Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, POP-ROCK, MUZIEK, ALGEMEEN

28 Juli 2016

Jazz Middelheim 2016: eerbetoon aan Ornette Coleman en veel meer

Dit jaar zal wederom het Antwerpse Park Den Brandt het decor zijn van Jazz Middelheim 2016. Van 12 augustus tot en met 15 augustus kan de jazz- en muziekliefhebber genieten van een uitgebreid programma dat voor iedereen wat brengt. Zo kan je onder andere genieten van Power Trio: Murray, Allen & Carrington, Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Jef Neve & Typhoon en trompettist Avishai Cohen.

Vrijdag 12 augustus 2016, de openingsdag van Jazz Middelheim 2016, staat vooral in het teken van het minimalisme in al zijn vormen en gedaantes. Het project van vibrafonist Pascal Schumacher bijt de spits af, om daarna plaats te maken voor de elegante en melodieuze jazz van het Marcin Wasilewski Trio, waarna ‘artist in residence’ en trompettist Avishai Cohen een eerste keer aan de slag kan met zijn kwartet.  Die dag eindigt met een meester van het minimalisme, pianofenomeen Ludovico Einaudi.

Dag twee draait onder andere rond de erfenis van de onlangs gestorven Ornette Coleman. Omdat hij in 2007 nog op Jazz Middelheim te horen was en de invloed van deze man nog steeds ontzettend voelbaar is, wil Jazz Middelheim de kans niet laten voorbijgaan om een dag aan hem op te dragen. Avishai Cohen presenteert tijdens zijn tweede concert op Jazz Middelheim zijn band 'The Big Vicious'. Later volgt nog het roemruchte en knotsgekke ICP orchestra onder de vertrouwde leiding van de Nederlandse drummer en 'éminence grise' Han Bennink. Daarna volgt een tribute aan Ornette Coleman met de muzikanten die in zijn laatste band speelden. Zangeres Patti Smith sluit de zaterdag af met ‘An Evening of Words and Music’.

België
Zondag 13 augustus wordt een dag met bijna uitsluitend Belgische muzikanten. Een van de belangrijke hoofdstukken in de missie van Jazz Middelheim is immers het promoten van talentvolle Belgische jazzmuzikanten. De dag begint met het laatste concert van Avishai Cohen die samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een project uitwerkte voor het podium van Jazz Middelheim. Verder presenteert Jazz Middelheim een samenwerking tussen Jef Neve en de Nederlandse rapper Typhoon. Vervolgens komt de moderne fusion sound van STUFF. aan de beurt. Zij brengen met 'Hybrid Love' een ode aan 50 jaar muziektechnologische ontwikkeling. De Waalse zangeres Melanie De Biasio sluit af. Met haar tijdloze stem en sobere begeleiding bouwt ze moeiteloos een brug tussen jazz en pop.

De vierde en laatste dag van Jazz Middelheim focust op meer geëngageerde jazz. Craig Taborn, een van de meest gerenommeerde toetsenisten van de avontuurlijke improvisatie, bijt solo de spits af. Dré Pallemaerts stelt zijn nieuwe plaat 'Coutances' voor en doet dat met een resem muzikanten die onderling al in talloze projecten samengewerkt hebben en op hetzelfde hoge niveau staan. Het Power Trio: Murray, Allen & Carrington. ‘Perfection’, het debuut van dit ‘all star trio’ rond saxofonist David Murray, pianiste Geri Allen en drumster Terri Lyne Carrington, werd unaniem de hemel in geprezen. Het trio brengt op Jazz Middelheim niet alleen een ode aan de overleden grootmeester Ornette Coleman, maar ook aan enkele andere persoonlijke helden die in 2016 stierven zoals Marcus Belgrave, Charlie Haden en Father Peter O’Brien. Voor het slotconcert gaat de eer naar een voormalig sideman van John Coltrane: saxofonist Pharoah Sanders. Hij brengt percussionist Zakir Hussain en pianist Joachim Kühn mee.

Club Stage
Op de Club Stage zal iedere dag een muzikant, die op de één of andere verbonden is met de stad Antwerpen, zijn kunsten demonstreren. Op de eerste dag zijn dat de broers Stijn & Bert Cools die in opeenvolgende sets een amalgaam brengen van elektronica, bigband en kamermuziek.

Dag twee wordt door drummer Eric Thielemans en gasten van uiteenlopend allooi ingevuld. Op de derde dag krijgen Tutu Puoane en manlief en pianist Ewout Pierreux de kans om het beste van zichzelf te geven. Het Rebirth:: Collective - tevens met Pierreux in de rangen - brengt nieuwe arrangementen van composities van Billy Strayhorn, onder leiding van trombonist Dree Peremans. Ze doen dat bovendien met steun van Nederlands topgitarist Jesse van Ruller. Ten slotte zal saxofonist en vaste waarde Ben Sluijs op de laatste dag van Jazz Middelheim in verschillende van zijn projecten zijn kwaliteiten laten zien.

Praktisch
Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac. Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules, worden naast festivalpassen ook opnieuw groepstickets en jongerentickets aangeboden.  De allerjongste jazzfans kunnen terecht bij de gratis kinderanimatie op het festival.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.