Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

12 Juni 2017

Je komt dichterbij, ik zie je, zie je mij ook?

 Levende duinen Levende duinen Levende duinen
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Een mooie vondst. Door de bezoekers van de rondwandeling ‘Levende Duinen’ een soort stellage op de rug te binden met een een geluidsboxje boven het hoofd, vermengen de natuurlijke klanken van het duingebied bij Oosterend zich met de geluiden en poëtische teksten van de makers. De theatermakers van Peergroup en de natuurvorsers van Staatsbosheer laten zo de bezoekers tijdens een individuele wandeling kennismaken met de geschiedenis van het duingebied. De teksten zijn deels afkomstig van gesprekken met Terschellingers. Zo ontstaat een unieke combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur.  Een mix die de wandelaars leert dat hier veel meer te beleven valt dan je op het eerste gezicht denkt.

Het is een kwetsbaar landschap, met de romantische zee altijd dreigend op de achtergrond. Voor je het weet slaat die een bres in de recht aangelegde duinenrij met bijbehorende helmgrassen. En een bres kan dodelijk zijn. “Het begint altijd met fijn zand. Maar dat komt nooit alleen.”
Het duinlandschap vormt een eeuwenoud natuurgebied, maar is tegelijkertijd een dunne lijn van aangelegde bescherming tegen het geweld van de zee. Natuur met een spannende geschiedenis. Het is daarnaast een plek om je even af te zonderen, zelf je weg te vinden op een stuk land dat van niemand is. Vele voetstappen gingen de bezoekers voor, maar hun afdrukken zijn al na een half uur weggevaagd door het verstuivende zand. Het lijkt ongerept.

“Je moet door. Kijk niet om. Laat het verleden achter je.” Een nieuwe vorm van natuurbeheer en bescherming van de kust doet uiteindelijk zijn intrede. Onregelmatiger, gebruikmakend van de wind, het getij en de beweging in het landschap. Maar houdt het? “In een getijde kan alles veranderen.”

Zijn de dilemma’s van natuurbeheer en kustbescherming misschien ook representatief voor andere vragen in het leven? De teksten die de wandelaars om het hoofd dwarrelen, raken moeiteloos. Afstand nemen, jezelf beschermen, meebewegen; wie kent deze vragen niet?

De makers verkennen met ‘Levende Duinen’ een nieuwe manier van natuurbeleving in combinatie met educatie, via het instrument kunst. Daarin slagen ze glansrijk. Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen. Zo zou het fijn zijn als de wandelaars af en toe even kunnen stilstaan om de omgeving met meer rust in zich op te nemen. Maar de GPS en de achteropkomende volgende wandelaar dwingt ze vooruit. De installatie op de rug knelt en belemmert de beweging; zeker bij een klimmetje op een duin kan dat lastig zijn. En de natuurbeleving en geschiedenis van het landschap krijgt duidelijk voorrang boven de kunst; enige drama of verbeelding onderweg zou misschien het effect versterken.

Deze wandeling, in reprise na Oerol 2016 vormt een eerste productie. Op Oerol 2017 is ook deel twee te zien: Zee van Zand. We zijn benieuwd!

Oerol |PeerGrouP | Staatsbosbeheer | Rijkswaterstaat


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.