Onderwerp: WERELDMUZIEK, POP-ROCK, MUZIEK, FESTIVAL
20 Juni 2006
Festival Mundial: Music Beats Poverty (dag 1)
Door Floris de Moel met foto's van Ellen van Geel (klik voor vergroting)
Festival Mundial 2006, Leijpark Tilburg, zaterdag 17 juni 2006
Onder de noemer “Music Beats Poverty” is dit weekend weer het jaarlijkse Festival Mundial gehouden in het Leijpark in Tilburg. Festival Mundial is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste en meest veelzijdige mondiale wereldmuziek- en cultuurfestival van de Benelux. Naast een keur van binnenlandse en buitenlandse artiesten op het gebied van muziek en dans is er vooral veel aandacht voor ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar staat het Festival Mundial in teken van de Millenniumdoelen. Hier wordt via stands van verschillende organisaties, zoals Oxfam Novib, Cordaid en ICCO, (soms op ludieke wijze) aandacht voor gevraagd. Naast de stands is er ook op het festival terrein en op de verschillende podia continu aandacht voor ontwikkelingssamenwerking en de millenniumdoelen. Hierdoor heeft Festival Mundial een grote educatieve en meningsvormende rol, dit door middel van workshops, debat, media en zoals ze het zelf noemen: “Infotainment”.
Naast al deze serieuze zaken kun je op Festival Mundial ook op culinair gebied kennis maken met de verschillende culturen. Uit alle windstreken is er wel een eet en/of drink gelegenheid te vinden. Een aangename manier om met andere culturen in aanraking te komen. Zelf was ik erg gecharmeerd van de Afro-latino keuken en het Ethiopische eten en drinken.
De zaterdag van Mundial is over het algemeen de dag met de meer populaire muziek, daar waar op de zondag het accent meer ligt op de “wereldmuziek”. Hoe dan ook, niet alleen de verschillende culturen zorgden voor een tropische en exotische sfeer, ook het weer zat mee. Het hele weekeinde heeft de zon zijn best gedaan en is de temperatuur rond de tropische 30 graden geweest.
National Culture Troup Urukereza
Het eerste optreden wat we op zaterdag gezien hebben was bij de stand van Oxfam Novib, het Nationaal Ballet Rwanda genaamd National Culture Troup Urukereza. Deze dansgroep vertegenwoordigt de Rwandese folklore in al zijn verscheidenheid. Ze bestaan al sinds 1974 en hebben aan verschillende nationale en internationale dansfestivals deelgenomen. In 2005 hebben ze de Golden Cup van Mallorca gewonnen. De groep begeleidt zichzelf op authentieke Rwandese drum/percussie waarbij door mannen en vrouwen gedanst wordt. Een vrolijk, kleurrijk en energiek geheel, een genot om naar te luisteren en kijken. Naast muziek en dans kon je bij deze stand ook kennis maken met Rwandese producten zoals koffie, thee en bananenbier.
Lange Frans en Baas B
één van de publiekstrekkers van het Festival Mundial van dit jaar is het Nederhopduo Lange Frans en Baas B. Samen met “Brace” en “Brutus” van Hiphopcollectief D-Men, waar zij ook aan deelnemen, betreden ze vanmiddag het hoofdpodium. Live geen tape of andere geluidsdragers maar een viermansband, toetsen, gitaar, bas en drums. Al ruim voor het optreden begint is het al druk voor de “Millennium Stage” het hoofdpodium van dit festival en het publiek krijgt wat het wil, al de bekende nummers passeren de revue. Maar er is ook tijd voor bezinning, ook dit Hiphop duo vraagt aandacht voor de doelstellingen van vandaag, dit middels een gedicht.
Niet alleen aan het “horende” publiek is gedacht, voor het tweede jaar is er ook aandacht voor het publiek wat slechthorend of doof is. Voor een viertal bands, Kane, Intwine, Lange Frans en Baas B en Pete Philly & Perquisite, zijn er doventolken aanwezig op het podium. Dit gaf een bijzonder effect, op het podium, naast de artiesten staat een dansende en swingende doventolk de teksten in gebarentaal uit te beelden. Dit had niet alleen voor de doven en slechthorende een meerwaarde.
Tiken Jah Fakoly
De best verkopende Afrikaanse reggae artiest, één van de boegbeelden uit de wereld van de nieuwe reggae, Tiken Jah Fakoly uit Ivoorkust. Begeleid door een vijf man sterke band en twee zangeressen weet hij een groot feest te bouwen op het “Ministeriepodium”, de tent op het “Ministerieplein”. Vooral onder de Ivorianen een voorbeeld omdat hij in zijn songs en teksten vele politieke en sociale onderwerpen aan de orde brengt. Een indrukwekkende verschijning is hij zeker, een kleurrijk gewaad, legerbroek, sneakers en rood-geel-groene sokken. Springend en dansend beweegt hij zich al lachend over het podium, je kunt niet stil blijven staan en hij weet de volle tent helemaal mee te krijgen.
Intwine
Na een bewust hapje, een bakje noodles waarvan de opbrengst ging naar kansarme straat kinderen in Zuid-Amerika, togen wij weer naar het hoofdpodium voor Intwine. Opgericht in 2002 door vijf studenten van de Tilburgse Rockacademie hebben deze heren al een aardige naam weten op te bouwen in het rockcircuit. Maar naast Rock zijn er duidelijk ook Reggae invloeden te horen. Ook Intwine wist veel publiek te trekken en voor het hoofdpodium was het al snel erg druk. De vijf heren wisten het publiek snel mee te krijgen en vooral de bekende nummers werden luidkeels mee gezongen.
Postman
Na een korte pauze, even lekker liggen in het gras van het Leijpark, genietend van de avondzon en de mensen om ons heen, was het tijd voor de Postman op het hoofdpodium, de “Millenniumstage”. Ook zij wisten veel publiek te trekken en de sfeer was al snel goed, er werd veel gedanst en gezongen door het publiek.
Het nadeel van Festivals is dat je keuzes moet maken. Terwijl op het hoofdpodium de mannen van de Postman verder gingen met hun set, togen wij naar het ROC/Plan podium voor Ziggy.
Ziggy
Erg benieuwd was ik naar deze Nederlandse Reggae, Hiphop, Dancehall zanger, ik had hier veel over gehoord en gelezen en was benieuwd of dit ook klopte. Geboren in Nederland maar opgegroeid op St. Eustatius (Ned. Antillen) komt hij daar in aanraking met deze muziek. Zes jaar geleden komt Ziggy terug naar Nederland, niet voor de muziek maar voor de studie. Na twee afgebroken studies stort hij zich uiteindelijk in de muziek wat al snel wel succes oplevert. Live wordt hij begeleidt door de Channel One Band met leden uit St. Maarten, Suriname en Aruba. Samen met hen speelt Ziggy op Mundial een geweldige, afwisselende set van een klein uur wat bij het toegestroomde publiek goed in de smaak viel. Hij wist mijn verwachtingen waar te maken.
Marcelo D2
Na de zomerse Reggae klanken van Ziggy lopen we op ons gemak terug naar het hoofdpodium voor de Braziliaanse Hiphop van Marcello D2. Onderweg nog een korte pauze voor een lekkere snack, deze keer Mexicaanse wraps.
Marcello D2 is de frontman van de succesvolle Braziliaanse band Planet Hemp, maar ook als soloartiest doet hij het erg goed. Een fijne mix van Portugese gerapte Hiphop en Braziliaanse Samba. Samen met een geweldige live band, een Dj, drie man Percussie en collega Rapper/Human Beatboxer wist hij een geweldigge show neer te zetten.
Een lange maar aangename eerste dag van Festival Mundial, het weer van morgen beloofd nog warmer en tropischer te worden en zo ook de muziek. Met de avondzon in het gezicht fietsen we moe maar voldaan naar huis, morgen weer een dag Mundial.