaal een indrukwekkend cv. Ze komen uit bands als Kane en Relax en begeleiders van o.a. Anouk en Candy Dulfer. Een stevig live optreden werd het, dat stond als een huis.
Tijdens het op en afbouwen op het podium werd het publiek vermaakt met een drumband die er op het strand flink op los speelde. Daarna was het tijd voor de huisband van het festival. De Scheveningse Suburbs stonden ook op het eerste Schollenpop in 1997. Ze brachten een gevarieerde set ten gehore met als hoogtepunt het accoustisch uitgevoerde gevoelige 'Temporary'.
Het werd langzaam drukker op het strand en de voorste rijen voor het podium waren in beslag genomen door voornamelijk jongeren.. Dit was te danken aan de Utrechtse band GEM. Deze band krijgt een behoorlijk aantal, voornamelijk vrouwelijke, fans op de been. Dat is niet verwonderlijk. GEM kan met gemak concurreren met een groot aantal Britpop bands uit de hitlijsten. Hun eerste hit ‘Good to know you’ is in Nederland bekend geworden door dat hij gebruikt is in een Randstadcommercial. Hun tweede cd is net uitgebracht en het lijkt er op dat ze ook internationaal gaan doorbreken. GEM is een band die live zeer goed uit de verf komt. De zanger Maurits heeft veel interactie met het publiek. Hij sprong tijdens het optreden het publiek in. Dat werd natuurlijk met veel enthousiasme ontvangen door de fans. GEM is een band waar Nederland trots op mag zijn en waar we nog veel van zullen horen in de toekomst.
Maroen krijgt het voordeel van de twijfel. De band heeft potentie maar dat kwam niet volledig tot zijn recht. De geluidskwaliteit was niet optimaal en ze hadden het nadeel dat ze tussen 2 grote acts in geprogrammeerd stonden. Na Maroen was het namelijk de beurt aan Nailpin. Deze Belgische pop punk band heeft met Di-rect meegedaan met de MTV road rally. Internationaal zijn ze ook doorgebroken en dat is terecht, Nailpin is een echte festivalband en spettert van het podium. Eerder dit jaar hebben ze al op het hoofdpodium van Rock Werchter gestaan. Jammer was dat tijdens het optreden van Nailpin de sfeer omsloeg en er wat opstootjes ontstonden op het ondertussen aardig volle strand. De heren van Nailpin losten dit zelf prima op door de relschoppers uit te nodigen op het podium. Het werd weer snel rustig en de security hoefde er niet aan te pas te komen.
Schollenpop is erg blij met de hoofdact van het festival. Ze wilden dit jaar wat extra’s doen en ze waren er in geslaagd Fish te boeken. Fish maakte vroeger deel uit van de formatie Marillion en 20 jaar geleden is het album ‘Misplaced Childhood’ uitgebracht. Dat was een reden voor Fish om dit jaar tijdens met een ‘Return to childhood’-tournee de festivals en zalen langs te gaan. De man is wat ouder en grijzer geworden. Tijdens de eerste nummers blijkt dat de meeste mensen voor de uitvoering van Misplaced Childhood zijn gekomen, de nummers worden wat lauw ontvangen. Maar dat is snel voorbij als hij, met een charmant Schots accent, de uitvoering van vanavond opdraagt aan de onschuldige kindslachtoffers in Libanon. De titel ‘Misplaced Childhood’ kijgt hierdoor een heel andere betekenis en dit statement wordt met gejuich ontvangen. Het strand is zo mogelijk nog verder volgestroomd en het valt op dat de gemiddelde leeftijd van het publiek een stuk gestegen is in vergelijking tot eerder op de dag. Het feest der herkenning bij het publiek is compleet zodra de eerste tonen van 'Kayleigh' over het strand stromen. De sfeer is weer ontspannen en iedereen deint en zingt mee met dit klassieke album. Helaas is de wind een spelbreker tijdens de uitvoering van Misplaced Childhood. De muziek van dit album, met z’n subtiliteiten, komt door het verwaaien van het geluid niet volledig tot zijn recht.
De Australische Loonaloop sluit het festival af en Scheveningen kan met veel plezier terugkijken op een geslaagd lustrum van Schollenpop.
Schollenpop - website