Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK, ALGEMEEN

7 Augustus 2018

Intiem toneel vs spektakel show maakt de Parade veelzijdig


Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

Het is alweer de tweede week van de Parade in Utrecht. Er zijn nieuwe voorstellingen te zien, waardoor wij wederom aanwezig waren op zaterdag 4 augustus voor een bezoek aan de theatervoorstelling Wachten op MacBeth van Theater Nox met in de hoofdrol Bartho Braat en een feestelijke Släpstick van de Wëreldbänd. Ook deze dag wisten vele bezoekers het festivalterrein te vinden en zaten de tenten vrijwel iedere keer vol. Gelukkig was de buitentemperatuur aangenaam, waardoor de temperatuur in de tenten alleen maar steeg door de kwaliteiten van de optredende artiesten.

In Teatro Cuatro was het deze avond het domein van acteur Bartho Braat, bekend van zijn rol als Jef Alberts in Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij gaf hier een in een half uur een beeld van zijn nieuwe show Wachten op McBeth, een muziektheatermonoloog. We maken kennis met Laurens die in een leger-outfit achter een tafel zijn zegje doet. Achter hem staan drie muzikanten, Sietse Damen op het traporgel, Anne Bakker op viool en Erwin Tuijl staat achter de synthesizer en sampler. Het leven van Laurens had op werkvlak beter gekund. Hij reflecteert zijn leven af op de foto van zijn vrouw. Die helaas aan het dementeren is. Maar nog steeds naar zijn optreden wil komen kijken.

 
Levenskwesties

Het is zover, Laurens speelt McBeth, een lang gekoesterde droom komt uit, maar voordat het zover is, laat hij het publiek weten hoe hij zich op dit moment voelt. Aan de ene kant erg blij om dit te doen, maar aan de andere kant wel spijt. Is dit wel het gene dat hij echt wil? De monoloog bevat echte levenskwesties van Braat, maar ook zinsdelen uit McBeth. Je merkt dat in het begin het spel nog een beetje stoef loopt en de opbouw naar de climax nog niet aanwezig is. Pas halverwege komt hij los en geeft hij zich helemaal aan het spel. Zijn gezichtsuitdrukkingen worden feller en de muziek zorgt voor de juiste ondersteuning hierbij. Met zo nu en dan een GTST of reclame grap, waarbij het publiek goed mee beweegt. Het stuk zet je wel aan het denken, maar is ook moeilijk te bevatten. Je zal dan ook bij het verlaten van de tent even stil moeten staan en het geheel te laten bezinken.


Even verderop staat De Reizende Schouwburg, hierin voor een aantal dagen de Wëreldbänd neergestreken om nog eenmaal hun theatershow Släpstick te laten zien. Hierin zal niet alleen genoten worden van de verschillende snel op elkaar volgende hoogtepunten van de show te zien zijn. Nee, het publiek wordt ook gevraagd om mee te doen met verschillende onderdelen. Bij binnenkomst zijn de heren al druk met het publiek om te zorgen dat iedereen vlot op hun plek zit. In dit programma wordt je meegenomen in de wereld van Charlie Chaplin, Laurel & Hardy en Buster Keaton.

 
Blikgooien

Vanaf het eerste moment tot aan de laatste noot zit je lachend op je stoel. Het is een hilarische show waarbij naast de originaliteit van de scenes het visueel ook erg aantrekkelijk is. De vijftal heren en multi-instrumentalisten, Willem van Baarsen, Rogier Bosman, Ro Krauss, Sanne van Delft en Jon Bittman brengen een echte theaterervaring. Even waan je jezelf in een omgeving dat terug gaat naar de jaren ’30. Heerlijk, puur en erg om te lachen. Niet alleen het spel is erg goed, maar de zang is erg zuiver en vol van geluid. De instrumenten worden met veel overgave en passie bespeeld. En het publiek krijgt een grote rol, waarbij men mag blikgooien, vissen en met kussens aan de haal gaat.


De scenes volgen elkaar snel op en met de techniek van nu wordt er zelfs live meegespeeld met een eigentijdse film uit de jaren ’30. Met schuift zelfs een trombone uit elkaar om er vervolgens een fluit uit te halen. Met name het deel waarbij een interpretatie van het zwanenmeer wordt gespeeld is hilarisch. Je ziet deze band, of showorkest, groeien. Het staat uit een huis. De mannen zijn zou goed op elkaar ingespeeld en doen zoveel op het podium, alsof het niets is. Uiteindelijk resulteert hun spel in een uitzinnig applaus waarbij het dak er af gespeeld is. Deze show verdient dat zeker en hoort gewoon op de Parade thuis. Gaat het zien! In Utrecht is de Parade nog tot en met zondag 12 augustus te bezoeken, voor het programma zie dan de website.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.