Onderwerp: Impressies van Oerol, LOCATIETHEATER, OEROL
21 Juni 2012
Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema
In de prachtige zandafgraving oost speelt theatergroep De Nieuw Amsterdam het stuk Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran, naar het gelijknamige boek van Eric-Emmanuel Schmitt. Hoofdpersoon is de Joodse jongen Mozes dat opgroeit in de Rue Blue in Parijs. Momo, zoals hij zich noemt, leeft alleen met zijn vader want zijn moeder heeft hen verlaten. Dagelijks doet hij zijn boodschappen bij Meneer Ibrahim, de Arabische kruidenier.
Gaandeweg groeit er een vriendschap tussen Momo en Meneer Ibrahim, die Momo alles leert over het leven, de wijsheden uit de Koran en de glimlach als geheim wapen. Voor Meneer Ibrahim bestaat er geen scheidslijn tussen religies en uit zijn Koran put hij de wijsheden om dat te onderstrepen.
Als Momo's vader zelfmoord pleegt word de jongen door Meneer Ibrahim geadopteerd en samen gaan ze op reis naar het land waar Meneer Ibrahim vandaan komt.
Meneer Ibrahim is een schitterende rol van Sabri Saad El Hamus, de artistiek leider van DNA, waarin hij de wijsheid van de oude man mooi tot zijn recht kan laten komen. Meneer Ibrahim is niet zo expliciet in wat hij zegt maar zijn ongesproken woorden vertellen het verhaal des te meer. Daartegenover staat het jeugdige enthousiasme en de stürm und drang van de jonge Momo, gespeeld door Gable Roelofsen die al vroeg heeft geleerd dat de belangrijkste mensen in zijn leven hem onvoldoende de moeite waard vonden om bij hem te blijven. Om zijn keus voor Meneer Ibrahim kracht bij te zetten bekeert hij zich daarom zelfs tot de Islam. Een mooie bijrol is weggelegd voor Saar Vandenberghe die alle vrouwenrollen op zich neemt.
Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran is een pakkend verhaal over hoe een glimlach scheidslijnen kan doen vervagen en verschillen beslechten. Maar ook laat het zien dat de wereld een weerspiegeling van jezelf is en dat is een belangrijke boodschap.