Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

17 Juni 2017

Thabi Mooi zet bewust een stap verder

Route Mortel Route Mortel Route Mortel
Door Youetta Visser met beeld van Nichon Glerum en Tom Fassaert

Sommige voorstellingen knallen er stevig in op Oerol. Zo ook Route Mortel van Thabi Mooi, bij zandafgraving camping Wulp. Maakte zij twee jaar geleden als jong talent in het Atelier een route over een oude man, Wil, die terugkijkt op zijn leven, ditmaal gaat ze verder. De toeschouwers leggen een route langs het stervensproces van een man af. Onderweg horen en zien zij zijn laatste uren en zijn loslaten. Een indringende en intieme ervaring,

Sinds twee jaar is er veel gebeurd in het leven van Mooi. Wil overleed. Haar broertje kreeg een hersenbloeding en overleed enkele maanden later. De vraag is dan wat je als theatermaker doet. Maak je een stuk dat er los van staat of duik je er juist dieper in? Thabi Mooi verwerkte de gebeurtenissen via haar eigen taal: theater. Ze zette een project op rond sterven  en betrok veel mensen bij deze zoektocht. Andere creatievelingen, waaronder een filmmaker, een tekstschrijver, een componist en een decorontwerper, haar familie en Terschellingers. Ze interviewde mensen die beroepsmatig met de dood te maken hebben. Van al deze elementen smeedde ze Route Mortel.

De route voert door het bos naar het duin, van het bed naar het sterven. Via de koptelefoon horen de wandelaars de gedachten van een stervende nog niet zo oude man, met op de achtergrond muziek.  Hij krijgt bezoek, onder andere van een verpleegkundige, een nachtwaker, een dokter, een imam of een geestelijke en van een begrafenisondernemer. Zij vertellen van hun komst en vertrek en van de wijze waarop ze proberen bij te dragen. Of zoals de geestelijke zegt: Ook de extra mijl te lopen.

Uiteindelijk maken de toeschouwers zelfs het sterven mee, vlakbij, gezeten in een ronde blauwe ruimte. Eenmaal buiten mogen ze, daartoe uitgenodigd door de dood, een blauw lintje aan takken hangen. Mooi: “We kozen de kleur blauw voor de ronde ruimte waarin de toeschouwers het sterven meemaken. We wilden geen zwart. En zagen, na een zoektocht, dat mensen in Mongolië blauw gebruiken. Die kleur hebben we nu overal doorgevoerd, zelfs de vorm van de vaalblauwe jacks van de gidsen verwijst naar Mongolië.” Ze is blij dat bezoekers de route op prijs stellen: “Veel mensen zijn natuurlijk verdrietig aan het eind, maar meestal zijn ze ook gerustgesteld.” De overgang van de stervende man is dan ook rustig. Een dood die je liefdevol komt halen en helpt bij de oversteek. Een dokter die zo nodig euthanasie pleegt op een door de zieke te bepalen tijd en plaats. Betrokken mensen die de tijd nemen en geliefden aan het sterfbed. Zo’n vredige dood wens je iedereen toe.

Met Route Mortel zoomt Thabi Mooi in op een van de meest intieme en emotionele gebeurtenissen in het leven. Haar zoektocht naar wat daar allemaal bij komt kijken, sijpelt door in de voorstelling. Dichterbij nog wil ze, waarbij ze de toeschouwers haast aan de hand meevoert.  Soms blijft ze daarbij dicht op de door haar verworven informatie en is de voorstelling erg letterlijk. Bezoekers met andere ervaringen rond sterven kunnen juist daardoor enige afstand voelen. Velen zullen troost putten uit deze gewaagde route. Pas bij het sterven zelf neemt Mooi meer theatrale ruimte. Route Mortel is een waardig afscheid.

Thabi Mooi | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.