Onderwerp: FESTIVAL, TONEEL, OEROL
9 Juni 2006
The young ones II met 'Van de frisse' op Festival Nieuwe Grond
Door Mieke Kreunen
Gisteren was de aftrap van het Festival Nieuwe Grond dat nog tot en met zondag gehouden wordt in Driebergen. Nieuwe Grond is een nieuw internationaal festival dat recente ontwikkelingen op het gebied van performance, live art en beeldende kunst presenteert tegen de achtergrond van politiek en samenleving. Wij bezochten de allereerste voorstelling 'Van de frisse' van Growing up in public. De voorstelling speelt zich af in een studentenhuis waar de toekomstige politieke kopstukken van ons land zich voorbereiden op een succesvolle carrière. We maken kennis met de bewoners Van Aartsen, Hermans en Lont die naast het verloederde en vervuilde huis ook 'Het Matras' (een vrouw) en heel veel bier delen.
Dat laatste brengt de heren in een permanente kennelijke staat waarin oeverloze monologen over politiek en economie afgewisseld worden met het heffen van de fles onder de uitroep 'Van de frisse' (= proost in corpsballentaal). Het Matras lijkt zich volkomen te hebben vereenzelvigd met haar ondergeschikte rol en vraagt zich in haar weinige heldere momenten eigenlijk alleen maar af of ze nog wordt geneukt.
Het is duidelijk dat de vier een duidelijke pikorde hebben met Hermans bovenaan en Het Matras onderaan of misschien is 'Mohammed Van Beneden', die voor 50 eurocent het bier moet halen, nog wel de allerlaagste. Hun omgang is grotendeels gebaseerd op rituelen en holle frasen waardoor hier en daar de nogal uiteenlopende maatschappelijke opvattingen heen schemeren. De komst van een Belgische en een Duitse student - Dutroux en Adolf - brengt het toch al wankele evenwicht in deze mini-samenleving nog verder in wanorde. Alle vooroordelen van de verschillende nationaliteiten ten opzichte van elkaar passeren de revue terwijl de nieuwe pikorde nog moet worden vastgesteld. De studenten, die alleen alcohol gewend zijn, maken kennis met drugs dank zij Dutroux en dat brengt het studentenhuis aan de rand van een volledig moreel en financieel faillissement. De corpsballen worden geloofwaardig neergezet door de acteurs. Ze zetten karikaturen neer van de vanzelfsprekende arrogantie van de heersende mannencultuur en 'the old boys network'. Het gebral en gelal van deze studenten zie je later in geciviliseerde vorm weer terug in het establishment waar ze straks onderdeel van uitmaken. Dit zijn de mannen die straks aan de macht zullen zijn op plekken waar aan de touwtjes wordt getrokken en die een bastion vormen dat nooit aan zichzelf of de eigen waarheid twijfelt. Die zekerheid en de afbrokkeling ervan speelt in de voorstelling een belangrijke rol net als de confrontatie tussen de verschillende culturen. Het gaat er daarbij af en toe hard en genadeloos aan toe. Gelukkig vinden de heren elkaar steeds weer met een spontaan 'Van de frisse' in de richting van Hare Majesteit.
Het stuk zit vol aardige vondsten, grappige en soms geniale momenten. Jammer is dat sommige onderdelen veel te breed worden uitgemeten waardoor het geheel aan spanning inboet. Ook een aantal monologen zijn wel erg lang. Maar de voornaamste kritiek op deze voorstelling is toch wel dat het geheel echt veel te lang duurt. We hebben 2 uur op de houten bankjes gezeten van de theatertent en dat is niet alleen een half uur langer dan in het programmaboekje stond maar ook te lang voor de spanning in de voorstelling. Het stuk zou er absoluut beter van worden als het drastisch zou worden ingekort. Overigens complimenten voor de techniek, licht en muziek die perfect verzorgd waren. 'Van de frisse' is nog t/m november te zien op allerlei plaatsen in Nederland. Klik hier voor de speellijst. Van vrijdag 16 juni t/m 25 juni is de voorstelling te zien op het Oerol Festival (neem voor de zekerheid een kussentje mee voor het zitcomfort want het is een lange zit). Het Festival Nieuwe Grond duurt nog tot zondag de 11e en biedt allerlei interessante voorstellingen en workshops voor theaterminnaars en -beoefenaars. Kijk hier voor meer informatie en het programma. Festival Nieuwe Grond - website Growing up in public - website Update De voorstelling die wij zagen was de allerallereerste voorstelling van Van de frisse ooit. Er is nog heel wat 'growing up in public' te doen en dat was van meet af aan ook de bedoeling. Er moet nog gekeken worden hoe het stuk werkt voor publiek en aan de hand daarvan zal er worden bijgeschaafd, aangepast, veranderd en in ieder geval gecomprimeerd. Een allerallereerste vertoning als openingsvoorstelling past natuurlijk wèl helemaal bij het festival Nieuwe Grond waar de makers ook publiek zijn en het publiek ook participant is. We hebben ondertussen uit betrouwbare bron (van Growing up in public's zakelijk directeur Manuel Segond von Banchet) vernomen dat de toeschouwers op Oerol een voorstelling kunnen verwachten van ongeveer anderhalf uur (en ook dan is een kussentje nog heerlijk hoor!). Klik hier voor plaats en data. Wij zijn er ook bij op Oerol en misschien gaan we nog wel een keertje kijken om het groeien van dichtbij mee te maken. Wie het 'affe' product te zijnertijd wil gaan zien moet maar vast in de agenda de datum van 7 oktober 2006 noteren want dan zal in het Huis aan de Werf in Utrecht de première zijn van Van de frisse.
Hartelijk dank voor jullie uitgebreide bezoek aan het festival. Ik vind jullie recensies erg goed: to the point en helder. (ook begrijp ik nu beter wat ik zelf gezien heb….), met goeie foto’s.
Monique Janssen, Culturele Zondagen - 13-06-’06 11:10