Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

25 Juni 2017

Tsukumogami laat de ramp voelen

Tsukumogami Tsukumogami Tsukumogami
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

In ‘Tsukumogami’ spannen muziek, dans en beeldende kunst samen om de rampzalige zeebeving en tsunami te verbeelden  die Japan in 2011 trof. Bij de strandopgang van Paal 8 laten de slagwerkers van Dadadan Tenko het toegestroomde publiek trillen met hun overdonderende getrommel. Het verlies uit zich in een zee van blauwe lintjes, opgehangen ter nagedachtenis aan de overledenen. Er is geen ontkomen aan deze voorstelling.

Het is een Japans-Nederlandse coproductie, waarbij Dadadan Tenko samenwerkt met Maria Kley en Nishiko, die de beeldende kunst, de aankleding en de dans verzorgen, deels gefinancierd via een geslaagde crowfundingactie eerder dit jaar. Eerst klimt het publiek moeizaam tegen een duin op. Vanaf het hoogste punt, happend naar adem, zien zij hoe een zee aan blauwe lintjes zich naar beneden stort. Ieder mag met een ander ook een lint ophangen, die samen de 20.000 verdronken mensen symboliseren. De toeschouwers doen het met respect.

Tsukumogami Tsukumogami Tsukumogami

Daarna volgt de voorstelling, onder aan het duin. De zee verderop oogt inmiddels niet meer zo vredig. Her en der op het speelvlak doemen de slagwerkers op, omgeven door de resten van huisraad en andere meegesleurde attributen. Middelpunt vormt een kapot pannetje.  Is het een ‘Tsukumogami’ , een fictief wezen dat voorkomt uit een 100 jaar oud voorwerp? 
De muzikanten herrijzen nog stram, stuntelig soms, op de rampplek en spelen de zeebeving en tsunami na. De trommelaars, negen jonge mannen en vrouwen, trommelen eerst nog bedeesd maar allengs harder. Ze zwepen elkaar op: sneller! 
De toeschouwers voelen het trillen in hun onderbuik en houden hun adem in. Totdat ook de grootste trommel, de Taiko, wordt ingeschakeld en iedereen doet happen naar lucht. Het publiek schreeuwt. Een oerkracht komt los. Op de achtergrond draalt inmiddels een kleine witte vlieger in de blauwe lucht. Een aankondiging van onheil en dood. Dan – onvermijdelijk- komt uit de zee van blauwe linten de tsunami tevoorschijn. Een danser gehuld in linten waart over het zand, vernietigt alles dat op zijn pad komt en sleurt iedereen mee.

Eindigt het daar? Nee, een frêle fluit en een ijl strijkinstrument vormen de opmaat voor een laatste opstandige en energieke vloedgolf van tromgeroffel. 
Daarna stilte.

Tsukumogami Tsukumogami Tsukumogami

Tsukumogami is een indrukwekkend laatste eerbetoon. De muzikanten zijn niet groot in hun dans, maar zeer overtuigend op slagwerk. De muziek, dans en beeldende kunst dragen elk bij aan het totaal. Op het strand van Terschelling valt het geheel natuurlijk en groots op zijn plek.  Tsukumogami is daarmee een Oerol productie om trots op te zijn; ‘sense of place’ in optimo forma. Een voorstelling als boegbeeld van Oerol 2017.


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.