Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK
31 Mei 2006
Charmante bandieten sluiten Gipsy Festival spetterend af
Door Mieke Kreunen
Omdat het dit keer de tiende aflevering was van het Gipsy Festival was er reden voor een feestje dat werd gevierd met een uitbundig optreden van een bijzonder gezelschap muzikanten uit het minuscule Roemeense dorpje Clejani: Taraf de Haïdouks oftewel de charmante bandieten. Deze band, die bestaat uit een groot aantal spelers en zangers, in leeftijd variërend tussen de 20 en de 80 jaar, wordt door sommigen wel de beste zigeunerband ter wereld genoemd. In 1990 werd de band ontdekt door een Belgisch duo - Stéphane Karo en Michel Winter - die Taraf meteen naar België haalden voor een aantal optredens. Sindsdien toeren de twaalf 'lautari' (traditionele muzikanten) door de hele wereld en overal waar ze komen is hun optreden een klaterend succes. Ze traden onder andere op met Yehudi Menuhin en op prominenten festivals zoals Roskile en WOMAD. De verwachtingen waren dus hoog gespannen.
Terwijl de band aan het opbouwen en het stemmen was op het hoofdpodium, konden we dit bijzondere gezelschap van dichtbij bekijken. We vallen meteen voor de stralende glimlach van de oudste violist die daarmee een rij schitterende gouden tanden laat zien en bewonderen de looks van de twee violisten wiens uiterlijk zo in een ouderwetse Hollywoodfilm zou passen. Dat sterallures deze groep vreemd zijn blijkt wel uit het feit dat niet veel geld is besteed aan glossy instrumenten. We zagen een accordeon die zeker de leeftijd moet hebben gehad van de muzikant die hem bespeelde (een ruime veertiger) en ook de cimbalon was bepaald geen luxe of nieuw exemplaar. Geen uiterlijke schijn bij deze twaalf bandieten maar wel veel charme.
Als de muzikanten eenmaal beginnen te spelen dan raken al dat soort waarneming al snel op de achtergrond en raak je onmiddellijk meegesleept. Met een opzwepende en virtuoze aftrap zit de stemming er meteen in en staat het hele publiek te swingen en te dansen. Als bij het volgende nummer van achter van het podium af de oudste bandiet naar voren loopt om zijn gepassioneerde lied te zingen, staat de Interpolistuin op zijn kop. Wat een fantastisch feest en wat een geweldig uitstraling hebben deze muzikanten. En niet alleen dat maar het zijn stuk voor stuk virtuozen op hun instrumenten. Hun muziek is traditionele Roemeense zigeunermuziek waarin de klanken Turkse dansmuziek te horen zijn maar ook de karakteristieke zang die terugvoeren naar de wortels van het zigeunervolk in India. Je krijgt het idee dat de muzikale explosie van de Tarafs zomaar ontstaat en misschien is dat ook wel zo en zit deze muziek de Tarafs gewoon in het bloed, samen met de vrolijkheid en de aanstekelijke sfeer. Muziek met hart en ziel zonder opsmuk maar die direct doorgaat naar de harten van de vele toeschouwers. Trouwens, niet alleen het hart wordt geraakt maar ook de rest van het lijf heeft er moeite mee om stil te blijven en binnen no time staat een dansende swingende menigte de muzikanten toe te juichen en aan te moedigen. Ik word regelmatig geraakt door muziek maar het gebeurt me niet zo vaak dat ik er zo blij van word als van de muziek van de Taraf de Haïdouks. Al browsend op het internet wordt me duidelijk dat ik de enige niet ben die meteen verkocht is bij het meemaken van een optreden van Taraf de Haïdouks en dat velen mij voorgingen. Ik heb ook meteen de speellijst opgezocht om te kijken wanneer ze weer in de buurt zijn. Ook ga ik meteen de DVD bestellen want ik wil hier met regelmaat van genieten. DVD bestellen?
Taraf De Haidouks" >
Taraf De Haidouks - Continuing Adventures +Cd
Taraf De Haidouks