Onderwerp: FESTIVAL, Impressies van Oerol, OEROL
14 Juni 2014
Wadland: kwelderen als kunst
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen
Op de Noordsvaarder is de indrukwekkende opstelling van Wadland verrezen, een samenwerking van Oerol en SLeM. Onder de bezielende leiding van Machiel Spaan en Bruno Doedens is in de vorm van de lijnen op het Mondriaanschilderij 'Pier en Oceaan' een experimenteel landaanwinningproject op het strand neergezet. Met twinkelende ogen laat Doedens een korte filmimpressie zien bij de opening van Oerol 2014 : "Het opkomend tij loopt niet zoals gebruikelijk recht tussen de van wilgentenen geknoopte afrasteringen, maar vindt meanderend zijn weg met achterlating van slib en zand." 'De Passage' vormt een passende entree met zijn erebogen van staal en de soundscape van Paul Cupido. Terwijl de in het zand geschreven dichtregels over het getij weggevaagd worden door het zeewater, tracht Cupido het getij in geluid te vangen. Bruno Doedens overhandigt vers van de pers het eerste boekje over de ontstaansgeschiedenis van Wadland en de bijbehorende verzameling dichtregels aan organisatoren Joop Mulder en Marelie van Rongen.
Wadland vormt een perfect voorbeeld van de schoonheid van een samenwerking tussen kunst en wetenschap. Als bezoeker kun je uren dwalen tussen de fotogenieke afrasteringen op het strand. Je ziet de eerste kleine groene plantjes zich vastklampen aan de rasters bij eb, hoort het tij kabbelend opkomen en voelt de wind over het water dat bij vloed het hele project overspoelt. De meeste mensen nemen zich na een eerste kennismaking met Wadland voor om vaker, bij ander getij en licht, terug te keren. De vele bewegingen die het publiek zo in hun ban houden, worden ondertussen nauwgezet gemonitord door een groep jonge wetenschappers en landschapsontwikkelaars. Zij zijn vanaf het begin betrokken en bouwden mee; in de toekomst zullen zij zijn immers het Wad beheren. Doedens: Deze week is het ook nog volle maan, dus het water staat hoger. Ook daarmee houden we rekening."
Wadland vormt met zijn 100 bij 100 meter de opmaat voor een groter landaanwinningproject in de Strieperpolder, de plek waar nu bij opkomend tij de lepelaars fourageren aan het Wad. Daar wordt een 5 hectare groot proefveld, nog steeds in de vorm van het Mondriaanschilderij gebouwd, dat in de loop van vele jaren zal uitgroeien tot 90 hectare land. Dit project vormt op zijn beurt de opmaat voor meerdere culturele landschapsprojecten waarbij Oerol samenwerkt met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.
Deze week kan iedereen verdwalen tussen de Mondriaanstrepen op het strand. Op zaterdag de 21ste, de langste dag van het jaar, is iedereen gekleed in rode, gele of blauwe kleding welkom om het schilderij tot leven te wekken; om 10 uur 21 precies wordt van bovenaf een foto genomen. Kwelderen als kunst. Wat is het een weldaad om in zo'n bezielde omgeving te vertoeven.